Gå til indhold

Ny aftale med Patienterstatningen udvider mulighederne for erstatning efter benamputation

En række benamputerede patienter får mulighed for at søge og opnå erstatning, selv om deres patientforløb er ramt af forældelsesfristen.

Det gælder patienter, som har fået foretaget en amputation i perioden fra 1. januar 2010 og frem, som nu får mulighed for at søge og opnå erstatning, selv om deres patientforløb har fundet sted for mere end ti år siden og derfor er ramt af den lovbestemte forældelsesfrist.

Det er resultatet af, at regionerne på anbefaling af Indenrigs- og Sundhedsministeriet har aftalt med Patienterstatningen, at den gruppe patienter kan få tilbud om en såkaldt vejledende udtalelse, der giver patienterne mulighed for at søge og opnå erstatning.

Aftalen gælder for patienter, som har fået amputeret et ben fra af andre årsager end kræft eller ulykke.

- Jeg vil gerne komme med en klar opfordring til, at patienter eller pårørende gør brug af denne mulighed, hvis de er utrygge ved, om der er sket fejl i behandlingsforløbet. Vores uvildige patientvejledere er klar til at hjælpe med at at starte en sag om vejledende udtalelse fra Patienterstatningen, forklarer lægefaglig koncerndirektør Jesper Gyllenborg.

Region Sjællands uvildige patientvejledere kan kontaktes på telefonnummer 70 15 50 01 mandag, tirsdag, onsdag, fredag i tidsrummet 9.00-12.00.

Patienter og pårørende kan på regionens hjemmeside få flere informationer om mulighederne for erstatning, og hvordan sagen kan rejses.

Patienter med patientforløb fra perioden 1. januar 2010 og frem, der har fået deres sag afvist af Patienterstatningen på grund af forældelse, vil med aftalen få mulighed for at søge og opnå erstatning. Region Sjælland vil tage kontakt til relevante patienter og tilbyde en vejledende udtalelse hos Patienterstatningen – og dermed at patienten får mulighed for at søge erstatning.

Aftalen mellem regionerne og Patienterstatningen om såkaldte vejledende udtalelser gælder fra 1. juli 2023 og året ud.

Patienter, der har fået foretaget benamputation inden for de seneste ti år og tænker, at der kan være sket fejl i behandlingsforløbet, skal søge erstatning på normal vis.

Fakta

- Patienter kan efter gældende lovgivning, Klage- og Erstatningsloven, søge om erstatning i maksimalt 10 år efter, at behandlingen har fundet sted.

- Som følge af aftale mellem regionerne og Patienterstatningen kan benamputerede patienter fra perioden 1. januar 2010 og frem få mulighed for at søge og opnå erstatning, selv om deres patientforløb er ramt af den lovbestemte forældelsesfristen.

- Aftalen om såkaldte vejledende udtalelser er indgået af regionerne på anbefaling af Indenrigs- og Sundhedsministeriet med Patienterstatningen.

- Aftalen om vejledende udtalelser gælder for patienter, som har fået amputeret et ben fra af andre årsager end kræft eller ulykke.

- Regionerne kan give mulighed for vejledende udtalelse efter samtykke fra patienten.

- Aftalen betyder, at hvis Patienterstatningen når frem til, at patienten har krav på erstatningen, har Region Sjælland ikke mulighed for at anke afgørelsen. Ved sager rejst inden for Klage- og Erstatningsloven har regionen altid mulighed for at anke sagen.

- Patienter kan få hjælp til at søge erstatning hos Region Sjællands uvildige patientvejledere på telefonnummer 70 15 50 01 mandag, tirsdag, onsdag, fredag i tidsrummet 9.00-12.00.

- Patienter fra perioden 1. januar 2010 og frem, der har fået deres sag afvist af Patienterstatningen på grund af forældelse, vil få mulighed for at få prøvet deres sag. Region Sjælland vil tage kontakt til relevante patienter og tilbyde en vejledende udtalelse hos Patienterstatningen – og dermed at patienten får mulighed for at søge erstatning.