Mange spørgsmål til Adam Blyme på vej mod styrkeposition i Holbæk
Cheflæge Adam Blyme skal fra 1. januar lede den nye styrkeposition på Holbæk Sygehus på det endokrinologiske område. Lige nu er han et vigtigt sted, hvor han sammen med personalet fra NSR i Slagelse og Holbæk Sygehus skal balancere og finde et nyt fælles ståsted.
- Situationen lige nu er lidt udfordrende, fordi alle speciallægerne og de yngre læger i aftes (30. september, red.) fik et varslingsbrev om, at de fra 1. januar skal have tjenestested flere steder, og det skaber bekymring hos nogle over den sene varsling og selvfølgelig en masse spørgsmål, siger Adam Blyme, som godt forstår frustrationerne, men også håber, at alle bliver og ser, om ikke tingene falder på plads på en god måde, som den enkelte kan trives i.
Lægerne leverer en stor indsats i dag
Efter de første dialogmøder mellem speciallægerne og ledelserne i begyndelsen af september har Adam Blyme haft individuelle samtaler med de enkelte speciallæger i Slagelse, han har haft et fællesmøde med uddannelseslægerne i Slagelse og et fællesmøde med alle lægerne i Holbæk, som allerede refererer til Adam Blyme som cheflæge og derfor kender ham godt.
- Jeg har oplevet at blive taget godt imod i Slagelse – også selvom flere læger ønsker, at tingene kunne fortsætte som før. Lægerne leverer en stor indsats for deres patienter i dag og synes også, de har fundet en god ordning. Det har jeg stor respekt for, og så vil vi stille og roligt finde ud af, hvordan det kan komme til at fungere godt, når de to afsnit samles til et, fortæller Adam Blyme.
Vi skal bruge tid på patienter – ikke på vejene
På møderne har de drøftet meget konkret, hvilke funktioner, de enkelte læger kan tænke sig at varetage. Hvad vil de gerne have mere af/mindre af? Hvordan kan de se muligheder i det nye? Og ifølge Adam Blyme har lægerne være gode til at se ind i, hvordan deres stillinger kan blive attraktive fremadrettet.
Efter møderne står de mange praktiske spørgsmål i kø fra begge afdelinger – men mest fra Slagelse: Skal jeg nu både køre til Næstved, Slagelse og Holbæk? Hvem skal dække bagvagterne i Slagelse, som de forskellige medicinske afsnit deles om i dag? Kan jeg fortsætte som tillidsrepræsentant i Slagelse? Mister jeg de gode forhold, jeg har i Slagelse i dag? Og fra uddannelseslægerne: Hvor hører jeg til? Hvor har jeg vagter? Og er jeg stadig på akutmodtagelsen i Slagelse? Eller begge steder?
Spørgsmål afventer svar
- Lige nu er vi stadig i en afklarende fase, og jeg kan ikke svare på det hele. Men det finder jeg ud af sammen med min kollega cheflæge Suheil Salamon i Slagelse, HR og hospitals- og koncerndirektører. Når jeg ved mere, mødes jeg igen med lægerne. Det er lidt som at være i orkanens øje, hvor spørgsmålene hvirvler omkring og afventer svar, siger Adam Blyme og understreger:
- Det vigtigste budskab er, at vores læger skal bruge al deres dyrebare tid på patienterne - ikke på vejene. Vi skal styrke det faglige miljø ved at være mere i dialog og hjælpe hinanden, hvor det giver mening. Med flere medarbejdere vil vi blive mere robuste og fleksible. Vi er flere til at dække ind for hinanden ved ferier, sygdom og pukkelafvikling. Og så skal vi via digitale værktøjer styrke mulighederne for samarbejde og patientbehandling på tværs af lokationer.
Samarbejde på lige fod mellem Holbæk og Slagelse
Selvom styrkepositionen bliver forankret i Holbæk, så skal personalet begge steder samarbejde på lige fod og skabe de nye fælles rammer. I Holbæk er der for nuværende 6 speciallæger og 4 hoveduddannelseslæger og i Slagelse er der 4 speciallæger og 6-10 uddannelseslæger.
- Hele formålet med sammenlægning er, at vi får større og bedre faglige fællesskaber med både højere fagligt niveau, bedre sparring og flere muligheder for at udvikle os hver især og specialet som helhed. Jeg tror på, det kan blive et mere spændende sted at arbejde, siger Adam Blyme.
Små specialer er sårbare
Fortiden taler sit triste sprog, hvor mange små specialer er forsvundet fra sygehusene, fordi antallet af speciallæger kom under en kritisk masse. Senest er det gastroenterologiske speciale på Holbæk sygehus bemandet af speciallæger fra Sjællands Universitetshospital (SUH).
Der arbejdes nu med en plan, hvor gastroenterologi som speciale kan blomstre op på Slagelse Sygehus som en styrkeposition i løbet af 2025, så specialet kan have to stærke fyrtårne til at dække alle patienterne i regionen.
I endokrinologien er rigtig mange arbejdsgange allerede koordineret og ensrettet via Steno Diabetes Centret, men styrkepositionen i Holbæk/Slagelse skal også samarbejde tæt med styrkepositionen på Sjællands Universitetshospital, så hele regionen får mere ens tilbud til patienterne.
Selvom styrkepositionen etableres i Holbæk fra 1. januar 2025, så vil der gå yderligere en tid, før aftaler og de nye måder at arbejde på falder helt på plads. Den nye afdeling forventes at være i drift sommeren 2025.
Om Adam Blyme
- Er 43 år, bor i Albertslund, er gift og har tre døtre
- Uddannet kardiolog på Rigshospitalet og Holbæk Sygehus
- Udnævnt til cheflæge i august 2022 for Nefrologi, Kardiologi og Endokrinologien på Holbæk Sygehus
- Det tager 30 min at køre fra hjemmet til Holbæk Sygehus
Opdateret tirsdag den 12. nov. 2024