Gå til indhold

Region Sjællands Fødevarealliance

Se kontaktoplysninger
Der er stort potentiale for en mere bæredygtig fødevareproduktion i Region Sjælland. En produktion der vil skabe lokal vækst, stolthed og jobmuligheder.

Fødevarealliancen vil sikre et kompetenceløft i både landbruget og fødevaresektoren. Med alliancen vil vi hæve fødevarekvaliteten, styrke den lokale stolthed hos producenterne, skabe flere arbejdspladser, give regionens borgere bedre madoplevelser og fremme sundheden ved at gøre det nemmere at få adgang til sundere mad.

Ambitionen bag projektet

Ved at fokusere på omstilling af fødevareproduktionen, vil vi skabe stolthed hos de lokale producenter, udvikle gastronomien i regionen og fremme lokale traditioner inden for madkultur og håndværk. Projektet knytter sig desuden tæt til arbejdet i Sjællands Klimaalliance og understøtter de kommunale klimaplaner ved at integrere bæredygtige løsninger i landbruget.

Vigtige indsatser og målsætninger

I tæt samarbejde med lokale landmænd, fødevareproducenter og andre aktører, arbejder Region Sjælland målrettet for at fremme bæredygtige fødevarer.

Nogle af de centrale fokusområder i projektet inkluderer:

  • Støtte til landmænd og producenter: Lokale landmænd får hjælp til omstilling af deres produktion til bæredygtige produkter og med finde afsætningsmuligheder gennem offentlige og private storkøkkener.
  • Omstilling af regionens køkkener: Der arbejdes på at implementere brug af lokale råvarer i offentlige institutioner og private virksomheder. Dette omfatter rådgivning til køkkener samt udvikling af retningslinjer, der letter overgangen til lokale og bæredygtige produkter
  • Styrkelse af borgernes kendskab: Oplysningskampagner og workshops skal uddanne borgere i de sundhedsmæssige og klimamæssige fordele ved at vælge lokale fødevarer. Borgerne får mulighed for at deltage i fødevareevents og fællesspisninger, som skal fremme brugen af lokale råvarer og styrke fællesskabet omkring maden.
  • Partnerskaber og alliancer: Etablering af partnerskaber med fødevareproducenter, grossister, restauratører og turistorganisationer, der arbejder for at synliggøre og fremme regionens kvalitetsfødevarer. Dette samarbejde skal skabe ringe i vandet og inspirere til løsninger, som kan deles på tværs af regioner og landegrænser.

 

Billede af smørrebrød

En robust Region

Projektet skaber et solidt fundament for fremtiden i Region Sjælland. Ved at skabe en tættere forbindelse mellem landbruget, fødevareindustrien og lokalbefolkningen bliver regionen mere robust over for de udfordringer, som både geopolitik, klimaforandringer og globale forsyningskæder medfører. Det styrker fødevareforsyningen at reducere afstanden fra produktion til forbrug og skabe flere lokale arbejdspladser i landdistrikterne.

Tidsramme og samarbejdspartnere

Projektet er et samarbejde med Business Lolland Falster, og er opdelt i flere faser:

December 2023 til april 2024: Fokus på at udvikle konkrete partnerskaber og udarbejde en indsatsbeskrivelse, der kobles til klimahandlingsplanen. April 2024 til december 2026: Projektets aktiviteter blive gennemført i praksis.

Der er allerede etableret samarbejde med aktører som Food Organisation Denmark, lokale landbrugsorganisationer og fødevareproducenter samt offentlige og private køkkener i regionen.

Med et tæt samarbejde mellem alle aktører håber vi at sikre en omstilling til en mere bæredygtig fremtid for både landbrug og fødevareproduktion i Region Sjælland. Ambitionen er at skabe løsninger, der kan inspirere både regionalt og internationalt, og som kan bidrage til bedre sundhed, øget biodiversitet og mindre CO2-udledning.

Kontakt

Adresse

Region Sjælland

Grøn omstilling og klima

Alléen 15

4180 Sorø

Åbningstider

Mandag – torsdag 8.00 - 15.30
Fredag 8.00 - 15.00.
Vi har åbent alle hverdage, undtagen hverdage mellem jul og nytår. Vi holder lukket alle helligdage og weekender.

Ring til os

Mandag - fredag: 9.00 - 15.00