Fysioterapeut

Direkte til fysioterapeut
Nu kan borgere i Region Sjælland gå direkte til en fysioterapeut og få behandling med tilskud - uden først at skulle have en henvisning fra deres praktiserende læge.
Ønsker du mobil fysioterapi (fysioterapi i hjemmet) eller vederlagsfri fysioterapi, skal du fortsat bruge en henvisning fra din læge.
Hvis du har ondt i muskler eller led, eller har nedsat bevægelighed pga. skade, sygdom, alder eller operation, kan en fysioterapeut måske hjælpe dig.
Borgere med bopæl i Region Sjælland kan gå direkte til en fysioterapeut der har overenskomst med Region Sjælland og få behandling med tilskud – uden først at skulle have en lægehenvisning.
Situationer hvor du bør involvere din læge
Selvom man kan gå direkte til en fysioterapeut, er der situationer, hvor du bør involvere din læge.
Du skal altid først tage fat i lægen ved generel utilpashed, træthed, uforklarligt vægttab, feber, nattesved, eller hvis du for nylig har haft en infektion.
Er du i tvivl om din tilstand, er det også altid en god idé først et gå til egen læge.
Første konsultation: Fysioterapeuten vurderer din tilstand og beslutter, om du skal tilbydes et behandlingsforløb, eller om du i stedet skal kontakte din læge.
Dit forløb kan også blive afsluttet efter første konsultation med råd, vejledning og eventuelt øvelser.
Vurdering i løbet af dit forløb: Hvis din tilstand forværres undervejs i dit forløb, eller hvis der ikke er tegn på bedring efter seks uger, vil du blive bedt om at kontakte din læge.
Der er fortsat egenbetaling på alle konsultationer i dit forløb hos fysioterapeuten.
Nu kan du gå direkte til fysioterapeut og få behandling med offentligt tilskud uden først at involvere din praktiserende læge.
- Find en fysioterapeut på overenskomst med Region Sjælland på sundhed.dk/ findbehandler
- Bestil tid direkte – ingen lægehenvisning nødvendig.
- Ved første konsultation vurderes det, om et behandlingsforløb med tilskud er relevant.
- Hvis der ikke er bedring efter seks uger, bør du kontakte din læge
- Du kan modtage behandling i op til 12 måneder, hvis det er nødvendigt.
Når du får fysioterapi med tilskud, betaler regionen en del af udgiften. Du betaler selv den resterende del af udgiften direkte til fysioterapeuten.
Du skal fortsat bruge en lægehenvisning:
- Hvis du ønsker at få behandling hos en fysioterapeut uden for Region Sjælland.
- Hvis du ønsker hjemmebehandling fra en fysioterapeut (mobil fysioterapi).
- Hvis du selv bor uden for Region Sjælland.
- Hvis du ønsker vederlagsfri fysioterapi.
Tilskud uden lægehenvisning gælder heller ikke hos fysioterapeuter uden overenskomst med Region Sjælland.
Du kan få vederlagsfri (gratis) fysioterapi, hvis du har en varig lidelse. Lidelsen kan skyldes et svært fysisk handicap eller en fremadskridende sygdom. Lidelsen kan være medfødt, eller opstået senere i livet. Sundhedsstyrelsen har udformet en liste over hvem der kan få gratis fysioterapi. Du kan læse mere i Sundhedsstyrelsen vejledning om adgang til gratis fysioterapi.
Læs mere på sundhedsstyrelsen.dk
Din egen læge kan også hjælpe dig med at finde ud af, om du kan få tilskud.
Ridefysioterapi er en behandling hvor heste er en del af træningen. Du rider enten alene eller med en hjælper. Hestens bevægelser træner dine egne bevægelser, kontrol, balance og muskelstyrke. Ridefysioterapi kan forbedre din kropsbevidsthed, balance, vejrtrækning og blodcirkulation.
Hvem kan få ridefysioterapi?
Du kan få ridefysioterapi, hvis du har et svært varigt handicap og dagligt har brug for hjælpemidler eller personlig hjælp i dit hjem. Den læge, der behandler dig, skal vurdere om ridefysioterapi er noget for dig.
Hvad koster ridefyioterapi?
De fleste der bliver henvist til ridefysioterapi bliver behandlet via den gratis ordning, som betales af kommunen. Der er dog visse undtagelser, som kan betyde at du skal betale en del af prisen selv. Det gælder eksempel hvis du er blind eller svagtseende, så får du til tilskud fra sygesikringen på 80% af fysioterapeutens og rideskolens pris.
Opdateret torsdag den 3. apr. 2025