Rammer for lægedækning
Pr. 1. januar 2022 træder en ny overenskomst i kraft.
Den endelige overenskomst tekst er ikke færdig, men forhandlingsaftalen kan læses på Danske Regioners hjemmeside.
Forhandlingsaftale om almen praksis - regioner.dk (19.06.21)
Du har mulighed for at læse mere om regionens planer for almen praksis de næste 4 år. I Praksisplanen kan du blandt også få mere at vide om, hvordan regionen sammen med kommunerne og PLO-Sjælland sammen vil løse lægedækning. De tre parter er gået sammen om at prioritere fælles indsatser for at sikre lægedækning for alle borgere.
Du kan også læse om hvor mange læger, der er i regionen, hvor de praktiserer, deres alder og ikke mindst de seks vigtige principper for tildeling af lægekapaciteter. Regionen prioriterer gennemsigtighed og ordentlighed i forhold til at fordele lægekapaciteter.
Praksisplan for almen praksis i Region Sjælland er vedtaget af Praksisplanudvalget for almen praksis.
De seks principper for tildeling af lægekapaciteter fremgår af Praksisplanen for almen praksis.
Princip: Lægekapaciteten følger behovet
Behovet for lægekapacitet i et område afhænger af flere faktorer, heriblandt antallet af borgere, befolkningssammensætningen og sygdomstyngde. Lægedækningsbehovet i et område vurderes konkret i hvert enkelt tilfælde.
Det betyder, at nyoprettede ydernumre opslås til besættelse i de områder, hvor behovet er.
Princippet medfører også, at hvis et ydernummer indleveres til regionen, vil der ikke pr. automatik blive opslået et ledigt ydernummer/kapacitet som erstatning i det samme område. Afgørende vil være, hvad den seneste lægedækningshøring og eventuelle øvrige analyser viser, om de aktuelle behov for lægekapacitet i et givent område.
Dette gælder også de situationer, hvor en praksis søger om at måtte flytte en kapacitet.
Princip: Lægepraksis placeres, hvor borgerne er
Ved nedsættelse og flytning af lægepraksis er udgangspunktet, at praksis skal placeres centralt i forhold til placeringen af borgerne i området. Det vil sige, at lægeklinikker skal placeres med kort og let adgang mellem klinikken og byer/beboelsesområder.
Når der søges om nedsættelse eller flytning af praksis, vil udgangspunktet for regionens afgørelse derfor være borgernes bosætning i området.
Princip: Ved tilstrækkeligt patientgrundlag foretrækkes flerlægepraksis
I områder, hvor der er tilstrækkeligt patientgrundlag til flere praktiserende læger, foretrækkes kompagniskaber, flere praktiserende læger under samme tag, eller flere lægepraksis beliggende relativt tæt på hinanden, fremfor sololæger placeret med større geografisk afstand.
Begrundelsen herfor er, at den geografiske nærhed mellem lægerne alt andet lige gør det lettere for lægerne at passe hinandens patienter ved behov. Derved mindskes sårbarheden ved sygdom og ferie blandt de praktiserende læger i et område.
Der er områder i regionen, hvor patientgrundlaget ikke er tilstrækkeligt til flere læger. Her vil udgangspunktet være, at lægepraksis placeres, hvor borgerne bor.
Princip: Der udvises fleksibilitet, tages hensyn til lokale forhold og lægernes individuelle behov og ønsker
Region Sjælland skal være kendt for nyskabende og bæredygtige løsninger på lægedækningsområdet. Løsninger, der tilgodeser borgernes adgang til en praktiserende læge, og som samtidig medvirker til at skabe attraktive arbejdsvilkår for de praktiserende læger.
Derfor er det et princip, at der skal være lydhørhed over for ønsker både fra allerede etablerede praksis og fra læger, der ønsker at nedsætte sig i regionen.
Udgangspunktet skal dog altid være borgerne og deres behov for tilgængelighed til almen praksis. Således vil princippet om, at lægepraksis placeres, hvor borgerne er, som udgangspunkt veje tungere end princippet om at finde individuelle løsninger.
Princip: Der er åbenhed over for alternative ønsker til organisering af praksis
Der er åbenhed over for, at kapaciteterne tildeles til lægepraksis, der er organiseret i andre former:
- En læge, der praktiserer efter overenskomsten, kan eje op til seks ydernumre, som – udover ejerlægen – kan bemandes med ansatte speciallæger i almen medicin.
- Der er endvidere åbenhed over for at anvende overenskomstens muligheder for fleksible organiseringsformer, herunder satellitpraksis, delepraksis, generationsskifteaftaler, og licensklinikker, ligesom der er åbenhed over for forskellige måder at organisere praksis på internt, eksempelvis ved anvendelse af praksispersonale og digitale løsninger.
- Driften af en nyoprettet eller overdraget praksis kan varetages af en privat aktør, der har vundet opgaven i et offentligt udbud, når praksis ikke har kunnet afsættes til en læge i almen medicin, der vil praktisere efter overenskomsten.
Princip: Mest sundhed til flest borgere
De knappe lægeressourcer skal udnyttes optimalt. Derfor er det et princip, at det ved tildeling og placering af lægekapaciteter skal sikres, at lægekapaciteten kommer flest muligt borgere til gode.
Overenskomst om almen praksis som trådte i kraft den 1. januar 2018 beskriver et differentieret basishonorar. Udover det faste basishonorar udbetales årligt 60 mio. kr. (okt. 16-priser) med henblik på at tilgodese praksis med en stor arbejdsbelastning og/eller beliggenhed i et lægedækningstruet område.
40 % af ordningen svarende til 24 mio. kr. årligt allokeres til praktiserende læger med konsultationsadresse i lægedækningstruede områder og skal fordeles ligeligt pr. patient.
60 % svarende til 36 mio. kr. årligt allokeres til praktiserende læger, hvis patienter bruger almen praksis mere end gennemsnittet i henhold til en statistisk model.
De lægedækningstruede områder er fastlagt af regionerne på baggrund af en objektiv model med på forhånd fastlagte kriterier for, hvad der udgør et lægedækningstruet område.
Områderne låses fast i overenskomstperiodens tre år.
Udbetaling af det differentierede basishonorar sker på baggrund af den praktiserende lægers patientsammensætning og antal patienter den 1. januar. Det differentierede basishonorar udbetales herefter i to rater pr. 1. juli og pr. 1. december.
Vandkantsmodel
Den politisk aftalte ”Vandkantsmodel” omfatter 7 ud af regionens 17 kommuner og det er Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Slagelse, Holbæk, Kalundborg og Odsherred.
Differentieret basishonorar
I forhold til modellen for differentieret basishonorar er der udfra en objektiv model fastlagt hvilke områder der betragtes som lægedækningstruet og som derfor skal have den ekstra honorering i form af differentieret basishonorar. Denne model er blevet til i et samarbejde mellem landets 5 regioner og det er dermed samme kriterier, der er gældende landet over.
Overenskomstmæssige muligheder
Ifølge Overenskomst om almen praksis skal Praksisplanudvalget udpege hvilke områder af regionen der betragtes som lægedækningstruede og hvor lægerne som følge deraf har særlige overenskomstmæssige rettigheder.
Praksisplanudvalget har besluttet at de områder som er udpeget som lægedækningsturet områder på baggrund af den objektive model for differentieret basishonorar også er de områder, som er at betragte som lægedækningstruet i forhold til de overenskomstmæssige muligheder.
Beslutningen er gældende for ét år af gangen og Praksisplanudvalget tager fornyet stilling én gang årligt på årets sidste møde.
Der er en række fora, hvor praktiserende læger har indflydelse på almen praksis og som træffer beslutninger for den enkelte læge.
Samarbejdsudvalget for Almen Praksis (SU)
Der er en række bestemmelser i Overenskomst om almen praksis der kræver godkendelse af Samarbejdsudvalget for Almen Praksis. Af eksempler kan nævnes lavere patienttal end overenskomstens minimum og delepraksis.
SU består af tre regionalpolitikere, en kommunalpolitiker og tre politikere fra PLO. Udvalget understøttes af embedsmænd fra regionen.
SU mødes fast fire gange om året.
Find dato på Regionens hjemmeside under Dagsordener
Kontaktforum (KF)
Kontaktforum fungerer både som forberedende møder til SU og som et forum, hvor embedsmænd fra regionen og politikerne fra PLO kan drøfte sager af betydning for almen praksis i Region Sjælland.
KF mødes fast otte gange om året.
KAP-S
KAP-S er en samarbejdsorganisation mellem regionen og PLO.
Kontakt
Adresse
Det Gode Lægeliv
Region Sjælland
Det Nære Sundhedsvæsen
Alléen 15
4180 Sorø
Ring til os
Skriv til os
Opdateret mandag den 27. mar. 2023