Diabetes
Det er muligt at få tilskud til merudgifter i forbindelse med daglig livsførelse for borgere med insulinkrævende diabetes ifølge Serviceloven § 41 og § 100 samt Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse.
Se også Ankestyrelsens afgørelser om merudgifter til voksne med diabetes og Ankestyrelsens afgørelser om merudgifter til børn med diabetes
En insulinpumpe kan dosere små og præcise doser insulin tilpasset den enkelte person, hvilket er en stor fordel for fx børn. Insulinpumpe ordineres af en læge som led i behandling af insulinkrævende diabetes. Det er den behandlingsansvarlige organisation, som betaler for apparatet inklusive slanger, batterier, vedligeholdelse og engangssprøjter i tilfælde af, at pumpen er ude af drift.
Insulinpumpen er direkte nævnt i Afgrænsningscirkulæret. Der står i punkt 2.1,3: 'Apparatur, som ordineres som led i behandling på sygehus/speciellægepraksis eller som fortsættelse af den iværksatte behandling, og som anskaffes til midlertidigt eller permanent brug i hjemmet, og hvor A) patienten har fået undervisning i brug af apparaturet på sugehus eller i speciellægepraksis. Eksempelvis iltapparater og insulinpumper''
Denne bestemmelse gælder også ved varigt behov, hvilket fremgår af brev fra Ministeret for Sundhed og Forebyggelse til Region Sjælland i 2009.
Ved flytning til anden region har borgeren ret til at beholde sin insulinpumpe ved flytning mellem regioner. Fraflytningsregionen skal ikke kompenseres for evt. økonomisk tab. Dette er besluttet i kredsen af regionsdirektører.
Der kan ydes særlig støtte til insulinkrævende diabetikere, det fremgår af Bekendtgørelse om hjælp til anskaffelse af hjælpemidler og forbrugsgoder efter serviceloven her står i § 9:
"Der kan ydes støtte til injektions- og testmaterialer (fx sprøjter, kanyler, insulinpen, fingerprikker (lancetter), teststrimler og blodsukkermåleapparatur), til insulinkrævende diabetikere og til diabetikere, som er i kombinationsbehandling med insulin og tabletter eller andet godkendt injektionspræparat. Der kan ydes støtte til inhalator til administration af insulin, når injektion medfører meget svære lokalreaktioner som komplikation.
Stk. 2. Hjælpen til blodsukkermåleapparatur ydes med halvdelen af den samlede udgift.
Stk. 3. Til tabletbehandlede diabetikere, hvor lægen anser jævnlig blodsukkermåling for påkrævet, gives op til 150 stk. teststrimler og fingerprikker (lancetter) årligt.”
Af principafgørelsen fremgår følgende: Det er alene sundhedssektoren, der kan tage stilling til, om der er tale om et behandlingsredskab ifølge afgrænsningscirkulæret Hvis det er et behandlingsredskab, skal regionen finansiere udgifterne.
Vurderer kommunen, at glukosemålingssystemet er et hjælpemiddel for borger, vil det bero på en konkret og individuel vurdering, om produktet i væsentlig grad yderligere end det allerede bevilgede injektions- og testmateriale kan afhjælpe borgerens varige følger af den nedsatte funktionsevne. Kommunen kan inddrage lægelige oplysninger om eventuelle bivirkninger af det allerede bevilgede injektions- og testmateriale. Dette kan fx være særlige fysiske gener, herunder nedsat følelse i fingerspidserne eller et særligt behov for mange daglige blodsukkermålinger, enten på grund af meget svingende blodsukker, eller hvis borgers erhverv kræver dette.
Kontakt
Adresse
Sundhedsaftalen
Det Nære Sundhedsvæsen
Region Sjælland
Alleen 15
4180 Sorø
Ring til os
Skriv til os
Opdateret torsdag den 21. dec. 2023