Referater og årsrapport
Referater fra møder i Den Regionale Lægemiddelkomite
Konferencer 2010 - 2016
Forlænger vi livet? Eller forlænger vi døden? Skal vi seponere? Og hvornår skal vi seponere? Både de etiske og de evidensbaserede perspektiver var i fokus, da Den regionale Lægemiddelkomite holdtr årets konference, hvor temaet er valg - eller fravalg - af medicinsk behandling den sidste del af livet.
Konferencen satte fokus på de mange facetter i behandling af smerter - såvel den akutte som den kroniske smertebehandling.
I år blev der sat fokus på behandling af smerter - med fokus på akutte smerter, kroniske smerter, kroniske maligne smerter og hovedpine.
Konferencen havde deltagere på tværs af specialer, sektorer og uddannelsesbaggrund.
Deltagerne fik indledningsvis en oversigt over emnet 'Smerter' og 'Non-farmakologisk behandling' og skulle derefter vælge mellem fire parallel-sessioner med undertemaerne: Akutte smerter, Kroniske smerter, Kronisk maligne smerter og Hovedpine.
Som oplæg til sessionerne blev der vist fire korte film, hvor fire smertepatienter fortalte om deres sygdomsforløb og hverdag med smerter.
Under denne overskrift blev der i år sat fokus på det vanskelige område, antikoagulation, hvor der er mange nye præparater og anbefalinger til forskellige patientgrupper og på behandling af angst og uro.
Oplægsholderne tog udgangspunkt i disse lægemiddelområder med en tilgang på tværs af specialer, sektorer og uddannelsesbaggrund.
Formen vekslede mellem oplæg og deltageraktivitet og belyste problemstillingerne med konkrete cases.
Oplæg og oplægsholdere
- Antikoagulation, De mange medikamentelle muligheder
Birgitte Klindt Poulsen, Overlæge, Klinisk farmakologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital. Se oplægget her (pdf) - Selvmonitorering og/eller selvbehandling
Maja Jørgensen, uddannelsesansvarlig overlæge, Center for Trombose og Hæmostase. Se oplægget her (pdf) - Er nye lægemidler pengene værd
Jakob Kjellberg, professor, programleder for sundhed.
Se oplægget her (pdf) - Når AK-behandlingen skal afbrydes
Jørn Dalsgaard Nielsen, Videncenter for Antikoagulant Behandling, Bispebjerg & Frederiksberg Hospitaler. Se oplægget her (pdf) - AK-behandling - de mange regimer
Steen Husted, Ledende overlæge, dr. med., Medicinsk Afdeling, Hospitalsenheden Vest. Se oplægget her (pdf) - Belastningsreaktioner, angst og søvnforstyrrelser
Linh Duong, 1.reserlæge, Ph.d. Se oplægget her (pdf)
På konferencen i 2013 blev der sat fokus på patienter med metabolisk syndrom, hvor non-medikamentel og medikamentel behandling blev belyst og drøftet.
Hvor langt kan man komme uden lægemidler? Hvor simpelt kan man behandle, når lægemidler er nødvendige? Og hvordan får patientens egne ressourcer bedst muligt spil?
Der blev arbejdet i krydsfeltet mellem den evidensbaserede medicinske viden og dokumenterede muligheder for patient empowerment.
På konferencen blev der bl.a. arbejdet med disse spørgsmål om værktøjer, roller og ansvar:
- Hvad er det seneste nye om lægemiddelbehandling af diabetes-2, hypercholesterolæmi og hypertension?
- Hvordan opnår vi patient empowerment som støtte til behandling uden eller med lægemidler?
- Hvordan kan det dokumenteres?
- Hvad kan patienten selv gøre både før og efter en medikamentel behandling?
Formen vekslede mellem oplæg og deltageraktivitet med udgangspunkt i konkrete cases, som deltagerne bearbejdede i løbet af dagen.
Under denne overskrift afholdt Den regionale Lægemiddelkomité konference den 4. december 2012.
I år satte konferencen fokus på at understøtte indsatsen for at minimere fejl, når patienten bevæger sig mellem sektorerne eller i andre situationer, hvor ansvaret for medicinering ændres.
Regionens egne data og en række publicerede undersøgelser viser, at der er stor risiko på patienternes vej mellem hjem og sygehus eller mellem sygehus og hjem.
I sundhedsvæsenet er der stillet værktøjer til rådighed, blandt andet det fælles medicinkort (FMK), og der er udarbejdet regionale retningslinjer for at understøtte sikkerheden.
Men har vi tilstrækkelig øje for patientens medicinering gemmen hele sundhedssystemet på tværs af sektorer? Hvordan sikrer vi bedre overblik over den enkelte patients samlede medicinering, og hvor ligger ansvaret for korrekt medicinering ved sektorovergange?
Konferencen satte fokus på disse spørgsmål om værktøjer, roller og ansvar.
Under denne overskrift afholdt Den regionale Lægemiddelkomité konference den 7. december 2011.
I sundhedsvæsenet er vi meget ambitiøse i behandlingen af den enkelte sygdom. Men har vi tilstrækkeligt øje for patientens samlede sygdomsbillede, når vi ordinerer medicin? Hvordan øger vi opmærksomheden på patienten som helhed og ikke blot på den enkelte sygdom? Hvordan sikrer vi bedre overblik over den enkelte patients samlede medicinering?
Konferencen satte fokus på disse spørgsmål gennem inspirerende oplæg om polyfarmaci.
Under overskriften "Medicin - styr på sikkerheden" afholdt Den Regionale Lægemiddelkomité konference den 22. november 2010.
På konferencen satte Den regionale Lægemiddelkomite fokus på, hvilke tiltag der skal til for at gøre medicinering mere sikker.
Fordi medicinering sker i et tværfagligt og tværesektorielt samarbejde, gik konferencen igen i år på tværs af primær- og sekundærsektoren og på tværs af somatik og psykiatri.
Årsrapport
Her finder du seneste årsrapport for Den Regionale Lægemiddelkomite. Der findes ingen nyere årsrapport.
Kontakt
Adresse
Region Sjælland
Den Regionale Lægemiddelkomite
Sygehusapoteket
Jernbanegade 3B, 2
4000 Roskilde
Ring til os
Skriv til os
Opdateret onsdag den 8. jan. 2025