Gå til indhold

Sundhedsinnovation med Region Sjælland i front får EU-støtte på 55 millioner

Fire nye forsknings- og innovationsprojekter får EU-støtte på 55 mio. kroner. Projekterne er styret af forskere fra Sjællands Universitetshospital.

De fire nye forsknings- og innovationsprojekter med forskere fra Sjællands Universitetshospital i spidsen skal med teknologi bl.a. hjælpe patienter, som lider af høretab, svimmelhed, psykisk sygdom, kroniske lidelser eller af flere sygdomme.

Projekterne realiseres i samarbejde med norske, svenske og tyske hospitaler samt private virksomheder.

Fælles for de fire projekter er, at de vil udnytte teknologi og digitale værktøjer til at effektivisere behandlingsforløb og reducere unødvendige hospitalsbesøg og genindlæggelser. Forskerne vil finde sundhedsteknologiske løsninger på de udfordringer, som hospitalerne står over for i takt med den demografiske udvikling og det deraf stigende antal patienter.

Tidligere på året skød Sjællands Universitetshospital fem forsknings- og innovationsprojekter i gang, der fik bevilget over 90,6 mio.kr. Det giver i alt EU-rygstøtte på ca. 146 millioner kroner det seneste år til sundhedsprojekter.

De internationale samarbejder tiltrækker viden og midler til gavn for borgerne i regionen. Det glæder Niels Würgler Hansen, sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital:

- Styrken ved disse forsknings- og innovationsprojekter er, at vi over de kommende tre år tester og udvikler nye løsninger til patienterne. Med internationale samarbejder og i partnerskab med erhvervslivet lykkes vi med det, der ofte er svært for hospitaler – netop at komme ud over rampen med sundhedsinnovation og omsætte forskning til konkrete produkter og nye behandlinger, siger Niels Würgler Hansen.

Forskning til gavn for borgerne

Forskerne vil forsøge at knække den stigende genindlæggelseskurve med digitale løsninger - og i samarbejde med svenske og norske kolleger. De vil bl.a. hjælpe hospitaler og patienter, der lider under omkostningstunge genindlæggelser og overgange mellem afdelinger, når patienten har mere end én sygdom.

I et andet projekt samarbejder forskerne med det private erhvervsliv og udvikler en ny app, der skal fjernovervåge kroniske syge for at få mere at vide om sygdommens forløb. Målet er at reducere genindlæggelser.

På samme måde skal det tredje projekt, med tyske projektpartnere, anvende kunstig intelligens for at fremme langsigtet bedring og livskvalitet for psykiatriske patienter ved brug af færre lægemidler samt færre og kortere indlæggelser.

Det sidste projekt skal hjælpe en stor og voksende samfundsgruppe med nedsat hørelse og svimmelhed.

Her forventer forskningsleder Bjarki Ditlev Djurhuus på Øre-, Næse- og Halskirurgiskafdeling, Sjællands Universitetshospital, med sit tværnationale forskningsprojekt at afkorte udredningstiden og give hurtigere og bedre behandling.

- I fremtiden bliver der sandsynligvis endnu flere mennesker med lidelser i det indre øre, dvs. med nedsat hørelse og svimmelhed, bl.a. fordi vi lever længere. Vi vil udvikle og implementere nye løsninger for patienter med disse skjulte, men alvorlige handicap. Vi udvikler eksempelvis en videobrille i projektet, der vil hjælpe den vanskelige diagnostik af svimle patienter, der længe cirkulerer blandt specialer på trods af talrige undersøgelser, uden korrekt diagnose, siger forskningsleder og overlæge Bjarki Ditlev Djurhuus.    

Sundhedsinnovation begejstrer regionsrådspolitikerne

Forsknings- og innovationsprojekterne, tre dansk-svenske og norske og et dansk-tysk, er bevilget midler fra de europæiske samarbejdsprogrammer Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak og Interreg Deutschland-Danmark.

Medlem af regionsrådet i Region Sjælland Kenneth Nielsen (A) sidder i det skandinaviske udvalg:

- Vi har en strategi om at øge forskning i Region Sjælland, og disse projekter, der har fokus på innovation og samarbejde på tværs af lande og sektorer, kan gøre en reel forskel for borgerne og sundhedspersonalet. Det er anden gang inden for det seneste år, vi i Region Sjælland får så store bevillinger. Det bidrager med øget forskningskraft i regionen, så vores sundhedsvæsen kan udvikle sig og stå stærkt også i fremtiden, siger Kenneth Nielsen.

Kathrine Monsrud (A), medlem af regionsrådet i Region Sjælland og formand for Interreg-udvalget Deutschland-Danmark er meget tilfreds og ser et godt og nødvendigt partnerskab mellem klinisk farmakologi og psykiatrien i det dansk-tyske projekt, der med hjælp fra det private erhvervsliv skal udvikle en digital løsning. Den skal være med til at undgå fejlmedicinering og reducere brugen af medicin og indlæggelser.

- Det er et innovativt og nødvendigt projekt, der tager fat på en historisk udfordring inden for psykiatrien. Perspektivet rækker videre, og den digitale løsning kan overføres til nye områder, hvor den også kan gavne patienter med andre sygdomme. Det gør mig endnu mere glad og stolt over de vigtige samarbejder. Med projektet løfter vi ligheden i sundhed for en patientgruppe, der har det ekstra svært, lyder det fra Kathrine Monsrud Ekelund.

Den samlede projektsum for de fire forsknings- og innovationsprojekter lyder på 89 millioner kroner, hvoraf Region Sjælland og de øvrige partnere i projekterne selv bidrager med cirka 34 millioner kroner.

Fakta om de fire projekter:

  • Öre-sund vil benytte telemedicin og avanceret teknologi til bedre og præcis udredning, behandling og rehabilitering af borgere med lidelser i indre øre. Komplementære fagligheder og aktører vil handle i fællesskab for at imødegå fremtidens udfordringer. EU-støtte: 19,7 mio.kr.
  • SmartClinic har til formål at udvikle en generisk model for digitaliserede behandlingsforløb af patienter med kronisk sygdom. I projekt SmartClinic anvendes sygdommen kronisk mavetarmsygdom (Inflammatory Bowel Disease, kaldet IBD) som case med henblik på at udvikle og afprøve en model for digitaliserede behandlingsforløb, der på sigt kan anvendes inden for andre medicinske specialer med kronisk sygdom. EU-støtte: 9,7 mio.kr. 
  • Bridging Safe Elderly Care vil via IT-systemoptimering, digitalisering og kunstig intelligens forbedre kommunikation, kontinuitet, sikkerhed og tryghed med det formål at reducere genindlæggelser og reducere fejl i ældre multisyge borgeres behandlingsforløb. EU-støtte: 11,7 mio. kr.
  • The Good Prescriber vil udvikle et medicinsk beslutningsstøtteværktøj til læger, som på ressourcesparende vis kan understøtte en rationel og tolerabel medicinering af psykiatriske patienter. Samtidig brug af flere lægemidler, også kaldet polyfarmaci, er en stigende udfordring blandt psykiatriske patienter. På sigt skal det digitale værktøj bruges til andre multisyge, polymedicinerede patientgrupper. EU-støtte: 14 mio. kr.

 

Fakta om fonden

  • Projekterne har en samlet projektsum på over 89 millioner kroner, hvoraf den tildelte støtte fra Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak er ca. 41 millioner kroner, samt 14 millioner kroner fra Interreg Deutschland-Danmark. Interreg-fonden støtter samfundsudviklende projekter i grænseregionerne, som samarbejder om at løse fælles problemstillinger inden for forskellige indsatsområder med henblik på at styrke grænseoverskridende, tværnationalt og interregionalt samarbejde inden for EU.
  • Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak er et samarbejdsprogram for de danske regioner Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Nordjylland samt tre sydvestlige regioner i
    Sverige og syv sydøstlige fylkeskommuner i Norge.
  • Interreg Deutschland-Danmark er et samarbejdsprogram for Region Sjælland, Region Syddanmark og ni tyske distrikter og byer fra den nordligste tyske delstat Schleswig-Holstein.
  • Alle projekter, der har fået bevilget tilskud fra det skandinaviske program og det dansk-tyske program i denne ansøgningsrunde, kan ses her: Projektbanken | Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (interreg-oks.eu) og 213 millioner kroner til 16 nye projekter, der går på tværs af grænsen | Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (interreg-oks.eu)