ViRSA Projekter
Læs mere om projekterne her:
Projekt PRO-aktiv (Patient, Rapporterede, Oplysninger) er ved at blive implementeret på Sårambulatoriet på Nykøbing Falster sygehus.
Projektet har til formål at styrke den palliative indsats og behandlingsforløbet for de mest sårbare diabetes patienter med fodsår. Projektet bygger bl.a. på sundhedsstyrelsens anbefalinger for den palliative tilgang. De anbefaler et systematisk planlagt samtaleforløb med patienter og evt. pårørende og sundhedsprofessionelle vedrørende fremtidig pleje og behandling.
Det forventes at projektet er fuldt implementeret ultimo 2023.
Formål
Formålet med dette projekt, er at indsamle viden om behovet for psykosocial rehabilitering hos patienter med en benamputation og deres pårørende. Dette undersøges ved at afprøve forskellige psykosociale rehabiliterings interventioner, for gerne at finde frem til, hvilket vil kunne anvendes i forbindelse med genoptræningen i kommunen.
Metode
Gruppebaseret rehabilitering til patienter, der har fået amputeret et ben og gerne vil have hjælp til at afklare sin situation. Patienterne er velkommen uanset om de har protese eller ej, men de skal kunne klare sig selv uden hjælp fra andre døgnet rundt, da et REPHA-forløb ikke rummer mulighed for personlig hjælp. REHPA-forløb er for borgere i hele landet.
REHPA-forløbene er nu gennemført (maj 2024) og der arbejdes nu på at samle resultaterne og sammenskrive rapporterne.
Resultaterne præsenteres i samarbejde med REHPA.
Amputationsrådgiver projektet har som formål, at undersøge hvordan en amputationsrådgiver funktion i Region Sjælland kan skabe oplevelsen af større sammenhæng for mennesker med en nyligt gennemført benamputation. Rådgiverfunktionen baseres på international viden om rådgivning, støtte og koordinerings tiltag til mennesker med kronisk sygdom, palliative behov og ældre.
Amputationsrådgiver funktionen indeholder:
-
Udførelse af opsøgende besøg hos mennesker med en ny amputation under indlæggelsen og hjemme
-
Individuel behovsafdækning og målafklaring
-
Rådgivning om muligheder til mennesker med amputation
-
Yde støtte til at kontakte og koordinere eget forløb
-
Vidensdeling, sparring og rådgivning til sundhedsprofessionelle
Rådgiveren skal have en proaktiv rolle, og med udgangspunkt i et samtale- og forløbsskema, have særligt fokus på at koordinere forløbet på tværs af sektorer, at støtte og guide i forhold til sorg/krise, at afdække problemstillinger samt finde individuelle løsninger, i relation til deltagernes præferencer.
I forbindelse med projektet arbejdes der på etablering og afholdelse af amputationscaféer i de 4 sundhedsklynger, for her at sikre et tilbud om kontakt til ligestillede.
I 2022 fik ViRSA en bevilling af Region Sjælland, og denne skulle bl.a. bruges på oprettelsen af en hjemmeside.
Formålet med hjemmesiden er at skabe en platform, hvor både patienter og fagfolk, nemt kan finde information relateret til forløbet før, under og efter en benamputation.
Hjemmesiden er under udarbejdelse siden 1.marts 2023 og der opdateres løbende, med input fra bl.a. brugerpanel, amputationsforeningen og andre interessenter.
Læs mere om bevilling her:
Hjælp til benamputerede og patienter i risiko for benamputation øges | Region Sjælland (ritzau.dk)
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret torsdag den 5. sep. 2024