FAQ - Tutorlæger
Generelt
Vedrørende ansættelse
- Fratrædelse sker automatisk ved udløb af sidste ansættelse uden varsel. (§ 2 stk. 1)
- Ophører din almene praksis med at eksistere ender et ansættelsesforløb, er det Regionens forpligtigelse at anvise et nyt sted til uddannelseslægen. (§ 2 stk. 2)
Vedrørende uddannelsen
- Det påhviler uddannelsesgivende ansættelsessted at sikre rammer for nødvendig progression i kompetenceudvikling og stigende selvstændighed i opgavevaretagelse. (§ 3 stk. 2)
- Uddannelseslægen har ret til frihed med løn i deltagelse af obligatoriske kurser, men er ligeledes forpligtet til at underrette om deltagelse ved alle berørte uddannelsessteder umiddelbart efter at blive bekendtgjort med det. (§ 3 stk. 3)
- Det er uddannelseslægens pligt at oplyse berørte ansættelsessteder om barsel, værnepligt eller forældreorlov. Dette gælder også ved længerevarende sygefravær, defineret som hændelser der medfører ændring i uddannelsesforløb. Regionen er forpligtet til at finde nye uddannelsessteder snarest muligt. (§ 3 stk. 4.)
- Ændringer i et uddannelsesforløb skal altid godkendes på forhånd og inden start på det ændrede forløb. (§ 3 stk. 5.)
Vedrørende løn og arbejdsvilkår i fase 1 (Praksisamanuensis og reservelæge)
- Uddannelseslægen har senest efter 3 måneders ansættelse i hver påbegyndt ansættelse overenskomstsikrede rettigheder til lønforhandling, hvilken indgås med de enkelte ansættelsessteder. (§ 4 stk. 1. og stk. 3.)
- Uddannelseslægens arbejde tilrettelægges baseret på hensynet til drift med følgende formål: At gennemføre uddannelsesprogrammet med hensyn til den enkelte dags arbejdsopgaver og med hensyn til indhold i uddannelsesforløbet. Det kræver væsentlig koordinering og afstemning mellem arbejdsgiver og uddannelseslæge. (§ 4 stk. 2.)
- Uddannelseslægen må ikke vikariere, så den praktiserende læge skal være tilstede og/eller tilgængelig. (§ 4 stk. 2.)
Vedrørende løn og arbejdsvilkår i fase 2 og fase 3 (Uddannelsesamanuensis)
- Fase 3 praksis må ikke opgives ved stillingsopslag og angives først når det er på plads. Det kan forespørges hos Praksis Uddannelseskoordinator (PUK) i fase 2. (§5 stk. 1)
- Ansættelse er altid på fuldtid(udgangspunktet). (§5 stk. 2.)
- Ansættelsesforholdet for fase 2 og fase 3 er på overenskomstbetingede vilkår med PLO. Introduktionsstilling og fase 1 er også overenskomstbetingede men på en anden aftale, fordi Regionen her har ansættelsesretsligt ansvar for uddannelseslægen. (§5 stk. 2.)
Vedrørende opsigelse og ansættelse
- Ansættelsesmyndigheden kan opsige efter overenskomstens regler (3 måneders varsel); herunder hvis lægen ikke på tilfredsstillende måde gennemfører ansættelsestilknyttet uddannelse. Her gælder de sædvanlige fagretlige regler (funktionærloven). (§6)
- Uddannelseslægen kan opsige stillingen jf. overenskomstens regler: Opsigelse pr. d. 1. med en måneds varsel. (§ 6)
- Opsigelse og afskedigelse vil gælde hele ansættelsen og efterfølgende stillinger. (§ 6)
- Der ydes løn under sygdom. (§ 6)
Vedrørende tavshedspligt
- Tavshedspligt ophører ikke ved udtrædelse af tjeneste. (§ 7)
Når uddannelseslægen er ansat i almen praksis bør 3-8-15-konceptet følges. Det vil være mest naturligt, at uddannelseslægen kontaktes af almen praksis, hvilket Regionen også gerne vil tilskynde, da det styrker tilknytningsforholdet og det generelle arbejdsmiljø for vores uddannelsessøgende læger.
Formelt er arbejdsgiveransvaret for KBU, Intro og fase 1 Region Sjællands, der her er ansættende myndighed. I Fase 2 og fase 3 er tutorpraksis ansættende myndighed, men tutorpraksis defineret som ”overordnet læge” i fagligt- og patientperspektiv samt i henseende til arbejdets tilrettelæggelse. Det betyder, at tutorlægen ikke er overenskomstmæssigt forpligtet til at holde sygefraværssamtaler. Region Sjælland ønsker helt klart, at den enkelte tutorlæge påtager sig opgaven med sygefraværssamtalen ved almindeligt forekommende fravær op til 5 dage. Opleves der indikationer på uretmæssig og/eller gentagende fravær kontaktes PUK. Region Sjælland har det overordnede ansvar for denne praksis og støtter til enhver tid tutorlægens vurdering.
I de dele af uddannelsen hvor lægen er ansat af Region Sjælland (KBU, intro og Fase 1) følges regionens fraværspolitik, herunder f.eks. 3-8-15. Ansvaret for at der sker korrekt opfølgning ligger ved nærmeste leder. For læger i praksisforløb vil nærmeste leder formelt være sygehusets stab. Det enkelte sygehus definerer dette nærmere. Det tilskyndes at tutorlægen tager aktiv del i f.eks. omsorgssamtaler mv., da tutorlægen har det daglige samarbejde med uddannelseslægen.
Der bør indhentes mulighedserklæring i de sygefraværssager hvor det medvirke til at give et tydeligere billede af fraværets forventede varighed, samt muligheden for eventuelle skånehensyn i en opstartsperiode (nedsat tid, ændrede opgaver mv.).
Mulighedserklæringer er hovedsageligt relevante i forløb der strækker sig over flere uger-måneder. Ønskes der alene en vurdering af fraværets forventede varighed, kan der i stedet indhentes varighedserklæring. Det er ikke et krav, at der indhentes mulighedserklæring.
En indhentet Mulighedserklæring har ingen relation til Lønteam eller fraværsregistrering, og omkostning dækkes af praksis selv.
Hurtigst muligt.
Tutorlæge og Region Sjælland samarbejder om at få skabt de bedst mulige uddannelsesforløb. Ofte vil tutorlæge være den første der mærker, hvis der er noget der ikke er som det bør være. Går bekymringen på uddannelseslægens kompetencer, adfærd eller fravær vil indgangen altid være PUK eller alternativt Lægeuddannelsen. I det uddannelsen foregår i et partnerskab, ønsker Region Sjælland helt klart hellere en henvendelse der blot handler om usikkerhed end en manglende henvendelse, der resulterer i uhensigtsmæssige forløb.
Uddannelseslægen har ikke ret til fri med løn ved ansættelsessamtaler.
Uddannelseslægen har ret til fri med løn ved deltagelse som YL-repræsentant i ansættelsesudvalg.
Uddannelseslægen har pligt til, at forsøge at planlægge det uden for arbejdstiden eller således, at det er til mindst mulig gene for arbejdet.
Uddannelseslægen har ret til fri med løn ved læge- og graviditetsbesøg.
Uddannelseslægen har pligt til, at forsøge at planlægge det uden for arbejdstiden eller således, at det er til mindst mulig gene for arbejdet.
Ferie
Normalt vil op til 4 ugers ferie i en 6 måneders periode være okay. Arbejdsgiver er på opfordring fra uddannelseslæge forpligtet til at kunne imødekomme 3 ugers sammenhængende ferie.
Regler om ferie fremgår bl.a. af Vejledning om ferie for ansatte i regioner 2020. Reglerne om feriens placering behandles i pkt. 3.2 og 3.3. (side 34-38)
Ferie bør altid indgå som et punkt på forventningsafstemningen inden start i tutorpraksis.
Regler vedr. varsling af ferie (samt fravigelser af varslingsfristerne) fremgår ligeledes af Vejledning om ferie for ansatte i regioner 2020.
Som udgangspunkt er svaret ja, jf. Vejledningens pkt. 3.3, særligt vedr. Fravigelse af fristerne (side 37)
Ja, det må den gerne jf. Vejledningens pkt. 3.2, særligt vedr. Hovedferie (side 34)
Nej, uddannelseslægerne holder som udgangspunkt ferie uden løn, da der i stedet udstedes feriekort. Man bør dog iagttage om der er ret til frihed efter feriereglerne, men aflønning i ferien er ikke relevant for praksis.
Ja, uddannelseslæger ansat af Region Sjælland optjener 6. ferieuge som øvrige ansatte.
Kursus
Alt nedenfor er som tjenestefrihed med løn.
- En KBU-læge i anden del har som udgangspunkt ret til 4 dage (3 dage på Patientkommunikation og 1 dag på Antibiotikakursus).
- En introlæge har som udgangspunkt ret til 2 dage (Pædagogik 2/Vejledning i klinikken).
- En hoveduddannelseslæge har ret til 30 kursusdage, hvilke er nationalt obligatoriske.
Herudover indkaldes uddannelseslæger i Region Sjælland løbende til temadage af kvartals- og halvårlig karakter. Dette er ligeledes som tjenestefrihed med løn.
Ja.
Hvis tutorpraksis vurderer kurser relevante for den uddannelsessøgende læge og deltagelse ikke er til last for opnåelsen af kompetencer og tidsmæssig gennemførsel.
Kontakt
Adresse
Region Sjælland
Koncern HR
Lægeuddannelsen
Alléen 15
4180 Sorø
Ring til os
Skriv til os
Øvrig information
Find kontaktinformationer til de ansvarlige for Medicinuddannelsen og Lægelig videreuddannelse her.
Følg os på LinkedIn
Opdateret torsdag den 27. jun. 2024