Gå til indhold

Dialogbaseret Værktøj

Dialogbaseret Værktøj

Et uddannelseskoncept om at opspore sjældne alvorlige sygdomme
Symptomer, der kan være tegn på kræft, er hyppige i almen praksis, mens nye tilfælde af kræft er ret sjældne, og der er kræftformer, som der kan gå årtier mellem, at den enkelte læge støder på. Derfor står almen praksis over for en stor udfordring, hvor det kan være godt at få reflekteret over, hvad praksispersonale og lægerne sammen kan gøre for at "finde nålen i høstakken".

Om værktøjet

"Dialogbaseret værktøj" er et redskab, som I kan anvende i jeres praksis til at reflektere over, hvad I kan gøre i jeres praksis for at sikre jer, at I ikke overser alvorlig sygdom. Det består af små film, der viser dagligdags situationer i lægepraksis. Filmene afbrydes af refleksions spørgsmål, som skal drøftes i mindre grupper, hvor de enkelte byder ind med deres egen viden og erfaringer.

Det kan være i lægepraksis eller i andre fora, hvor de praktiserende læger og deres praksispersonale mødes. I spørgsmålene er der indbygget refleksion over, hvordan de kan ændre ting i egen praksis.

Der er i forhold til tidlig opsporing udviklet fem programmer, der tager vanskelige problematikker op, nemlig

  • Hypofysetumor
  • Myelomatose
  • PSA-måling
  • Skizofreni og tegn på fysisk sygdom
  • En etnisk patient med funktionel lidelse, der samtidig har tegn på anden somatisk sygdom.

Udover de fem programmer om tidlig opsporing er der også udviklet tre programmer, der handler om kræftrehabilitering, da den praktiserende læge er den, som patienterne henvender sig til med alle de både fysiske og psykiske følgevirkninger, der kan være i forbindelse med at have en potentielt livstruende sygdom samt i forbindelse med og efter kemo- og strålebehandling. I klinikken vil både den praktiserende læge og praksispersonalet blive mødt med spørgsmål om seksualitet, tilbagevenden til arbejdet, identitet og psykiske problemer samt familielivet efter behandling for kræft. Det er alt sammen problemstillinger, hvor der ikke findes ét rigtig svar, som man kan slå op i en bog og læse om.

Konceptet er blevet evalueret af Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet. Evalueringen har vist, at det er et brugbart materiale.
Dialogbaseret Værktøj er udviklet i et samarbejde mellem E-læring, Region Hovedstaden, Center for Uddannelse og Kompetence, Region Sjælland samt Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland.
Du får adgang til Dialogbaseret Værktøj ved at klikke på linket nedenfor.

Dialogbaseret redskab om kræftbehandling (regionh.dk)

Kontakt

Adresse

Region Sjælland

Det Nære Sundhedsvæsen

Alléen 15

4180 Sorø