Gå til indhold

Mette Kaasgaard

Adjunkt, PhD, Master of Science Digital Design og Kommunikation i Lungemedicinsk Forskningsenhed (PLUZ) og på Syddansk Universitet samt klassisk sanger og sangpædagog.
Mette Kaasgaard

Hent billedet i høj opløsning

Mobil: 28940238
Mail: mkaasgaard@health.sdu.dk
X/Twitter: @MetteKaasgaard
LinkedIn:Mette Kaasgaard | LinkedIn

Ekspertområder

  • Sang som træningselement for mennesker med lungesygdomme
  • Tværfaglig og tværsektoriel forskning
  • Forskningsdesign, idé-generering og konceptudvikling
  • Kompleks projekt- og procesledelse

Præsentation

Mette Kaasgaard forsker i sang som middel til at forbedre livet for mennesker med lungesygdomme. Særligt forsker hun i, hvilke effekter sang kan have som trænings-modalitet i lungerehabilitering.

Mette Kaasgaard har stået i spidsen for verdens største lodtrækningsstudie med sammenligning af sang og standard fysisk træning for mennesker med KOL, hvor i alt 11 danske kommuner og 270 patienter medvirkede. Resultaterne blev publiceret i Det Europæiske Lungemedicinske Selskabs flagskibs-tidsskrift, The European Respiratory Journal (Impact Factor: 24.9) i 2021, og i 2023 vandt Mette Kaasgaard førstepris i kategorien ”Årets Forskerinitierede Forsøg” under kåringen af ”Årets Bedste Kliniske Forsøg og Afprøvninger 2023”.
Resultaterne er blevet omtalt i medierne ad flere omgange. Blandt andet i TV Avisen i Go’ Morgen Danmark og på Videnskab.dk: Sang kan hjælpe KOL-patienter med at få vejret (videnskab.dk)

Aktuelt forskningsprojekt:
I det næste lodtrækningsstudie skal Mette Kaasgaard undersøge effekten af sang for mennesker, som har gennemgået operation for ikke-småcellet lungekræft. I sin forskning tager Mette Kaasgaard udgangspunkt i den britiske, best-practice-metode inden for sang for mennesker med lungesygdomme: Singing for Lung Health.

Som noget unikt skal Mette Kaasgaard også etablere en tværfaglig klinik, hvor man kan undersøge de underliggende fysiologiske mekanismer ved sang, ligeledes med udgangspunkt i Singing for Lung Health-metoden. Dette skal give en dybere forståelse af, hvordan sang mon virker, og bidrage til at udbygge evidensen for sang som trænings-modalitet. Derudover skal studierne bidrage til at udvikle og etablere det mest optimale træningsprogram for sang som mulig aktivitet i fremtidig lungerehabilitering.

Mette Kaasgaard har etableret forskningssamarbejder på tværs af specialer i både ind- og udland, og er blandt andet medstifter af det internationale “Network for Excellence in Arts and Health Research Practice, Research, and Policy”.