Gå til indhold

Strategisk fokus på affald

Se kontaktoplysninger
I Region Sjælland arbejder vi strategisk med affaldssortering og -reduktion.
Vores mål er at 60 procent af vores samlede mængde affald og 80 procent af vores plastaffald skal udsorteres til genanvendelse inden 2030. Vi er derfor i gang med et større projekt, der skal sikre, at alle regionens virksomheder øger og forbedrer deres affaldssortering.

Gældende lovgivning og et stærkt ønske om at mindske mængden af restaffald og affald generelt har ledt til, at vi netop nu er i gang med at udrulle et helt nyt affaldskoncept på alle sygehuse, psykiatri og administrative matrikler, hvor vi fremover vil sortere i adskillige fraktioner. Det er ikke uden udfordringer, for der er masser af logistik og adfærd, der skal ændres i en stor organisation.

Strategisk fokus på renovatør

Arbejdet med affald har mange aspekter, og vores arbejde griber derfor i mange forskellige retninger. Vi har set grundigt på vores renovatøraftale, og i seneste udbud har vi skærpet kravene til, hvad vores renovatør skal kunne levere. Det har blandt andet resulteret i øgede mindstekrav til det indsamlingsmateriel, som vores leverandør benytter sig af, som ikke må indeholde miljøskadelige stoffer, hverken i beholdere eller i afvaskning af disse.

Desuden har vi sat krav til dokumentation på den videre genanvendelse, så vi sikrer at vores udsortering også bliver genanvendt i videst muligt omfang. Desuden indeholder vores renovatøraftale nu, som noget helt nyt, en partnerskabsaftale, hvor vi sammen med renovatøren anvender data til at blive klogere på vores affaldsfraktioner og dermed bliver bedre til at sortere i sidste ende og forbruge på en mere klimavenlig måde.

Adfærd er nøglen

Renovatøraftalen er kun det ene ben i omstillingen, vi arbejder i høj grad også med adfærd. Det kræver ændrede arbejdsgange for både servicepersonale, klinikere, administration og alle andre, når der stilles krav til vores sortering. Personalet i Region Sjælland håndterer svære affaldsemner, som ikke findes ude i husstandene, og som derfor stiller ekstra høje krav til deres viden om affaldet.

Derfor har sygehuse, psykiatrien og det sociale område udpeget grønne ambassadører, som modtager fysisk undervisning i affaldssortering. Mange servicemedarbejdere har derudover også været på uddannelse. Inden udgangen af 2024 vil knap 400 medarbejdere have modtaget dette udvidede kursus i affaldssortering. Herudover har vi også netop lanceret et online kursus, som ligger tilgængeligt for alle regionens cirka 20.000 medarbejdere.

Region Sjælland er udvalgt som lead på området for affaldssortering i den fælles regionale strategi for grønne hospitaler, som er indgået af alle fem regioner. Her har vi forpligtet os til at levere best practice på data på affald, samt at dele vores erfaringer med affaldskoncept og renovatør udbud. Vi vil også skærpe fokusset på særlige affaldsfraktioner som fx klinisk risikoaffald og medicinaffald, hvor vi mangler viden og metoder til at minimere ikke-genanvendelige og dyre fraktioner mest mulig.

Her kan du finde sorteringsvejledninger på de fraktioner, vi sorterer i Region Sjælland: Vejledninger til affaldssortering

Udråbstegn ikon

Fakta:

  • Region Sjælland producerer hvert år mere end 5000 ton affald
  • Cirka 10 procent af Region Sjællands affald er klinisk risikoaffald
  • Region Sjælland udsorterer i dag 25 procent til genanvendelse

Kontakt

Adresse

Region Sjælland

Grøn omstilling og klima

Alléen 15

4180 Sorø

Åbningstider

Mandag – torsdag 8.00 - 15.30
Fredag 8.00 - 15.00.
Vi har åbent alle hverdage, undtagen hverdage mellem jul og nytår. Vi holder lukket alle helligdage og weekender.

Ring til os

Mandag - fredag: 9.00 - 15.00