Journaloplysninger til brug i forskning
Her kan du se, hvad der kræves.
Når du ønsker at bruge oplysninger fra patientjournaler til et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt, skal du enten have et informeret patientsamtykke eller en myndighedstilladelse.
Tilladelsen kan være en del af en forskningsprojektgodkendelse fra Det Videnskabsetiske Komitésystem, eller en godkendelse efter Sundhedslovens § 46, stk. 2, givet af regionen. Derudover skelner reglerne mellem videregivelse og indhentelse.
Forskellen på videregivelse og indhentning
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der er forskel på at få videregivet journaloplysninger og selv at indhente journaloplysninger.
Videregivelse betyder, at personale på den behandlende afdeling slår op i patientjournalen og finder de relevante oplysninger til dig, som forsker, og som du herefter får videregivet.
Indhentning betyder, at du som sundhedsperson selv må slå op i de relevante journaler, som er omfattet af samtykket eller den opnåede tilladelse. Vær opmærksom på, at indhentning kræver en ekstra tilladelse.
Du vil altid skulle have en tilladelse til at få videregivet journaloplysningerne, før du kan få en tilladelse til selv at måtte indhente dem.
Tilladelse til at få videregivet journaloplysninger
Når du ønsker at få videregivet journaloplysninger til brug for et konkret forskningsprojekt, har du følgende muligheder:
- Indhent skriftligt informeret samtykke fra patienten
- Godkendelse af projektet fra det videnskabsetiske komitésystem
- Tilladelse fra Regionsrådet (kompetencen er delegeret til Forskningsstøtte Center, Region Sjælland).
Som udgangspunkt skal du som forsker have et skriftligt informeret samtykke fra patienten/forsøgspersonen til, at du må få videregivet oplysninger til forskningsprojektet fra patientjournalen.
OBS! Samtykket gælder maksimalt for 1 år ad gangen.
Det vil sige, at hvis du til brug for projektet har brug for løbende at få journaloplysninger under projektets varighed, så skal du hvert år forud for videregivelsen have indhentet fornyet samtykke.
Lovgrundlag: Sundhedslovens §43, stk. 1 samt §44.
Det videnskabsetiske komitésystem består af de regionale videnskabsetiske komitéer, de videnskabsetiske medicinske komitéer og National Videnskabsetisk Komité.
Hvis dit projekt er godkendt af det videnskabsetiske komitésystem kan du som forsker få videregivet de oplysninger fra patientjournalen, som er beskrevet i det godkendte projektmateriale.
Det vil for eksempel ofte være tilfældet, når du skal screene forsøgspersoner for at finde ud af, hvem du skal rekruttere til dit projekt (og dermed senere kan indhente samtykke fra til at deltage i projektet).
Det er vigtigt, at du har beskrevet, hvilke oplysninger du ønsker at få videregivet samt hvad oplysningerne skal bruges til.
Lovgrundlag: Sundhedslovens §46, stk. 1
Hvis dit projekt ikke er anmeldelsespligtigt til det videnskabsetiske komitésystem, og hvis det ikke er muligt at indhente skriftligt informeret samtykke fra den/de registrerede, så skal du som forsker ansøge regionen om tilladelse til at få videregivet oplysningerne fra patientjournalen.
Din ansøgning vurderes ud fra, om projektet har en væsentlig samfundsmæssig interesse, og om det vurderes at være uforholdsmæssigt vanskeligt at indhente informeret samtykke fra patienterne/forsøgspersonerne.
Ved vurderingen lægges der blandt andet vægt på:
- Om patienterne/forsøgspersonerne er i afsluttede eller åbne forløb på sygehuset
- Om patienterne/forsøgspersonerne er afgået ved døden
- Om antallet af patienter/forsøgspersoner gør, at det vil være vanskeligt at indhente samtykke
Lovgrundlag: Sundhedslovens §46, stk. 2
Sådan ansøger du
Ansøgningsskema
Den region, du er ansat i, behandler din ansøgning.
I Region Sjælland er det Forskningsstøtte Center, Region Sjælland, der behandler ansøgningen.
Udfyld ansøgningsskemaet på dansk og send det til:
RH-registerforsk@regionsjaelland.dk
Husk at sende via en sikker forbindelse, hvis din ansøgning indeholder følsomme og fortrolige oplysninger.
Hvis du er i tvivl om, hvordan ansøgningen skal udfyldes, er du altid meget velkommen til at skrive til os på RH-registerforsk@regionsjaelland.dk
Hvis der er brug for dialog om din ansøgning i løbet af sagsbehandlingsprocessen, vil du blive kontaktet af en medarbejder fra Forskningsstøtte Center, Region Sjælland.
Hvis du på et senere tidspunkt får brug for at indsende en tillægsansøgning, skal du benytte følgende skema:
Ansøgningsskema til tillægsansøgning
Sådan ansøger du regionen om at få videregivet journaloplysninger
Den region, du er ansat i, behandler din ansøgning.
I Region Sjælland er det Forskningsstøtte Center, Region Sjælland, der behandler ansøgningen.
Udfyld ansøgningsskemaet på dansk og send det til:
RH-registerforsk@regionsjaelland.dk
Husk at sende via en sikker forbindelse, hvis din ansøgning indeholder følsomme og fortrolige oplysninger.
Er du i tvivl om, hvordan du skal udfylde ansøgningen, er du altid meget velkommen til at skrive til os på RH-registerforsk@regionsjaelland.dk
Hvis der er brug for dialog om din ansøgning i løbet af sagsbehandlingsprocessen, vil du blive kontaktet af en medarbejder fra Forskningsstøtte Center, Region Sjælland.
Hvis du senere får brug for at lave en tillægsansøgning, skal du benytte dette ansøgningsskema:
Ansøgningsskema til tillægsansøgning
OBS! Hvis du søger regionen om en tilladelse til at få videregivet journaloplysninger, så vil du fremover samtidig modtage en tilladelse til at indhente journaloplysninger, så du ikke efterfølgende skal til at søge om denne.
Indhentning af journaloplysninger
Uanset om dit projekt er anmeldelsespligtigt til det videnskabsetiske komitésystem eller ej, så gælder følgende kriterier, når du selv ønsker at indhente oplysninger fra patientjournalen:
- Indhentning forudsætter, at du allerede har en godkendelse til at få videregivet journaloplysninger (se ovenfor)
- Godkendelse til indhentning kan alene gives af ledelsen på behandlingsstedet eller af den dataansvarlige sundhedsmyndighed
- Indhentningen skal foretages af en autoriseret sundhedsperson, der er ansat i sundhedsvæsenet (men ikke nødvendigvis på behandlingsstedet).
Samtykke til indhentning af journaloplysninger
Hvis du har indhenter skriftligt informeret samtykke fra patienten/forsøgspersonen til at få videregivet journaloplysninger, kan du i samtykket lade indgå mulighed for samtykke til, at oplysningerne indhentes direkte i patientjournalen af dig selv. Dette kræver dog, at du som forsker er autoriseret sundhedsperson.
OBS! Husk at samtykket skal indføres i patientjournalen og maksimalt gælder 1 år fra den dato, det er givet.
Sådan ansøger du om tilladelse til indhentning af journaloplysninger
Ansøgningsskema
Bemærk, at det er det lavest mulige/mest behandlingsnære niveau, du skal sende ansøgningen til med henblik på at få godkendelse.
Dette betyder, at du skal sende ansøgningen til:
- Afdelingsledelsen i den aktuelle afdeling, hvis din anmodning gælder en enkelt afdeling.
- Den relevante sygehusledelse, hvis din ansøgning gælder flere afdelinger på samme sygehus.
- Forskningsstøtte Center Region Sjælland, hvis der er tale om en anmodning, der omfatter flere af regionens sygehuse.
Når du søger hos Forskningsstøttecenteret, skal du sende din ansøgning i word-format til du-indhent-godkend@regionsjaelland.dk ledsaget af følgende dokumenter:
- Hvis du søger om tilladelse efter at have opnået godkendelse fra det videnskabsetiske komitésystem, skal du medsende den senest godkendte protokol samt godkendelsebrev med angivelse af den godkendte protokol.
- Hvis du søger om tilladelse efter at have opnået en godkendelse fra Forskningsstøtte Center Region Sjælland eller en anden tilsvarende myndighed i en anden region jf. sundhedslovens §46, stk. 2, så skal du medsende denne godkendelse samt eventuelle tidligere godkendelser (herunder også godkendelser fra Sundhedsstyrelsen/Styrelsen for Patientsikkerhed).
Afdelingsledelsen eller sygehusledelsen kan give tilladelse til, at en anden person, der er underlagt tavshedspligt, kan yde teknisk bistand i forbindelse med indhentningen. Det kan for eksempel være i tilfældet, hvor en lægesekretær bistår afdelingen med at udlevere journaloplysninger til en forsker.
Det er også muligt at få hjælp hos Koncern Digitalisering, hvis du har behov for store mængder SP-data. Kontakt enheden for Data & Analyse for yderligere hjælp.
- Hvis der er tale om videregivelse af oplysninger fra nationale registre og godkendte databaser. Det kan for eksempel være en klinisk kvalitetsdatabase. Her ansøger du direkte hos registeret eller databasens administrator.
Bemærk, at det ofte vil være et krav, at du kan dokumentere, at dit projekt er anmeldt til regionens forskningsfortegnelse. - Når der er tale om et kvalitetssikrings- eller kvalitetsudviklingsprojekt. Her skal du i stedet følge vejledning og procedure for kvalitetsprojekter i D4
- Når der er tale om et sundhedsdatavidenskabeligt forskningsprojekt, der skal anmeldes til National Videnskabsetisk Komité.
- Når patienten har givet skriftligt informeret samtykke til videregivelsen og indhentningen af journaloplysninger.
Hvis du skal bruge store og komplekse mængder af data, kan du få hjælp og rådgivning hos Datastøttecenter Sjælland.
Vær ude i god tid
Husk, at det tager tid at få samtykke og tilladelser på plads.
Samtykke/tilladelse til at få videregivet og/eller indhente journaloplysninger skal være opnået, før du får videregivet eller indhenter journaloplysninger.
Derfor er det vigtigt, at du tager højde for sagsbehandlingstiden ved henholdsvis det videnskabsetiske komitésystem og i regionen.
Ifølge loven har regionen en sagsbehandlingsfrist på 35 dage for en ansøgning til Regionsrådet om tilladelse til videregivelse af journaloplysninger.
Fristen løber, fra vi har modtaget en ansøgning fra dig, der opfylder de formelle krav til de oplysninger og dokumenter, vi skal have for at kunne sagsbehandle din sag.
Anmeldelse til forskningsfortegnelsen
Husk også, at alle regionale sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter skal anmeldes til regionens forskningsfortegnelse, inden du går i gang med at behandle oplysninger i projektet - herunder også få videregivet eller indhente journaloplysninger.
Tag derfor også her højde for sagsbehandlingstiden, som kan variere, alt efter hvor komplet og kompliceret din anmeldelse er.
Kontakt
Adresse
Forskningsstøtte Center
Lykkebækvej 1, Opgang E, 1. sal
4600 Køge
Ring til os
Opdateret mandag den 4. nov. 2024