Klinisk basisuddannelse - KBU
Den kliniske basisuddannelse (KBU) har flere formål og funktioner. Først og fremmest skal alle uddannelseslæger gennemføre den kliniske basisuddannelse for, at kunne erhverve sig Sundhedsstyrelsens tilladelse til selvstændigt virke som læge.
Derudover skal KBU fungere som læringsramme for nyuddannede lægers overgang fra den universitære uddannelse til det kliniske arbejde. KBU drejer sig således om at ”lære at være læge”, herunder at koble den faglige viden fra Universitetet med praktiske og tekniske kompetencer.
Klinisk basisuddannelse i Region Sjælland
I Region Sjælland har vi fokus på, at målrette KBU efter uddannelseslægens nuværende kompetencer og erfaringer samt sikre, at du som uddannelseslæge kommer til at føle dig hjemme i den hvide kittel og samtidig udvikler det ansvar, som hører til samme kittel.
Den kliniske basisuddannelse består af to ansættelser á seks måneders varighed. Den første ansættelse finder sted på et af regionens sygehuse og det primære fokus er på behandling af akutte patienter, mens den anden ansættelse foregår i en af regionens almen praksis og hvor det primære fokus er på kroniske patientforløb.
KBU udbydes på alle regionens akutsygehuse, hhv. Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde, Holbæk Sygehus, Slagelse Sygehus samt Nykøbing Falster Sygehus. Yderligere information om KBU på de enkelte sygehuse, samt i almen praksis kan ses nedenfor.
For at sikre så høj fleksibilitet som muligt, etablerer Region Sjælland KBU-forløb med opstart fordelt ud over hele året (1. februar, 1. marts, 1. april, 1. maj, 1.august, 1. september, 1. oktober og 1. november).
Den Lægelig videreuddannelse i Region Sjælland koordineres og administreres af Sekretariatet for Lægeuddannelse i Region Sjælland.
Generel information for KBU
Der opslås to gange årligt KBU-forløb på basislaege.dk. Der opslås et antal forløb svarende til antallet af tilmeldte læger. Det er dit eget ansvar som uddannelseslæge, at få tilmeldt dig en KBU-runde. Tilmeldingen til KBU-forløb skal ske senest to år efter færdiggjort kandidatuddannelse i medicin. For at sikre så høj fleksibilitet som muligt, etablerer Region Sjælland KBU-forløb med opstart fordelt ud over hele året (1. februar, 1. marts, 1. april, 1. maj, 1.august, 1. september, 1. oktober og 1. november).
Opsiger du din KBU stilling, udgår du af ordningen og kan kun genindtræde efter særlig dispensation fra Sundhedsstyrelsen. Det må derfor under normale omstændigheder kraftigt frarådes at opsige sin KBU.
Læs mere i Region Sjællands Velkomstfolder for KBU-læger
Målbeskrivelsen angiver de teoretiske og praktisk-kliniske kompetencer, du som uddannelseslæge skal have gennemført og godkendt i løbet af din KBU.
Uddannelsesprogrammet indeholder en beskrivelse af de læringsmål, der skal opnås i KBU samt skemaer for, hvordan disse skal vurderes (kompetencevurderingskort også kaldet KV-kort). Uddannelsesprogrammet er udarbejdet som et fælles program for alle KBU-læger i Videreuddannelsesregion Øst.
Uddannelsesprogrammet for KBU i Videreuddannelsesregion Øst
Uddannelsesplanen er den individuelle udmøntning af uddannelsesprogrammet og beskriver, hvordan og hvornår du skal opnå de krævede kompetencer i løbet af din ansættelse.
Uddannelsesplanen skal løbende drøftes og justeres sammen med din vejleder på sygehuset og tutorlæge i praksis.
Du finder en skabelon til uddannelsesplanen her, og vil på kurset ”Læring i klinikken”, blive undervist i at gøre den personlig.
Under basisuddannelsen er der en række nationale samt regionale kurser du som uddannelseslæge skal gennemføre, svarende til ca. 12 dage. Uddannelseslæger tilmeldes automatisk kurserne.
Oversigt over obligatoriske kurser
Akutbehandling og transport
Varighed: 4 dage
Kursussted: Akutafdelingen, Slagelse Sygehus
Kurser ligger som udgangspunkt i 1. måned af uddannelsen.
Læring i klinikken (pædagogik 1)
Varighed: 2 dage
Kursussted: Videnshuset, Køge Sygehus
Kurset ligger som udgangspunkt i 2. eller 3. måned af uddannelsen.
Patientkommunikation
Varighed: 3 dage
Kursussted: Videnshuset, Køge Sygehus
Kurset ligger i 2. del af uddannelsen.
Regionale temadage
Varighed: 4 dage
Kursussted: Absalon Slagelse og Slagelse Sygehus
Der afholdes 4 kursusdage i løbet af uddannelsen.
Antibiotika - God klinisk anvendelse i almen praksis
Varighed: 1 dag
Kursussted: Næstved Sygehus
Kurset ligger i 2. del af uddannelsen.
Information om kursusdatoer, indhold samt praktiske oplysninger vedrørende de nationalt- og regionalt obligatoriske kurser kan findes her:
Obligatoriske lægekurser
Foruden de obligatoriske kurser har uddannelseslæger på Nykøbing Falster- og Næstved, Slagelse sygehuse mulighed for, at søge tilskud til andre kurser via lokale puljer til uddannelse.
Vejledning til den lokale pulje på Nykøbing F. Sygehus
Vejledning til den lokale pulje på Næstved, Slagelse Sygehuse
Som KBU-læge i Region Sjælland bliver du automatisk tildelt en sparringsgruppe i 2. del af KBU'en, når du er i almen praksis.
Her får du mulighed for at mødes med en mindre gruppe af KBU-læger, og udveksle erfaringer omkring dit arbejde i almen praksis.
Sparringsgrupperne, der er obligatoriske, afholdes en gang månedligt.
Du har fri fra praksis til at deltage i sparringsgruppen.
Sparringsgrupper
SUH 1
Mødedag: Fredag
Tidspunkt: kl. 8.00 -11.00
Område: Roskilde, Greve mm.
AMU: Stine Borglykke
SUH 2
Mødedag: Fredag
Tidspunkt: kl. 8.00 -11.00
Område: Køge, Solrød mm.
AMU: Eva Schandorf
HOLBÆK 1
Mødedag: Fredag
Tidspunkt: kl. 13.00 -16.00
Område: Holbæk, Nykøbing sj. mm.
AMU: Stine Borglykke
HOLBÆK 2
Mødedag: Tirsdag
Tidspunkt: kl. 13.00 -16.00
Område: Kalundborg, Tølløse, Gørlev mm.
AMU: Mia Søe Pedersen
NSR 1
Mødedag: Tirsdag
Tidspunkt: kl. 13.00 -16.00
Område: Slagelse, Korsør mm.
AMU: Henrik Heerwagen
NSR 2
Mødedag: Torsdag
Tidspunkt: kl. 13.00 -16.00
Område: Næstved, Ringsted mm.
AMU: Helene Præstholm
NYK. F. 1
Mødedag: Torsdag
Tidspunkt: kl. 13.00 -16.00
Område: Vordingborg, Næstved mm.
AMU: Helene Præstholm
NYK. F. 2
Mødedag: Onsdag
Tidspunkt: kl. 13.00 -16.00
Område: Lolland og Falster
AMU: Maria-Kathrine Ovesen
Uddannelseslæge.dk er regionernes elektroniske styringsredskab for uddannelseslæger og uddannelsesansvarlige. Uddannelseslæge.dk anvendes til godkendelse af kompetencer, uddannelsestid og kurser samt direkte ansøgning om selvstændigt virke hos Sundhedsstyrelsen. Derudover fungerer Uddannelseslæge.dk som et samarbejdsredskab mellem dig som uddannelseslæge og din hovedvejleder/tutorlæge.
For at opretholde en høj uddannelseskvalitet, er det væsentligt og vigtigt at du som uddannelseslæge evaluerer alle dine uddannelsesforløb. Du evaluerer dine uddannelsesforløb i KBU via Uddannelseslæge.dk.
Fravær i KBU
Et uddannelsesforløb kan godkendes, hvis forløbet er gennemført tilfredsstillende, og hvis der ikke har været mere end 10 % fravær i løbet af ansættelsen.
Fravær inkluderer barsel, sygdom, barns sygedag, omsorgsdage eller kursusaktivitet udover de anførte obligatoriske kurser. Ferie regnes ikke som fravær. Fravær beregnes således, at seks måneder regnes som 180 dage og 1 år som 360 dage. I en seks måneders ansættelse må en uddannelseslæge derfor maksimalt have 18 fraværsdage.
Hvis du som uddannelseslæge har mere end 10 % fravær i ansættelsen, skal du gennemføre en erstatningsansættelse, før uddannelseselementet kan godkendes. Erstatningsansættelsen aftales i samarbejde med dig og uddannelseskonsulenten på dit stamsygehus.
Orlov under KBU ansættelse
Du kan som uddannelseslæge under KBU søge forskellige former for orlov, herunder barsels- og adoptionsorlov, forældreorlov, børnepasningsorlov samt orlov af andre årsager, f.eks. forskning.
Ifølge Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse er en uddannelsesstilling som udgangspunkt altid en fuldtidsstilling. Kontakt altid dit stamsygehus vedrørende alle former for orlov og ansøgning herom.
Deltid i KBU ansættelse
Såfremt du som uddannelseslæge ønsker at arbejde deltid under din KBU ansættelse, skal der søges om godkendelse hertil. Deltidsansættelsen skal som minimum udgøre halvdelen af arbejdstiden i en fuldtidsansættelse.
Såfremt du ønsker at søge om en deltidsansættelse, er det dit eget ansvar at indhente accept fra alle berørte afdelingen/almen praksis. Såfremt de berørte afdelinger/almen praksis kan godkende deltid, skal du indsende en skriftlig ansøgning til uddannelseskonsulenten på dit stamsygehus.
Kontakt angående fravær, orlov og deltid
Find kontaktoplysninger til sekretariatet på det sygehus, hvor du er ansat i KBU:
Mere om ferie, fravær, orlov og deltid
Læs mere om ferie, fravær, orlov og deltid for uddannelseslæger generelt på denne siden:
Kontakt
Adresse
Region Sjælland
Koncern HR
Lægeuddannelsen
Alléen 15
4180 Sorø
Ring til os
Skriv til os
Øvrig information
Find kontaktinformationer til de ansvarlige for Medicinuddannelsen og Lægelig videreuddannelse her.
Følg os på LinkedIn
Opdateret onsdag den 6. nov. 2024