Fantomsmerter
Fakta om fantomsmerter
En stor andel af de personer som får amputeret sit ben (eller en del af benet), oplever at mærke smerter der stammer fra den amputerede kropsdel. Smerterne beskrives ofte som skarpe, elektrisk stød, brændende, udstrålende og/eller som en form for krampe. Som regel ved den benamputerede ikke hvornår fantomsmerterne kommer eller hvad der præcis forårsager dem. Fantomsmerterne kan opleves psykisk og fysisk invaliderende, ikke bare for den enkelte benamputerede, men også for netværket omkring dem.
På trods af flere videnskabelige studier om emnet de sidste 75 år, er der stadig ikke enighed om, hvad der præcis er årsagen til fantomsmerterne, eller hvordan smerterne bedst behandles (1 & 3).
Som behandler af amputationspatienter og som patient kan det være godt at huske, at den individuelle oplevelse af smerter påvirkes af mange forskellige faktorer, såsom gener, stress, angst, tanker om smerten og hvordan smerten håndteres, ens sociale-miljø (fx støtte fra andre) og i nogle tilfælde også kulturelle faktorer (1).
Derudover, kan oplevelsen af fantomsmerterne i nogle tilfælde også være påvirket af årsagen til amputationen, hvilken kropsdel der er amputeret, og/eller niveauet af amputationen. Fantomsmerterne er unikke, da de stammer fra en kropsdel som ikke længere findes, og derfor kan den normale smerteforståelse ikke direkte anvendes til fantomsmerter.
Fantomsmerter kan være påvirket af, eller have en sammenhæng med andre amputations relaterede faktorer, såsom smerter i stumpen, smerter inden amputationen og ikke smertefulde fantom fornemmelser. Dette betyder at behandlingen af fantomsmerterne skal tage højde for den individuelle oplevelse af smerterne, og alle de andre faktorer som kan påvirke oplevelsen af smerterne. (1)
Fantomsmerter kan være påvirket af
Smerter i stumpen (ved operationsstedet) opleves og beskrives ofte anderledes end fantomsmerter. Stumpsmerter vurderes af mange amputerede (op til 33%), at være den smerte som forårsager flest gener, efterfuldt af fantomsmerter (24%).
Der er fundet en stærk sammenhæng mellem smerter i stumpen og fantomsmerter. Derfor, tester man i nogle tilfælde at operere på selve nerven (eller stumpen), for at mindske fantomsmerterne. Dog er den nuværende evidens ikke stærk nok til at kunne sige, om dette faktisk mindsker fantomsmerterne.
Der er en større mængde evidens som peger på, at patienter som oplever intense smerter i den amputerede kropsdel inden amputationen, har større sandsynlighed for at opleve intense fantomsmerter efter amputationen, samt udvikle kroniske fantomsmerter.
Dette betyder dog ikke, at personer som er smertefri inden amputationen ikke vil opleve fantomsmerter, eller at alle som har haft stærke smerter inden amputationen, vil få mange fantomsmerter.
Studier har fundet at op til 80% af alle amputerede oplever, at have ikke-smertefulde fantom fornemmelser. Fornemmelserne beskrives bl.a. som oplevelsen af at den amputerede kropsdel bevæger sig, at man kan mærke benets position og størrelse, og at benet påvirkes af fx tryk og temperaturændringer. I beskrivelserne af fornemmelserne og smerterne, kan der nogle gange være en flydende overgang fra de ikke-smertefulde fornemmelser til fantomsmerterne.
Der findes en svag mængde evidens som peger på, at evnen til frivilligt at kunne bevæge den kropsdel som ikke længere findes, har en sammenhæng med en lavere intensitet af fantomsmerter.
Et spørgsmål som man ofte støder på i det kliniske arbejde med amputerede er; ”Vil mine fantomsmerter blive mindre med tiden?!”. Fra studier hvor man har fulgt patienter gennem en længere periode, har man fundet bevis på at intensiteten og prævalensen af fantomsmerter er uændret i op til 3,5 år efter amputationen.
Evidensen som findes på området, tyder altså på at fantomsmerter og stumpsmerter er relative stabile i op til 2 år efter amputationen.
Der er flere årsager til at den viden som findes om netop fantomsmerter og behandlingen heraf er modsatrettede, og i nogle tilfælde utroværdig. Problematikken omkring den manglende evidens omkring fantomsmerter og behandlingen deraf, diskuteres i det kritiske review ”Making sense of phantom limb pain”, som den danske forsker Lone Nikolajsen har været med til at skrive. Hvis man ønsker mere viden om hvad man skal være opmærksom på, når man designer et studie der undersøger fantomsmerter, henviser vi til dette review:
Behandling af fantomsmerter
Som nævnt indledningsvis, er der stadig ikke enighed om hvordan fantomsmerter bedst behandles. (1) På trods af modsatrettede resultater vedr. effekten af farmakologiske behandling af fantomsmerter (1,3), er smertestillende lægemidler den mest anvendte behandling af fantomsmerter. (1)
De mest brugte lægemidler er gabapention, pregabalin, og amitriptylin (1, 2) samt carbamazepin (sundhed.dk). Ved anvendelse af lægemidler til behandling af fantomsmerter skal man altid være opmærksom på, at præparaterne kan have flere bivirkninger bl.a. træthed, svimmelhed, hovedpine, nedsat libido og impotens. Gabapentin og pregabalin giver potentielt risiko for afhængighed og misbrug - særligt hos patienter med tidligere misbrug af opioider. (2)
Den praktiserende læge kan informere om fordele og ulemper ved de forskellige præparater. Ved nedsat nyrefunktion eller hjertelidelse, skal der især udvises forsigtighed ved anvendelsen af de ovennævnte præparater.
Læs mere om de enkelte lægemidler og deres virkning på sundhed.dk
(Amputationer - Lægehåndbogen på sundhed.dk) – se afsnit om smertebehandling.
I Sundhedsstyrelsens anbefales det, at smertestillende lægemidler til behandling af neuropatiske smerter (såsom fantomsmerter), kombineres med non-farmakologiske tiltag.
Find Sundhedsstyrelsen Smerteguide her.
Dette er i tråd med anbefalingen fra den´Nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering og proteseforsyning til personer der får foretaget større benamputationer´. Her understreges det, at man kan overveje at tilbyde nonfarmakologisk behandling til patienter med fantomsmerter efter større benamputation.
De non-farmakologiske tiltag skal bidrage til bedre fysisk, psykisk og social funktion. De non-farmakologiske tiltag kan bidrage til at styrke håndteringen af smerter og bedre livskvaliteten, og vil ikke nødvendigvis mindske fantomsmerterne (2).
Læs mere om non-farmakologisk behandling i afsnittet herunder.
På sundhed.dk kan der læses mere om kroniske smerter og hvordan egen læge kan henvise til et tværfagligt smertecenter:
Behandling af vedvarende eller langvarige smerter - Patienthåndbogen på sundhed.dk
Læs evt. mere om fantomsmerter, fornemmelser og smerter fra stumpen, og behandlingen herfra i Amputationsforeningens ”Håndbog for nyamputerede”.
Håndbogen kan findes her: Amputationshåndbogen by sund-forskning og //mig// - Issuu
I Sundhedsstyrelsens (Smerteguide - Sundhedsstyrelsen) anbefales det, at smertestillende lægemidler til behandling af neuropatiske smerter (såsom fantomsmerter), kombineres med non-farmakologiske tiltag. Dette er i tråd med anbefalingen fra den Nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering og proteseforsyning til personer der får foretaget større benamputationer (kan findes her).
De non-farmakologiske tiltag skal bidrage til bedre fysisk, psykisk og social funktion. De non-farmakologiske tiltag kan bidrage til at styrke håndteringen af smerter og bedre livskvaliteten, og vil ikke nødvendigvis mindske fantomsmerterne (2).
Følgende er et uddrag fra de Nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering og proteseforsyning til personer der får foretaget større benamputationer.
Ved gennemgang af den litteratur som findes om emnet, er der ikke fundet stærk evidens for at nonfarmakologisk behandling af fantomsmerter har en signifikant effekt. Men, flere patienter oplever en positiv effekt af en given behandling i kortere eller længere tid efter at have modtaget behandlingen.
Da der ikke er fundet skadelige bivirkninger ved de non invasive non-farmakologiske behandlinger, anbefaler retningslinjen, at de benamputerede som oplever fantomsmerter trygt kan tilbydes non-farmakologisk behandling, også selv om der ikke er fundet evidens for virkningen af denne.
Typer af non-farmakologiske behandlinger (som er inkluderet i den undersøgte litteratur som den nationale kliniske retningslinje bygger på):
I litteratursøgningen blev der identificeret studier der undersøgte effekten af følgende non-farmakologiske behandlinger mod fantomsmerter:
-
Transmagnetisk stimulation (rTMS), Direkte Kraniel Stimulation (tDCS) (116,121,122)
-
Spejlterapi, Virtual Reality, Mentaliserings øvelser (117,121,124)
-
Stumpliner med indvævet metaltråd (121)
-
Transcutan Elektrisk Simulation (TENS, TNS), Neuromuskulær Stimulalation (NMES) (118,119,121,122)
-
Akupunktur (118,121)
Se navne på studierne under referencer.ne nederst på siden.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige hvilke non-farmakologiske behandlinger, der virker bedst for den enkelte patient og hvornår nonfarmakologisk behandling bør påbegyndes. Det anbefales derfor at lade patienten teste forskellige tiltag og sidenhen evaluere, hvilket som har haft positiv effekt.
Fra fokusgruppeinterview der blev gennemført i forbindelse med retningslinjen vides det, at fantomsmerter fylder meget hos de benamputerede, der er ramt. Deltagerne beskriver at bare tanken- og tale om fantomsmerter kan fremkalde disse.
Der var i fokusgruppen stor enighed om at når fantomsmerter optræder, resulterer de i oplevelsen af fysisk sygdom, tankemylder, frustration, ødelagt nattesøvn og psykisk anspændthed. Den benamputerede ved ikke, hvornår fantomsmerterne forsvinder eller vender tilbage – og det påvirker alle aspekter i livet.
Flere benamputerede beretter at have afprøvet nonfarmakologisk behandling. De har altid selv skulle opsøge denne behandling og selv tage initiativ. De har aldrig oplevet, at nonfarmakologiske behandlinger kombineres. Der er stor enighed om, at der er behov for ikke- farmakologiske tiltag til at afhjælpe fantomsmerter, da det fylder utroligt meget.
OBS: Gruppen bestod af seks ressourcestærke benamputerede og kan ikke forventes at repræsenterer alle synspunkter blandt benamputerede eller være fuldstændig repræsentativ for hele gruppen af benamputerede i Danmark
Referencer
- Schone HR, Baker CI, Katz J, et al. Making sense of phantom limb pain. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2022;93:833-843.
- Smerteguide - Sundhedsstyrelsen (SST)
- Alviar MJM, Hale T, Lim-Dungca M. Pharmacologic interventions for treating phantom limb pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 10. Art. No.: CD006380. DOI: 10.1002/14651858.CD006380.pub3. Accessed 05 October 2023.
- Ahmed MA, Mohamed SA, Sayed D : Long-term antalgic effects of repetitive transcranial magnetic stimulation of motor cortex and serum beta-endorphin in patients with phantom pain. Neurological Research 2011///;33(9):953-958 . Link: Long-term antalgic effects of repetitive transcranial magnetic stimulation of motor cortex and serum beta-endorphin in patients with phantom pain: Neurological Research: Vol 33, No 9 (tandfonline.com)
- Corbett M, South E, Harden M, Eldabe S, Pereira E, Sedki I, et al. : Brain and spinal stimulation therapies for phantom limb pain: A systematic review. Health Technology Assessment 2018///;22(62):1-93.
- Herrador Colmenero L, Perez Marmol JM, Martí-García C, Querol Zaldivar MDLÁ, Tapia Haro RM, Castro Sánchez AM, et al. : Effectiveness of mirror therapy, motor imagery, and virtual feedback on phantom limb pain following amputation: A systematic review. Prosthetics and Orthotics International 2018///;42(3):288-298 Journal Link
- Hu X, Trevelyan E, Yang G, Lee MS, Lorenc A, Liu J, et al. : The effectiveness of acupuncture/TENS for phantom limb syndrome. I: A systematic review of controlled clinical trials. European Journal of Integrative Medicine 2014///;6(3):355-364 Journal Link
- Johnson MI, Mulvey MR, Bagnall AM : Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) for phantom pain and stump pain following amputation in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015///;2015(8).
- Mccormick Z, Chang-Chien G, Marshall B, Huang M, Harden RN : Phantom limb pain: A systematic neuroanatomical-based review of pharmacologic treatment. Pain Medicine (United States) 2014///;15(2):292-305.
- Othman R, Mani R, Krishnamurthy I, Jayakaran P : Non-pharmacological management of phantom limb pain in lower limb amputation: a systematic review. Physical Therapy Reviews 2018///;23(2):88-98.
- Pacheco-Barrios K, Meng X, Fregni F : Neuromodulation techniques in phantom limb pain: A systematic review and meta-analysis. Pain Medicine (United States) 2020///;21(10):2310-2322.
- Richardson C, Kulkarni J : A review of the management of phantom limb pain: Challenges and solutions. Journal of Pain Research 2017///;10 1861-1870.
- Thieme H, Morkisch N, Rietz C, Dohle C, Borgetto B : The efficacy of movement representation techniques for treatment of limb pain - A systematic review and meta-analysis. Journal of Pain 2016///;17(2):167-180.
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret torsdag den 5. sep. 2024