Formål
Formålet med den sundhedspædagogiske uddannelse er, at deltagerne tilegner sig de sundhedspædagogiske kompetencer, der gør dem i stand til at undervise og indgå i samtaler med afsæt i Region Sjællands ”Principper for en sundhedspædagogik”.
De sundhedspædagogiske principper knytter sig som udgangspunkt til gruppebaseret patientuddannelse. Principperne tager bl.a. afsæt i et menneskesyn, hvor der er fokus på helhed, mening og anerkendelse, og har derfor stor anvendelsesværdi i sundhedsvæsnet.
De sundhedspædagogiske principper bygger på en høj grad af deltagerinvolvering og medinddragelse af borgerne, hvilket skal være med til at sikre, at borgere med kronisk eller langvarig sygdom tilegner sig både viden, handlekompetencer og selvindsigt.
Med denne tilgang forventes det at styrke borgernes evne til egenomsorg og tiltro til at kunne håndtere et liv med kronisk sygdom i et aktivt samspil med pårørende og sundhedsprofessionelle.
Læs Region Sjællands ”Principper for en sundhedspædagogik”
Indhold
Uddannelsen bygger på en eksemplarisk tilgang. Det betyder, at undervisningen skal kunne overføres til deltagernes egen hverdagspraksis.
De forskellige øvelser på uddannelsen skal ses som eksempel på, hvordan man kan arbejde med forskellige øvelser på patientuddannelserne. Samtidig giver øvelserne et godt indblik i forståelsen af kommunikation og involvering af kronisk syge, og kan derfor generelt berige dialogen mellem borgere og sundhedsfaglige. Underviserne vil underbygge denne pædagogiske tilgang ved at italesætte begrundelser for valg af metoder for vidensformidling, øvelser med videre.
På modulerne præsenteres teorier og metoder, der kan øge forståelsen for mennesker med kronisk eller langvarig sygdom, øge kendskabet til metoder om, hvordan man kan tilrettelægge og styre undervisningsforløb, hvordan man kan bruge samtalen som metode til udvikling og så videre.
Uddannelsesforløbet giver også mulighed for at øve nogle af disse metoder.
Hør deltagere og underviser fortælle om uddannelsen
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Målgruppen for den sundhedspædagogiske uddannelse er sundhedsfaglige medarbejdere, der arbejder med kronisk syge borgere, og som ønsker at styrke deres kompetencer i forhold til patientuddannelser og samtale.
Deltagere på uddannelse er typisk:
- sygeplejersker
- fysioterapeuter
- diætister
- læger
- ergoterapeuter
- socialrådgivere med videre.
Uddannelsen er både for sundhedsfaglige medarbejdere på regionens sygehuse og i kommunerne.
Det fælles uddannelsesforløb giver mulighed for indsigt i hinandens hverdag, faglig videndeling om arbejdet med kronisk syge borgere.
- Anne Kimmer Jørgensen
- Lars Marcelin Nielsen
- Camilla Schrøder
- Troels Bom
Uddannelsens moduler udbydes i 2025 på følgende dage:
- Modul 1: Tirsdag den 29. april
- Modul 2: Onsdag den 30. april
- Modul 3: Tirsdag den 27. maj
- Modul 4: Torsdag den 19. juni
- Modul 5: Onsdag den 27. august
Region Sjællands Center for uddannelse og kompetence, Selandia Park 8, 4100 Ringsted.
Fra den 1. januar 2024 skal alle deltagere på Sundhedspædagogisk uddannelse betale for uddannelsesforløbet – uanset om de er ansat på et af regionens sygehus eller i en kommune i Region Sjælland.
Den nye model for deltagerbetaling bliver indført for at sikre uddannelsen fremover kan være økonomisk selvbærende. Det betyder også, at der minimum skal være 20 betalende deltagere for uddannelsesforløbet afholdes.
Hvad koster uddannelsen?
Prisen pr. person er 8.000 kr. eksklusiv moms.
Beløbet dækker undervisningen på uddannelsens fem moduler inkl. forplejning og materialer.
Vi gør opmærksom på, at prisen bliver indeksreguleret årligt.
Din tilmelding er bindende og fristen for tilmelding er den 11. marts 2025. Herefter skal den samlede betaling for uddannelsen være registreret hos os senest den 8. april 2025.
- Ansat i en kommune:
Når du tilmelder dig, vil du blive bedt om at oplyse EAN.nr. - Ansat på et sygehus:
Når du tilmelder dig, vil du blive bedt om at oplyse din afdelings kontoalias.
Hvis du efter tilmelding bliver forhindret i at deltage i uddannelsesforløbet, kan pladsen videregives til en medarbejder fra din arbejdsplads. Dette aftales lokalt mellem dig og din leder.
Tilmelding – Medarbejder i kommune mm (Du skal bruges MitID ved tilmelding)
Uddannelsesforløbet bliver aflyst, hvis der færre end 20 betalende deltagere.
Hvis du er tilmeldt uddannelsen, vil du få endelig besked senest to uger før planlagt opstart, og betalingen vil blive refunderet.
Alle henvendelser skal foregå pr. mail til Det Nære Sundhedsvæsen på dnsv@regionsjaelland.dk og cc nieko@regionsjaelland.dk. Tilføj "Sundhedspædagogisk Uddannelse" i emnefeltet.