Tværsektoriel kompetenceudvikling om sårbehandling
Læringsmaterialet er udviklet af sårsygeplejersker i kommuner og på regionens sygehuse med henblik på kompetenceudvikling indenfor basal sårbehandling. Formålet med læringsmaterialet er desuden at styrke den tværsektorielle kommunikation og samarbejde om sårbehandling, herunder anvendelsen af Pleje.net.
Målgruppen
Læringsmaterialet kan anvendes af sundhedsprofessionelle i kommuner og på sygehuse, som skal yde en grundlæggende sårbehandling til borgere/patienter.
Det er særligt sårsygeplejersker, der kan anvende materialet i undervisning og færdighedstræning, der er målrettet basissygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere og fodterapeuter, hvor der tages udgangspunkt i egen praksis.
Læringsmål
Indhold i læringsmaterialet
Der er udviklet læringsmateriale til grundlæggende sårbehandling med temaer i forbindelse med generelle sårprincipper. Materialet omfatter præsentationer og læringsfilm. Materialet kan benyttes som en samlet pakke, men det er også muligt at anvende delelementer af materialet særskilt. F.eks. kan læringsfilmene ses selvstændigt hver for sig og uden nødvendigvis at benytte de tilknyttede præsentationer.
En vejledning, tjekliste og et eksempel til undervisning i sårbehandling
Læringsmål for grundlæggende sårbehandling ud fra målgrupper
Holistisk sårvurdering er en helhedstilgang til mødet med borgere og patienter med sår.
En forudsætning for at arbejde med sår er, at man kender hudens opbygning og egenskaber. Uanset hvilken type sår man står overfor, skal man forholde sig til huden og vurdere, i hvilket omfang den er beskadiget.
Det kan give en forståelse for, hvordan såret er opstået, og hjælper os med at forstå sårhelingsfaserne.
Sårbehandling hviler på en definition og inddeling af sår.
For at kunne vurdere hvordan det enkelte sår heler, skal man kende udviklingen i en normal sårheling. Den normale sårheling opdeles i trefaser og kaldes sårhelingsprocessen.
For at skabe de bedste betingelser for sårheling er det vigtigt, at sårbehandlingen varetages systematisk, i den rigtige rækkefølge og under hensyntagen til gældende krav og mål.
Se præsentation om rækkefølge, mål og krav til sårbehandling
TIME er en model, der hjælper den sundhedsfaglige til at udføre en struktureret vurdering af borgerens/patientens sår og behandling. Modellen bidrager til udvikling af behandlingsplaner med henblik på effektiv sårheling. TIME bør benyttes til vurdering af alle sår - især de sår, der ikke følger den normale sårheling.
Der er ofte mange årsager til at sår ikke vil hele. Det er vigtigt at være opmærksom på de faktorer, som påvirker sårhelingen. Tidlig identificering af disse faktorer kræver en holistisk vurdering, hvor man ikke blot laver en struktureret sårvurdering, men også kommer omkring den enkelte borgers/patients livsstil og helbred.
Se præsentation af faktorer, der har indflydelse på den normale sårheling
Sår kan være smertefulde, hvilket kan have indvirkning på borgerens/patientens hverdag, livskvalitet og sårhelingsprocessen. Derfor er smertelindring en vigtig del af sårbehandlingen.
Ved lokal sårbehandling er det vigtigt at skabe et optimalt sårhelingsmiljø og derved understøtte sårhelingsfaserne og skabe de bedste betingelser for sårheling. Rensning og debridering af sår er med til at fjerne bakterier, dødt væv og sekret fra sår og omgivelser, hvilket er afgørende i denne proces, hvor man samtidig skal have fokus på hygiejnen og afbrydelse af smitteveje.
Kompression benyttes når veneklapperne ikke fungerer optimalt. Kompression reducerer ødemer, støtter venepumpens funktion og fremmer sårhelingen. At anlægge kompression kræver altid omhyggelighed og grundig oplæring.
Se præsentation af kompression
Kompressionsbehandling illustreres desuden via to film, hvor der anvendes to forskellige slags multikomponent bandage til kompressionsbehandling.
Det er den tværsektorielle ekspertgruppe bestående af repræsentanter fra kommuner og sygehuse i Region Sjælland, som har udviklet ovenstående læringsmateriale.
Se en præsentation af ekspertgruppen
På Pleje.net kan du få vejledning og se informations- og læringsvideoer.
Steno Diabetes Center Sjælland arbejder med kompetenceudvikling til sundhedsprofessionelle
Læs om sårbehandling til borgere/patienter med sår og samtidig diabetes
Ønsker du uddannelsen til sårsygeplejerske?
Kontakt
Adresse
Sundhedsstrategisk Planlægning
Alléen 15
4180 Sorø
Ring til os
Opdateret onsdag den 12. feb. 2025