KBU på Slagelse Sygehus
Afdelinger
Slagelse Akutafdelingen er en af 4 modtageafdelinger i Region Sjælland, og har et optageområde svarende til 40% af regionen. Vi har gode fysiske rammer og et godt arbejdsmiljø. Vi er uddannelsesafdeling for læger i KBU, introduktionsstilling i akutmedicin og for hoveduddannelseslæger i akutmedicin og almen medicin. Det danner rammen for et læringsmiljø med stort potentiale for udvikling.
Akutafdelingens KBU-læger modtager, undersøger og behandler alle akutte patienter, uanset om de er henvist af egen læge, indbragt med ambulance eller telefonvisiteret af en sygeplejerske. Dette sker under supervision af både mellemvagt og/eller bagvagt fra Akutafdelingen, samt læger fra samarbejdende afdelinger. Der er bag- og mellemvagter i tilstedeværelse døgnet rundt.
KBU-lægerne får mulighed for at modtage og behandle en bred vifte af forskellige patienter inden for intern medicin og kirurgi.
Som KBU-læge hos os bliver du en del af et team, som har fokus på en hurtig, sikker og omsorgsfuld patientbehandling. Du opnår en bred klinisk erfaring i det som de fleste patienter fejler, dvs. du får et solidt fundament at bygge din videre uddannelse på. Efter introduktion til afdelingen og følgevagter, hvor du sammen med en mere erfaren læge introduceres til dine arbejdsopgaver, arbejder du som forvagt. Du kan forvente at have været i afdelingen nogle uger, inden du første gang skal gå i selvstændig nattevagt.
Akutafdelingen er i gang med at styrke sin akutmedicinske profil og KBU læger ansat på afdelingen vil fremadrettet primært se, tage imod og behandle akutte patienter, som forventes indlagt under 24 timer.
I afdelingen afholdes der undervisning 3 gange ugentligt af YL og afdelingens bagvagter, samt eksterne undervisere. Vi har fokus på uddannelse og forventer, at du som KBU-læge bidrager aktivt og konstruktivt i forhold til afdelingens læringsmiljø, hvor målet er at uddanne kompetente læger, således at vores patienter får den bedst mulige behandling. Hver anden tirsdag er der afsat tid til yngre-læge-møde, hvor der er fokus på trivsel, og hvad der ellers rører sig i afdelingen. De øvrige tirsdage er der på skift Journal Club for yngre læger og 'Mortality and Morbidity'-møder med alle afdelingens læger.
Blandt yngre læger er der en arbejdsmiljørepræsentant, en tillidsrepræsentant og en til to uddannelseskoordinerende yngre læger (UKYL). Der er altså god mulighed for at have indflydelse på uddannelse og arbejdsmiljø i afdelingen i kraft af, at man kan være UKYL-suppleant, bidragende til undervisning og introduktion af yngre læger.
Medicinsk Afdeling 1 indeholder specialerne: Reumatologi, lungemedicin og medicinsk gastroenterologi.
Som KBU-læge bliver du en del af afdelingens lægeteam, og du vil være cirka 3 måneder på det lungemedicinske afsnit, samt cirka 3 måneder på gastro-medicinske afsnit. Dine primære funktioner vil være stuegang, samt dels huslægevager og dels vagter med modtagelse af akutte medicinske patienter. Der vil i vagterne i sengeafdelingen være en medicinsk bagvagt, og ved modtagelse af akutte patienter også en medicinsk mellemvagt. Du vil få en rigtig god erfaring med den intern medicinske patient, og helt specifikt vil du også få god erfaring med den multisyge patient.
På det lungemedicinske afsnit i Slagelse har vi 24 senge, samt et stort ambulatorium, og indsatsen koncentreres om akutte lungemedicinske tilstande med respiratorisk insufficiens, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), emfysem, astma bronchiale samt patienter indlagt med infektiøse lungesygdomme (pneumoni og kroniske lungeinfektioner).
I sengeafdelingen varetages alt indenfor High-flow, NIV behandling (inkl. hjemme-NIV), og UL-vejledte pleuraceneser. I ambulatoriet varetages ud over hovedfunktionspatienter også det højt specialisere område for interstitielle lungesygdomme og sarkoidose. I ambulatoriet har vi netop etableret en funktion med non-maligne bronkoskopier.
På det medicinsk gastroenterologiske speciale udredes patienter med sygdomme i spiserør og mave- tarmkanal, samt lever og galdeveje. Specialet udreder og behandler patienter med kronisk inflammatoriske tarm- og ulcus sygdomme, mavesmerter og afføringsforstyrrelse, herunder malignitetsudredning, samt anæmiudredning på hovedfunktionsniveau.
Specialets hepatologiske opgaver domineres af udredningen og behandling af patienter med cirrhosis hepatis, hepatitis, spiral hepatitis og autonome leversygdomme.
Der udføres et stort antal gastroskopier, sigmoideoskopier, koloskopier, leverbiopsier og kapselendoskopi og der er hertil ud over den ambulante virksomhed tilknyttet et sengeafsnit på 20 senge. Hertil er netop etableret 4 dagklinik senge med opstart af en levercirrose klinik.
For det reumatologiske område har vi udelukkende ambulant virksomhed. Reumatologisk ambulatorium varetager udredning og behandling af patienter med inflammatoriske led- og bindevævssygdomme, degenerative ledsygdomme, herunder akutte/subakutte rygsygdomme. Ambulatoriet fungerer i et tværfagligt miljø med meget dygtige rygfysioterapeuter. I ambulatoriet findes 8 ultralydsapparater, som udover ledscanninger også anvendes til vasculær UL-undersøgelse.
Medicinsk Afdeling 2 indeholder specialerne kardiologi og endokrinologi. Afdelingen dækker både matriklerne i Slagelse og Næstved, og består af akutfunktion, sengeafsnit og ambulatoriefunktion i Slagelse, samt ambulatoriefunkion for både endokrinologi og kardiologi i Næstved.
Hjerteafdelingen er et dobbeltafsnit med 48 senge, der modtager akutte patienter dels via akutmodtagelsen og dels AKS-patienter direkte på afdelingen. Det er således et travlt afsnit med et stort patientflow.
Der er en yngre læge, "huslægen", tilknyttet afsnittet hele døgnet (delt i 2) samt en kardiologisk bagvagt frem til kl. 21. Herefter er bagvagten på tilkald fra bolig. Medicinsk bagvagt er i tilstedeværelsesvagt hele døgnet og håndterer de ikke-kardiologisk spørgsmål og problemstillinger fra huslægen i vagten.
Det endokrinologiske sengeafsnit - Hormonafsnittet - har 8 senge aktuelt. Udover specialepatienter (f.eks.: hypercalæmi, hyponatriæmi, diabetisk ketoacidose fase 2) er en række andre interne medicinske patienter/diagnoser tilknyttet afsnittet bl.a. rosen, akut opstået nyrepåvirkning osv. Derudover modtages blandede intern medicinske patienter.
Huslægen er ansvarlig for Hormonafsnittet også i vagten - men opholder sig primært på Hjerteafdelingen.
For begge specialer gælder, at der er en stor ambulatoriefunktion.
I Næstved udføres der hjerte CT-skanninger og myocardie-scintigrafier, foruden en bred kardiologisk ambulant virksomhed inklusiv selvstændige sygeplejerske-ambulatorier for hjertesvigt- og arterieflimmerpatienter.
I Slagelse laves dagligt mange ekkokardiografier både af læger, men også af specialuddannede ekkoteknikere. Transeosofageal ekko (TEE) udføres også i Slagelse.
Endokrinologisk ambulatorium i både Næstved og Slagelse har patienter i insulin-pumpebehandling.
Vi har mange patienter med thyroidea-lidelser og udreder alle former for endokrinologiske sygdomme. Vi har mange selvstændigt arbejdende diabetessygeplejersker på begge matrikler, selvstændig fundus foto sygeplejerske og DEXA-skannings klinik.
Enhed for Tværfaglig Udredning og Behandling (ETUB) ligger i Næstved. ETUB fungerer dels som et diagnostisk center, dels som tovholder for patienter med forløb i mange specialer på flere af regionens sygehuse, og dels som et medicinsk daghospital. Der er en specialeansvarlig overlæge samt flere sygeplejersker fast tilknyttet ETUB. Yngre læger har mulighed for at få dagsfunktion her efter ønske.
Som KBU-læge på Medicinsk Afdeling 2, vil man få vagtfunktion som huslæge (08.15-16.30, 16.30-08.15), stuegangsfunktion på begge sengeafsnit, samt mulighed for at følge med enkelte dage i ambulatorier.
Der er morgenkonference dagligt mellem kl. 08.15-09.00, som indeholder referat fra vagten og undervisning 4 dage om ugen fra kl. 08.30-09.00, hvor både yngre og senior læger underviser.
Medicinsk Afdeling 3 indeholder specialerne geriatri og neurologi.
Geriatrisk afsnit på Slagelse Sygehus råder over 45 senge fordelt på 2 sengeafsnit, ambulatorium med bl.a. faldudredning, samt hukommelsesklinik med demensudredning. I de geriatriske senge ligger der medicinsk geriatriske patienter, som er kendetegnet ved indlæggelseskrævende akut sygdom, høj alder, aktiv multimorbiditet, (truende) funktionstab samt skrøbelighed. Disse patienter modtages direkte fra vores akutafdeling
Vi har på det ene afsnit herudover ortogeriatri, hos os defineret som +65 årige med hoftenær femurfraktur, der skal opereres og passes i tæt samarbejde med ortopædkirurgerne,
Vi er ca. 25 læger, heraf 8 speciallæger og 2-3 HU læger, 3-4 KBU læger og 7-8 introduktionslæger samt 1-2 læger fast ansat i MMA
Neurologisk afsnit på Slagelse Sygehus råder over 20 senge, og et ambulatorium med neurologisk udredning, samt hukommelsesklinik med demensudredning. I de neurologiske senge ligger der primært Fase II neurorehabiliteringspatienter efter akut apopleksi, samt patienter med andre behov for neurorehabilitering efter skade på nervesystemet; men også patienter med akut behov for indlæggelse og neurologisk komorbiditet. Desuden har afdelingen yderligere cirka 20 senge til mere specialiseret neurorehabilitering i Næstved.
Bagvagten er til stede alle ugens dage til kl. 21, og går herefter i rådighedsvagt fra egen bolig.
Der er cirka 12 speciallæger ansat i afsnittet, og derudover har afdelingen årligt 2 introduktionsforløb i neurologi og 3 psykiatriske sideuddannelsesforløb i neurologi. Arbejdet som KBU læge vil primært være på superviseret stuegang med varetagelse af rehabilitering, samt ikke mindst at sikre gode udskrivelser og forløb hos komplekse patienter.
På både Geriatrisk og Neurologisk afsnit prioriterer vi et godt arbejdsmiljø højt, og vores konferencer har et højt fagligt indhold. Vi arbejder tværfagligt og tværsektorielt.
Kirurgisk afdeling i Slagelse er funktionsmæssigt opdelt i et øvre/akut/børne team, et colorectalt team og et endoskopi team. Afdelingen beskæftiger 24 speciallæger, 26 uddannelses-/yngre læger. Derudover bidrager afdelingen til forskning i kirurgiske lidelser med 2-3 ph.d. studerende, 1 forskningsansvarlig overlæge og 1 lektor ved KU. Der er 31 sengepladser på vores sengeafdeling, 10 kirurgiske senge i Akutafdelingen og en stor ambulant operativ og endoskopisk produktion.
Vagtbemandingen på kirurgisk afdeling er firdelt, med tre tilstedeværelsesvagter (for-, mellem- og bagvagt) og en overlægevagt med tilkald hjemmefra.
- Som KBU-læge på Kirurgisk afdeling vil du:
I dagtid blandt andet passe planlægningsambulatorium, hvor du optager journal og planlægger indlæggelse/behandling/operation i samråd med speciallæge. Andre dage vil du gå stuegang på sengeafdelingen sammen med speciallæger. Endelig vil du også ind imellem være på operationsgangen som assistent, hvor der vil være mulighed for oplæring i basale kirurgiske teknikker som at sy hud, incidere abscesser og lignende. - Indgå i forvagtslaget med delt vagt (dagvagt/AN-vagt).
- Altid have mulighed for at være med på andre funktioner, f.eks. endoskopiafsnittet, MDT konferencer, m.m. når tiden tillader det.
- Til konferencer fremlægge evt. akutte dårlige patienter fra vagten, når det får betydning for stuegang eller dagens aktiviteter i øvrigt.
- Deltage i og bidrage til den ugentlige undervisning/journalclub.
- Hvis du er interesseret, få mulighed for at komme i gang med forskning.
Vi forventer af dig, at du udviser interesse og ansvarlighed, og at du tager ansvar for egen læring. Vi tilbyder så en spændende uddannelse med mange forskellige muligheder for læring i et trygt miljø med god supervision, og fokus på rettidig arbejdstilrettelæggelse og et godt arbejdsmiljø.
På ortopædkirurgisk afdeling i Slagelse behandles traumatologiske patienter, sårpatienter i et stort tværfagligt sårcenter, og akutte og elektive håndkirurgiske patienter (regionsfunktion).
Ortopædkirurgisk afdeling er en stor afdeling, der også har funktion på Næstved sygehus, men som KBU-læge vil man som udgangspunkt kun have funktion på Slagelse sygehus.
Ortopædkirurgisk afdeling har det lægefaglige og uddannelsesmæssige ansvar i skadestuen, hvorigennem vi får de fleste af vores patienter.
Lægegruppen i Slagelse består af 18 speciallæger og cirka 28 læger under uddannelse (HU, intro, uklassificeret samt 10 KBU-læger).
Vi råder over 20 senge i vores stamafdeling, og er herudover ansvarlige for et varierende antal patienter med alder 65+ indlagt på ortogeriatrisk afdeling, som er opereret for hoftenær fraktur.
Vagtberedskabet på ortopædkirurgisk afdeling består af 3 læger i døgnvagt. Henholdsvis en bagvagt og 2 mellemvagter. Herudover en forvagt i skadestuen i 2-delt vagt. Håndkirurg kun i dagvagt, samt beredskabsvagt i weekend. Der er alle ugens 7 dage en senior læge i skadestuen til kl. 18.
Afdelingen lægger stor vægt på uddannelse og der vil være mulighed for at øve kirurgiske færdigheder og andre relevante kompetencer.
- Som KBU-læge i ortopædkirurgisk afdeling vil du:
Som udgangspunkt fra start af ansættelsen lære modtagelsen og behandlingen af den akutte patient i skadestuen sammen med vagthavende mellemvagt/skadevagt. På sigt forventes egentlig vagtfunktion med 2 skiftet vagt i hhv. dagtid og aften/nat. - Indgå primært i skadestuearbejdet men i dagtid ligeledes superviseret stuegang og ambulant funktion, samt være med til traumemodtagelsen og på operationsgangen.
- Få mulighed for at være assistent/operatør på operationsgangen med oplæring i basale kirurgiske færdigheder (sutur teknik, hudincision, reposition og osteosyntese).
- Skulle deltage i den planlagte undervisning på afdelingen og bidrage yderligere til det i forvejen gode uddannelses- og læringsmiljø på afdelingen.
- Kunne forvente en god tone, engagerede kollegaer og stor vilje til supervision og feedback.
- Få mulighed for at opstarte/deltage i forskningsaktivitet under kyndig vejledning.
Ansættelsesforhold
Vi kan tilbyde dig:
- Ansættelse under yngre lægers overenskomst suppleret med lokalt løntillæg
- Kompetencetillæg, hvis du har særlige kvalifikationer
- Funktionstillæg (uddannelseskoordinerende yngre læge, TR, AMIR, patienttransport, student med på vagt, m.m.).
Under dit uddannelsesforløb har du mulighed for at søge om økonomisk støtte til uddannelsesrelevante kurser.
Kontaktpersoner
Akutafdelingen, Slagelse Sygehus
Helle Harkjær Andersen
Konstitueret Uddannelsesansvarlig overlæge
Tlf.: 93 56 81 96
E-post: hlea@regionsjaelland.dk
Medicinsk Afdeling 1, Slagelse Sygehus
Natalia Pedersen
Uddannelsesansvarlig overlæge
Tlf.: 21 51 71 19
E-post: nkp@regionsjaelland.dk
Ellen Risom
Afdelingslæge, Senior UKYL for KBU læger
E-post: ellri@regionsjaelland.dk
Medicinsk Afdeling 2, Slagelse Sygehus
Judith Kolovics
Uddannelsesansvarlig overlæge
Tlf.: 93 57 71 68
E-post: juko@regionsjaelland.dk
Dennis Mikkelsen
Uddannelsesansvarlig overlæge
E-post: denm@regionsjaelland.dk
Medicinsk Afdeling 3, Slagelse Sygehus
Geriatrisk afsnit:
Betül Karakaya
Uddannelsesansvarlig overlæge
Tlf. 24 65 32 06
E-post: betka@regionsjaelland.dk
Neurologisk afsnit:
Masoud Falah
Uddannelsesansvarlig overlæge
E-post: masfa@regionsjaelland.dk
Kirurgisk Afdeling
Pierre Maina
Uddannelsesansvarlig overlæge
Tlf.: 20 58 44 07
E-post:pier@regionsjaelland.dk
Ortopædkirurgisk Afdeling
Veronica Leeberg
Uddannelsesansvarlig overlæge
Tlf.: 29 60 34 64
E-post: vele@regionsjaelland.dk
Predrag Kokanovic
Ledende overlæge i skadestuen
Tlf. 93 57 73 33
E-post: pkok@regionsjaelland.dk
Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse på NSR
Kan kontaktes på nsr-lvu@regionsjaelland.dk
Sekretariatet kan kontaktes ved spørgsmål vedrørende dit uddannelsesforløb, Uddannelseslæge.dk, kursusansøgninger, regler og bekendtgørelser m.m.
Sekretariatet skal kontaktes ved deltidsansøgninger, længerevarende sygefravær og alle former for orlov.
Opdateret tirsdag den 10. sep. 2024