Sygdomsmestring, fysisk aktivitet og hverdagsliv
Træning, fysisk aktivitet og bevægelse handler ikke kun om at blive stærk. For nogle kan det være et værktøj til at holde kontrol over sin egen krop, for andre bliver det et transformerende værktøj, der skaber en ny selvforståelse.
Projektets fulde titel er: HOPE - Hjemmetræning til mennesker med hoftebrud og kognitiv svækkelse efter nylig udskrivelse fra hospitalet – Hvordan, hvorfor og med hvilke sygeplejefaglige støtteinitiativer?
At være kognitivt svækket eller lide af demens medfører oplevelsen af identitetstab, mindsket selvstændighed og reduceret evne til at finde mening og formål med livet. I nogle tilfælde kan det karakteriseres som en eksistentiel krise. Pådrager den enkelte sig derudover et hoftebrud, vil man opleve både fysiske, psykiske og sociale begrænsninger, som kræver rehabilitering. Eksisterende forskning viser at der mangler rehabiliteringstilbud til denne sårbare gruppe, samt at der mangler viden om den enkeltes pleje- og omsorgsbehov og dermed og viden om, hvordan de hjælpes og støttes til et liv med mest muligt velvære og meningsfuldhed.
Derfor ville dette ph.d.-projekt (med opstart pr 1/12-2024) undersøge hvordan ældre kognitivt svækkede oplever at deltage i en nyudviklet træningsintervention efter hoftebrud og efterfølgende undersøge den eksisterende viden om indholdet af sygeplejefaglige støtteinitiativer i eksisterende rehabiliteringstilbud. Derudover vil projektet undersøge hvorledes hverdagslivet efter hoftebrud opleves af ældre kognitivt svækkede, samt hvad der er deres rehabiliteringsbehov for at kunne opnå velvære og meningsfuldhed i deres nye livssituation.
Afslutningsvist vil denne viden i samarbejde med patienter, pårørende, sundhedsprofessionelle og andre relevante interessenter blive omsat til en sygeplejefaglig intervention, som ældre kognitivt svækkede med hoftebrud kan tilbydes i håbet om at de opnår en følelse af velvære og meningsfuldhed i hverdagslivet efter hoftebrud.
Projektet har samarbejde med projektet: Optimeret genoptræning af ældre patienter efter hoftefraktur med tegn på kognitiv svækkelse, som ledes af ph.d. studerende Jan Arnholtz Overgaard.
Vejledere på projektet er:
Charlotte Simonÿ, Janne Brammer Damsgaard og Alison Hutchinson
Projektets titel på engelsk er Integrating and Sustaining Physical Activity In Life With Chronic Illness.
Fysisk aktivitet er anbefalet som en del af forebyggelse, behandling, rehabilitering og palliativ pleje. For mennesker med kroniske sygdomme kan det dog være særligt svært at integrere og vedligeholde den fysiske aktivitet.
For at sikre, at flere mennesker med sygdomme får adgang til de mange fordele ved fysisk aktivitet undersøger dette projekt, hvilke erfaringer patienter og sundhedsprofessionelle har med at integrere og vedligeholde fysisk aktivitet i deres liv.
Projektets engelske titel er: Patient experienced quality in integrated care journeys PATH, og er et ph.d.-studie.
Patienter der udskrives fra hospitalet oplever ofte udfordringer, da ansvaret for deres behandling og rehabilitering skifter hænder mellem aktører i både det primære og sekundære sundhedsvæsen. For at komme de udfordringer i møde, er der i højere grad kommet fokus på et sammenhængende sundhedsvæsen på tværs af sektorer, diagnoser, behandlinger, rehabilitering m.v.
For at sikre kvaliteten af den sammenhængende tilgang har vi brug for at kende til patienternes oplevelser. Dette ph.d.-projekt vil udvikle et kvalitetssikret patientrapporteret spørgeskema, som kan danne en systematisk tilgang til at afdække mangler i integrerede behandlingsrejser.
Projektets fulde titel er: Perspektiver på eHealth til at fremme fysisk aktivitet – blandt borgere i en sårbar livssituation.
Digitale sundhedsløsninger (eHealth) bruges tiltagende i sundhedsvæsenet og er i flere studier påvist at have en positiv effekt i forhold til at engagere og understøtte mennesker i fysisk aktivitet. eHealth er lettilgængeligt og fleksibelt og kan derfor let tilpasses den enkelte person og deres situation.
Desværre udfordres denne antagelse af en viden om, at der også indenfor brugen af eHealth eksisterer en skævvridning, i hvem der oplever at have gavn af de digitale sundhedsløsninger og hvem der ikke gør. I og med at eHealth vinder mere og mere indpas i fysioterapeutisk praksis er det derfor essentielt at der skabes viden om hvorvidt og hvordan eHealth bedst muligt understøtter patienter i en sårbar livssituation i tiltag der er baseret på fysisk aktivitet.
Projektet skal derfor udforske og bringe indsigt i de oplevelser og erfaringer mennesker med en kræftdiagnose gør sig med indsatser der søger at fremme fysisk aktivitet ved hjælp af digitale sundhedsløsninger, samt hvilke udfordringer og muligheder de oplever ved brugen af eHealth.
Dette gøres ved et litteraturstudie der opsummerer hvad den eksisterende forskning siger om brugeres erfaringer med at anvende en digital sundhedsløsning til at fremme fysisk aktivitet. Projektet vil ydermere observere og interviewe deltagere i en indsats hvor træningsdelen suppleres med en digital sundhedsløsning.
Viden som projektet genererer, kan fremadrettet medføre at kommende indsatser der skal fremme fysisk aktivitet via eHealth, møder mennesker i øjenhøjde og mindsker risikoen for ulighed i mødet med sundhedsvæsenet.
Projektet er ca. halvvejs og opstarter empiri-indsamling i efteråret 2024. Projektet er udover at være tilknyttet PROgrez, også tilknyttet Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, og vejledes af Nicole Thualagant, Charlotte Simonÿ og Lars Herman Tang.
GO EASY: Familie-baseret forebyggelse af type 2-diabetes igennem sundere spisevaner og mere fysisk aktivitet – afprøvning af en models gennemførlighed (Engelsk titel: Family-based prevention of diabetes through eating habits and physical activity – a feasibility study)
Projektet GO EASY vil udvikle et nyt sundhedsfremmende tilbud til familier, hvor en eller flere forældre har svær overvægt eller type 2 diabetes. Målet for projektet er at udvikle en model for familiebaseret støtte til etablering og vedligeholdelse af sund og aktiv livsstil i hverdagslivet.
GO EASY vil skabe et bæredygtigt sundhedstilbud, med udgangspunkt i familiernes hverdag og de lokale og regionale sundheds- og fritidstilbud. Derudover får familierne i projektet også løbende online vejledning, hvor de kan få råd, tips og hjælp til bl.a. ernæring og motion.
Projektet er et feasibility studie.
Kontakt projektansvarlig forsker Svetlana S. Nielsen
Projektets engelske titel er: Effect and impact of singing training in rehabilitation after surgical resection for non-small cell lung cancer (Sing-a-Lung 2.0).
Dette Post.doc.-projekt bygger videre på resultaterne fra projektet Sing-a-Lung 1.0, hvor forskerne undersøgte effekten af sangtræning som led i rehabilitering for mennesker med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
Første projekt (Sing-a-Lung 1.1) er et opfølgende studie for at undersøge, hvordan deltagerne i Sing-a-Lung 1.0 har det 4-6 år efter deltagelse, samt hvor aktive, de er.
Næste projekt (Sing-a-Lung 2.0) skal undersøge effekt og betydning af sangtræning for mennesker, der er blevet opereret for ikke-småcellet lungekræft. Projektet består både af et lodtrækningsstudie, et kvalitativt studie, samt et studie af fysiologiske mekanismer ved sang.
Kontakt
Adresse
Slagelse Sygehus
Forskningsenheden PROgrez
Fælledvej 2C, 1. sal
4200 Slagelse
Ring til os
Telefonen er lukket fra den 23. december 2024 til 3. januar 2025.
Skriv til os
Opdateret torsdag den 10. okt. 2024