Region Sjællands Biobank
Indsamling og opbevaring af biologisk materiale er både et tidsmæssigt og økonomisk krævende led i et forskningsprojekt.
I Region Sjællands Biobank har du mulighed for at købe biobankservices for indlevering og opbevaring af biologisk materiale, til langt under prisen for at etablere egen biobank i forbindelse med dit forskningsprojekt. Dette gælder også for eksisterende samlinger.
Derudover rummer Region Sjællands Biobank værdifulde biologiske samlinger fra store befolkningsundersøgelser og kliniske forskningsprojekter - herunder befolkningsudundersøgelsen i Næstved (BEFUS) og Lolland-Falster Undersøgelsen (LOFUS).
Du har mulighed for at søge om udlevering af analyseresultater eller biologisk prøvemateriale fra flere af disse samlinger. Dette betyder, at du kan reducere dine udgifter til dataindsamling drastisk.
Sikkerhed og korrekt håndtering af prøvemateriale er allerhøjeste prioritet, og derfor håndteres alle prøver efter gældende internationale standarder, hvilket er en garanti for både borger og forsker.
Har du spørgsmål eller brug for vejledning, er du altid mere end velkommen til at henvende dig på biobank@regionsjaelland.dk.
Dokumenter, skemaer og vejledninger:
- Læs mere om adgang til udlevering og opbevaring i Region Sjællands Biobank.pdf
- Her kan du finde vejledningen til udlevering og opbevaring af data i Region Sjællands Biobank.pdf
- Læs prøvebeskrivelserne fra Befolkningsundersøgelsen for Næstved og Lolland-Falster befolkningsundersøgelsen.
- Du kan her finde ansøgningsskemaer om indlevering og udlevering af data og biologisk materiale til Biobanken.
Om Region Sjællands Biobank
Region Sjællands Biobank har til formål at understøtte både den nuværende og fremtidige forskning i Region Sjælland, ved at sikre kvalitet og sikkerhed omkring opbevaring og anvendelse af data og biologisk materiale indsamlet til forskning.
Region Sjællands Biobank (RSjBB) er etableret med henblik på at sikre langtidsopbevaring af værdifulde biologiske samlinger under nøje overvågede og dokumenterede forhold. Opbevaringen følger internationale standarder og RSjBB tilbyder herudover rådgivning i forbindelse med planlægning af etablering af nye biologiske samlinger.
RSjBB er placeret på Næstved sygehus og drives af Klinisk Biokemisk Afdeling, Næstved, Slagelse, Ringsted sygehuse. Biobanken har en samlet kapacitet på 30 store -80 C vandkølede frysere. Derudover har RSjBB et laboratorie til håndtering af prøver, som også omfatter én pipetteringsrobot. Biobanken anvender et avanceret Laboratory Information Management System (LIMS), og har omfattende sikkerhedssystemer til sikring af drift, overvågning og kontrol.
Det overordnede formål med den regionale biobank, er at styrke sikkerhed og kvalitet af biologisk materiale indsamlet af forskere.
Region Sjællands Biobank åbnede for regionens sundhedsfaglige forskere i november 2015, men materiale og data i biobanken kommer til at have en længere historie, da eksisterende biobanker i Region Sjælland vil blive overført til den regionale biobank.
Tilmed fungerer Region Sjællands Biobank som biobankcenter for Region Sjælland under den tværregionale ’Regionernes Bio- og GenomBank’.
Hovedformålet med Regions Sjællands Biobank er at forene forskellige samlinger af blodprøver under én biobank for derved at sikre
- Korrekt opbevaring af biologisk materiale med maksimal sikkerhed og med tilstrækkelig back-up kapacitet
- Dokumentation af prøvernes status fra indsamling til destruktion
- Samlet overblik og dermed også muligheden for at kunne lave studier der går på tværs af forskellige biologiske samlinger/data, eller at have adgang til referencepopulationer til anvendelse i kliniske studier.
Validiteten af forskningsresultater afhænger af kvaliteten af data. Etableringen af RSjBB giver mulighed for at dokumentere at biomaterialet er behandlet og opbevaret korrekt. Herved sikres at efterfølgende analysedata opnår optimal kvalitet og dermed øges validiteten af forskningsresultaterne.
Det er dog et omfattende arbejde at bygge og vedligeholde biobanker og dokumentere alt hvad der sket med alle prøver – fra indsamling, transport, indlevering, opbevaring, til udlevering, anvendelse, analyse, returnering af overskydende materiale og eventuel destruktion.
Derfor er der behov for at samle eksisterende og fremtidige samlinger i den regionale biobank, for at sikre de bedste betingelser for fremtidig forskning på prøvematerialet.
Region Sjællands Biobank vil gøre forskning lettere for forskerne, ved at øge tilgængeligheden af analyseresultater og prøver, da disse kun skal hentes ét sted. Samtidigt vil den enkelte forsker have mulighed for at drage nytte af prøver, som er indsamlet af andre forskere (altid forudsat at de tilladelsesmæssige forhold er på plads).
Fordelene ved at kunne arbejde med resultater af prøver fra forskellige projekter er store. Blandt andet giver det enestående muligheder for at sammenligne prøver fra en person, der som barn er med i en befolkningsundersøgelse og som voksen bliver ramt af for eksempel cancer. Muligheden for at sammenligne prøver sætter forskeren i stand til at følge udviklingen fra rask til syg, hvilket er helt centralt i udviklingen af forebyggelse.
Region Sjællands Biobank er derfor en milepæl for den sundhedsvidenskabelige forskning i Region Sjælland, da der skabes mulighed for forskning på tværs af projekter og dermed styrkes den samlede regionale forskning i folkesygdomme.
Region Sjællands Biobank er ledelsesmæssigt forankret hos Thomas Schiøler, ledende overlæge på Klinisk Biologis Afdeling Næstved Sygehus. Den daglige ledelse varetages af Palle Lyngsie Pedersen, biokemiker, ph.d., som assisteres af den daglige driftsansvarlige Merete Louise Rasmussen, speciallaborant, samt en bioanalytiker.
Kontakt
Adresse
Forskningsstøtte Center
Lykkebækvej
4600 Køge
Ring til os
Skriv til os
Opdateret tirsdag den 10. dec. 2024