Ferie, fravær, orlov, merit og deltid
Ferie
Uanset hvilket lægeligt uddannelsesforløb eller speciale du er i, så er følgende vejledning gældende: Vejledning om ferie for ansatte i regioner 2020
FAQ - Ferie
Normalt vil op til 4 ugers ferie i en 6 måneders periode være okay. Arbejdsgiver er på opfordring fra uddannelseslæge forpligtet til at kunne imødekomme 3 ugers sammenhængende ferie.
Regler om ferie fremgår bl.a. af Vejledning om ferie for ansatte i regioner 2020. Reglerne om feriens placering behandles i pkt. 3.2 og 3.3. (side 34-38)
Ferie bør altid indgå som et punkt på forventningsafstemningen inden start på afdelingen eller i tutorpraksis.
Regler vedr. varsling af ferie (samt fravigelser af varslingsfristerne) fremgår ligeledes af ovenstående vejledning.
Som udgangspunkt er svaret ja, jf. Vejledningens pkt. 3.3, særligt vedr. Fravigelse af fristerne (side 37)
Ja, det må den gerne jf. Vejledningens pkt. 3.2, særligt vedr. Hovedferie (side 34)
Nej, uddannelseslægerne holder som udgangspunkt ferie uden løn, da der i stedet udstedes feriekort. Man bør dog iagttage om der er ret til frihed efter feriereglerne, men aflønning i ferien er ikke relevant for praksis.
Ja, uddannelseslæger ansat af Region Sjælland optjener 6. ferieuge som øvrige ansatte.
Feriedage afholdes i dage og afregnes i timer (Se side 32 i Vejledning om ferie for ansatte i regioner 2020)
Omsorgsdage regnes kun i hele dage, men kan efter aftale afholdes som hele eller halve dage (Se side 22 i Aftale om fravær af familiemæssige årsager)
Merit
Uddannelseslæger i hoveduddannelse kan søge merit på baggrund af tidligere uddannelsesstillinger i andre specialer (ikke uklassificerede stillinger), hvor man har opnået kompetencer svarende til et helt delelement i specialuddannelsen.
Læs grundigt vejledning om merit, hvor følgende fremgår:
- Du kan som udgangspunkt først søge merit, når du er ansat i et hoveduddannelsesforløb.
- Ansøgningen vurderes af Det Regionale Råd for Lægers videreuddannelse og er ikke noget Region Sjælland har kompetence til at vurdere.
Hvis du vurderer, at du har opnået relevante og dokumenterede kompetencer der bør meriteres, så skal du kontakte din lokale HR konsulent på det sygehus du er tilknyttet (gælder også almen medicin). Kontaktinfo fremgår fra din uddannelseskontrakt.
FAQ - Merit
Meritprocessen er ikke kompliceret, men det er dig der skal drive den på vejledning fra HR:
- Vurder din mulighed for merit på baggrund af: vejledning om merit
- Kontakt din lokale HR for fremgangsmåde (fremgår af din uddannelseskontrakt)
- Sikre dig relevant dokumentation for opnåede kompetencer jf. vejledning om merit. For sygehusforløb herunder udfyldelse af relevante kvalifikationskort samt sikre godkendte kompetencer svarende til de relevante returdage.
- Afhængigt af anvisning fra lokal HR: Anmod afdeling om frigivelse fra ansættelse.
- Skriv og send ansøgning med relevant dokumentation (herunder udfyldte kvalifikationskort) til Sekretariat for Lægelig Videreuddannelse Øst.
I din tekstansøgning forventes det, at du uddyber, hvorfor du har de rette kompetencer til at kunne få merit. Dette kan f.eks. være en beskrivelse af arbejdsfunktioner, supervision, undervisning, patienttyper eller andre kompetencer som forventes at være opnået i det pågældende forløb.
I kolonnen ”patient” er det sufficient, at der er anført initialer eller f.eks. køn samt ca. alder for pågældende patientforløb. F.eks. ”Mand ca. 65 år”.
Kvalifikationskortet skal underskrives af uddannelsesansvarlige overlæge fra tidligere afdeling.
Returdagene skal godkendes elektronisk af din tutorlæge i Fase 1 tidligst efter 2 måneders ansættelse i Fase 1.
Deltid
Uddannelsesstillinger opslås altid som fuldtidsstilling, hvorfor du som uddannelseslæge altid kan forvente ansættelse på ordinære vilkår i en 37 timers stilling.
Ønsker du nedsat tid søges dette gennem ansættende enhed. Den ansættende enheds lokale HR-stab (herunder også sygehusets uddannelseskonsulent) bør inddrages i vurderingen af, om nedsat tid er muligt og hvilke ændringer det medfører for uddannelsesforløbet.
Du skal kontakte den HR medarbejder, der fremgår af din ansættelseskontrakt.
FAQ - Deltid
På den uddannelsessøgendes initiativ og efter samtale med lokal HR afklares muligheden for deltid hos alle ansættende parter, samt hvilke ændringer det medfører for uddannelsesforløbet. Slutteligt udarbejdes der en tillægskontrakt af HR.
Som udgangspunkt søges og gives nedsat tid kun for en 2-årig periode i det samlede uddannelsesforløb.
Ja, det skal de som udgangspunkt altid.
Regionalt og nationalt obligatoriske kurser tages altid i fuld sammenhæng. Er der aftalt nedsat tid, vil målsætningen være den månedlige tidsnorm uden unødvendig gene. Det er vigtigt at uddannelseslægen er opmærksom på, at deres uddannelse er forlænget tilsvarende den nedsatte tid (gerne med lidt ekstra).
Arbejdet tilrettelægges af arbejdsgiver. Tilrettelæggelsen skal dog ske med afsæt i den lægelige vurdering som forventes at danne baggrund for nedsættelsen af arbejdstiden.
Fravær
En uddannelseslæge må maksimalt have 18 dages fravær på en halvårs periode for at få godkendt attestation for tidsmæssig gennemførsel.
Det kan du læse mere om her:
Sekretariatet for lægelig videreuddannelse Øst - FAQ
Generelt vedrørende fravær i Region Sjælland:
Sygefraværspolitikken - Fra fravær til nærvær
3-8-15 folder - Kontakt ved sygefravær
FAQ - Fravær
Ferie og deltagelse i obligatoriske kurser tæller ikke med i de 10 % fravær, som man maksimalt må have.
Alle andre former for fravær - herunder sygdom, barsel, barns sygedag, omsorgsdage, fravær til forskning m.m. – tæller med i grænsen på de 10 %.
Fravær har ingen betydning rent lønmæssige, så længe korrekt fraværsregistrering fortsætter.
Fraværsregistrering er den uddannelsessøgendes pligt.
Det har den enkelte uddannelseslæge selv. Det gælder fra og med KBU til og med fase 3.
Tutorlægen har et ledelsesmæssigt ansvar for, at medarbejderen véd at det skal registreres.
Fraværssedlen er udfaset og der skal istedet anvendes Mine apps - mit fravær/Nærvær
Vejledningen findes her: Vejledning til – Mine apps - Mit Fravær/Nærvær
Det har den enkelte uddannelseslæge selv. Det gælder fra og med KBU til og med fase 3.
Tutorlægen har et ledelsesmæssigt ansvar for, at medarbejderen véd at det skal indsendes og skal i dag også underskrive fraværsregistreringsskemaet.
Det skal der 2 gange om måneden henholdsvis d. 5. og d. 20.
Kommer fraværssedlen Lønteamet for sent i hænde, kan Region Sjælland miste retten til at søge dagpengerefusion. Mistet refusion for sygdom eller ferie vil i flere tilfælde blive modregnet den næstkommende løn, svarende til den mistede refusion, og der vil i forsætlige tilfælde køres en personalesag.
Nej. Hvis der ikke er noget fravær for en pågældende periode, behøver fraværssedlen ikke at blive fremsendt.
Fraværssedlen, der er uddannelseslægens eget ansvar, indsendes hurtigst muligt efter eventuel overskredet frist. Uddannelseslægens lønteam har mulighed for at søge forlænget frist hos udbetaling Danmark/Kommunen.
Tutorlægen kan give lønteamet besked på vegne af uddannelseslæge.
Ja. Fraværssedlen må sendes som mail uden en underskrift, hvis det fremgår tydeligt i mailkorrespondancen, at uddannelseslægens daglige leder er fuldt orienteret og samtykker.
Obligatoriske kurser (regionale og nationale) er indregnet i ansættelsen, så det har ingen lønmæssig betydning.
Afkrydsningen bruges regnskabsteknisk.
Hvis der er aftalt nedsat tid, skal der ved denne indgåelse indsendes skema om dette til Lønteamet. Herved er den nedsatte tid registreret som norm. Fraværsskema udfyldes dog fortsat med angivelse af ”planlagt-” og ”faktisk arbejdstid” i henholdsvis kolonne E og F.
Nej. Fraværssedlen omhandler udelukkende timemæssige afvigelser fra den samlede ansættelse. Overtid og afspadsering håndteres mellem ansættelsessted og den uddannelsessøgende læge. Og altid inden for de overenskomstbestemte rammer.
Når uddannelseslægen er ansat i almen praksis bør 3-8-15-konceptet følges. Det vil være mest naturligt, at uddannelseslægen kontaktes af almen praksis, hvilket Regionen også gerne vil tilskynde, da det styrker tilknytningsforholdet og det generelle arbejdsmiljø for vores uddannelsessøgende læger.
Formelt er arbejdsgiveransvaret for KBU, Intro og fase 1 Region Sjællands, der her er ansættende myndighed. I Fase 2 og fase 3 er tutorpraksis ansættende myndighed, men tutorpraksis defineret som ”overordnet læge” i fagligt- og patientperspektiv samt i henseende til arbejdets tilrettelæggelse. Det betyder, at tutorlægen ikke er overenskomstmæssigt forpligtet til at holde sygefraværssamtaler.
Region Sjælland ønsker helt klart, at den enkelte tutorlæge påtager sig opgaven med sygefraværssamtalen ved almindeligt forekommende fravær op til 5 dage. Opleves der indikationer på uretmæssig og/eller gentagende fravær kontaktes PUK. Region Sjælland har det overordnede ansvar for denne praksis og støtter til enhver tid tutorlægens vurdering.
I de dele af uddannelsen hvor lægen er ansat af Region Sjælland (KBU, intro og Fase 1) følges regionens fraværspolitik, herunder f.eks. 3-8-15. Ansvaret for at der sker korrekt opfølgning ligger ved nærmeste leder. For læger i praksisforløb vil nærmeste leder formelt være sygehusets stab. Det enkelte sygehus definerer dette nærmere. Det tilskyndes at Tutorlægen tager aktiv del i f.eks. omsorgssamtaler mv., da Tutorlægen har det daglige samarbejde med uddannelseslægen.
Orlov fra uddannelse
Du kan godt afholde orlov under din uddannelse. Er det barselsorlov kontakter du din HR konsulent, der udarbejder en ny uddannelseskontrakt med dig.
Orlov i øvrigt kan også lade sig gøre, så længe alle berørte uddannelsesafdelinger accepterer orlovsperioden og kan tage dig tilbage efter endt orlov.
Se mere her.
Kontakt
Adresse
Region Sjælland
Koncern HR
Lægeuddannelsen
Alléen 15
4180 Sorø
Ring til os
Skriv til os
Øvrig information
Find kontaktinformationer til de ansvarlige for Medicinuddannelsen og Lægelig videreuddannelse her.
Følg os på LinkedIn
Opdateret fredag den 3. jan. 2025