Akutbehandling og Patienttransport
Formål
Det overordnede formål med det samlede kursusforløb i akut behandling og patienttransport er at understøtte basislægens muligheder for at erhverve sig de kompetencer, der kvalificerer til at kunne modtage den akut syge patient og initiere relevant behandling – herunder at varetage genoplivning indtil assistance ankommer.
Kurset skal understøtte basislægens handleberedskab og tryghed i situationer, hvor akut behandling af kritisk syge patienter er påkrævet.
Endvidere skal kurset sikre basislægens kompetencer inden for sikker og klar kommunikation med patienter, pårørende, kolleger og andre samarbejdspartnere.
Delelementet omfattende patienttransport har til formål at videreføre de erhvervede kundskaber til lægens samlede kompetencebehov ved in-hospitale transporter.
Kurset varer i 4 dage og foregår i Region Sjællands simulationslokaler på Slagelse Sygehus.
Dagene er delt op, så Dag 1 indeholder træning i ABCDE-gennemgang og metoder til at strukturere sit diagnostiske fokus i en hverdag, hvor mange differentialdiagnoser er i spil.
Dag 2 bygger videre på ABCDE, men er også dagen hvor genoplivning trænes. Dertil trænes der sikker kommunikation internt i teamet.
Der er til dagen tilknyttet et kompetencevurderingskort (kv-kort 2).
Dag 3 viderefører indholdet af de to foregående dage, men med sikker kommunikation ved sektorovergange som fokus. Her vil der bl.a. skulle kommunikeres med andre samarbejdspartnere mens scenariet kører i realtid.
Dag 4 bygger, som de andre dage, videre på det allerede indlærte, men her er det den in-hospitale transport, der trænes. Både planlægning og praktisk gennemførsel vil blive trænet. Der er ligeledes tilknyttet et kompetencevurderingskort denne dag (kv-kort 9).
Som et delelement gennemgås det præhospitale setup i Region Sjælland, samt ambulancepersonalets uddannelse og kompetencer, da de udgør en væsentlig samarbejdspartner.
På alle dage er det forsøgt, at scenarierne indeholder de mest almindeligt forekommende akutte situationer inden for hvert bogstav i ABCDE.
Teoretiske oplæg, case-metodik, gruppebaserede diskussioner samt færdigheds- og simulationstræning.
Kursisterne forventes med tilfredsstillende faglig baggrund og demonstration af egne kompetencer at indgå i aktiv dialog med undervisere og medkursister.
Alle dage indeholder en høj grad af praktik.
Velkomstmateriale fremsendes forud for kurset. Yderligere materiale er tilgængeligt i elektronisk form herunder.
Podcast om, hvordan man lærer i en klinisk hverdag kan findes ved at søge på Region Sjællands Læringspodcast hos Soundcloud, Spotify eller Apple eller følge links herunder.
Kursisterne forbereder sig gennem opdatering af teori for akutte medicinske og kirurgiske tilstande med henblik på aktivt at kunne deltage i diskussion og opgaveløsning af de præsenterede patientforløb.
Under den teoretiske gennemgang og under simulationer, observeres og evalueres de enkelte kursister af undervisere og kursusleder. Både ift. aktiv deltagelse og ift. relevante bidrag til opgaveløsning.
Herved afdækkes det grundlæggende niveau for den enkelte kursist og muliggør dels en individuel justering af kursisternes niveau, dels en mulighed for, at kursisterne fokuserer på egne styrker og svagheder i emnerne med henblik på den efterfølgende daglige træning i klinisk kontekst.
Ved fuldt tilfredsstillende kursusforløb godkendes kompetencekort 2 og 9 elektronisk i Uddannelseslæge.dk
Kursisterne udfylder ved kursets afslutning et elektronisk evalueringsskema, som omfatter evaluering af form og indhold af de enkelte delemner/lektioner/øvelser.
På baggrund af de indkomne evalueringer, samt den under kurset givne feedback til underviserne, vil kursusleder og staben af undervisere løbende justere kursets indhold og undervisningsform.
Kurset har en samlet varighed på 4 hele kursusdage.
Kurset afvikles som externatkursus og er fælles for alle nyansatte læger i klinisk basisuddannelse i Region Sjælland.
Kurset etableres i umiddelbar relation til start i ansættelsen og afvikles inden for de 2 første måneders ansættelse.
Underviserne er en blanding af paramedicinere, yngre læger (I og H), samt speciallæger. Der vil således være en bred palette af klinisk erfaring fra hele det sundhedsvæsen, som patienten oplever.
22. – 25. januar 2024
19. – 22. februar 2024
KHR Uddannelse, Ingemannsvej 20A, 1. sal, 4200 Slagelse.
Kurset er obligatorisk og tildeles læger i klinisk basisuddannelse i Region Sjælland
Konsulent
Annika Uth
Mail: au@regionsjaelland.dk
Primær Uddannelseskonsulent
Dennis Erntgaard
Email: deer@regionsjaelland.dk
Opdateret tirsdag den 22. okt. 2024