Gå til indhold

Jobbet giver mening og medarbejderne er glade for det – karrierevejen er til gengæld usædvanlig

Patientsikkerhedsprisen 2023 går til peermedarbejdere i psykiatrien, der er med til at give patienterne et bedre behandlingsforløb. Vejen til jobbet går igennem psykisk sygdom og behandling i psykiatrien. Der er ingen smutveje.
Plakat til peermedarbejderne fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Der står: Patientsikkerhedsprisen 2023. Peer-medarbejdere Regionspsykiatrien. I er de ekstra varme hænder i en travl hverdag. I kender til at være sårbar. I bærer Håb og Recovery i jer og viser vejen frem. I fylder tomrummet ud i sårbare menneskers liv. I tør tale om selvstigma og afstigmatisering. Jeg føler mig set for første gang.

Sjældent en del af karriereplanen

En plakat. Taler og kage. Arrangementet er som det skal være, når noget vigtigt skal markeres. Dansk Selskab for Patientsikkerhed deler i anledning af patientsikkerhedsdagen sin pris – Patientsikkerhedsprisen ud.

Patientsikkerhedsprisen 2023 går til peermedarbejdere i psykiatrien

I år går den til 213 personer, der har begivet sig ud af en alt andet end planlagt karrierevej.

De er peermedarbejdere i psykiatrien. Iben Foss, der er peermedarbejder i Region Sjælland, siger det på denne måde.

- Det er sjældent en del af ens karriereplaner at blive peermedarbejder. Men det er det job, som jeg har været allermest glad for i hele mit liv, siger hun.

For Iben Foss er der intet mere meningsfuldt end at være peermedarbejder og hjælpe patienter i Psykiatrien med at komme videre med deres recoveryproces. Foto: Bo Aagaard Simonsen.

Vejen til et job som peermedarbejder kræver en psykiatrisk diagnose, et behandlingsforløb på et psykiatrisk sygehus og til sidst en raskmelding eller recovery, som de sige i psykiatrien.

Derfra går turen for peermedarbejdere i Region Sjælland til peeruddannelsen på Skolen for Recovery i Ballerup.

Uddannelsen foregår over tre måneder, vekslende mellem undervisning i Ballerup og opgaver med patienter i Psykiatrien.

Iben Foss og Mads Kristensen er peermedarbejdere i Region Sjælland. Iben Foss er ansat i distriktspsykiatrien i Roskilde, og Mads Kristensen er på afdeling SL4 hos Psykiatrien Vest i Slagelse.

Meningsfuldt

De var begge med til at modtage patientsikkerhedsprisen.

- Prisen giver mig lyst til at tale om jobbet som peer. Jeg er ydmyg over for jobbet og glad for, at der er patienter, der vil tale med mig, siger 62-årige Mads Kristensen, der begyndte som peer i sommeren 2019.

Iben Foss har også været peer siden 2019 og sætter også pris på sit job.

- Jeg synes, jeg laver noget meningsfuldt som peer, siger hun.

Begge har kæmpet med angst og depression og bruger i dag deres erfaringer med Psykiatrien til at støtte nuværende patienter på deres vej til at få det bedre, patientens recoveryproces, og skabe tryghed for de patienter, de taler med.

- Patienten bliver glad, når vi kan tale om noget andet end sygdommen, den fylder så meget. Tale om noget, der giver håbet igen. Jeg har talt med en patient om naturen. Hun blev så glad, fordi det viste sig, at hun holder meget af at være i naturen, siger Mads Kristensen.

Mads Kristensen har haft tre funktioner i Psykiatrien. Først var han social-og sundhedsassistent, så patient og i øjeblikket peermedarbejder. Foto: Bo Aagaard Simonsen.

Ifølge Iben Foss handler den gode peer-samtale om, hvad der motivere patienten, og hvad patienten drømmer om. Emner som skam og ensomhed fylder helt automatisk meget for de fleste af de patienter, hun taler med.

Kunne bruge en kollega

- Samtaler foregår som hovedregel i fortrolighed, men vi har oplysningspligt overfor kolleger og ledelse, når patienten kommer ind på planer om selvmord, selvskade eller flugt fra afsnittet, siger Mads Kristensen.

Som i andre dele af sundhedssektoren er der brug for flere hænder i peer-branchen. Psykiatrien har mange patienter, der kunne bruge en peer uden klinisk baggrund – en person, der lytter til stort og småt og kan holde egne erfaringer med sygdom, forløb i psykiatrien og det at kommer sig igen op mod patientens oplevelser.

- Jeg kunne godt bruge en kollega at sparre med – jeg er jo alene om at være peer her på afdelingen, siger Mads Kristensen.

Plakaten, det jordnære tegn på patientsikkerhedsprisen, er hængt op hos Mads Kristensen på SL4 og blevet fejret med kaffe og kage.

FAKTA

Peer betyder en ligesindet.

Patienter, der taler med en peer, giver udtryk for, at de har et bedre behandlingsforløb i psykiatrien.

Link: Hvad er en peermedarbejder?

 

Penge til peers

Regionsrådet har afsat 1 millioner kroner fra her-og-nu kapacitetspakken til ansættelse af pårørende-peers og peermedarbejdere i Psykiatriens kliniske afdelinger. Pengene kommer fra Finanslov 2023.

Regionsrådet afsatte i 2020 finanslovsmidler til at udvide peerstøtte i Psykiatrien, herunder til udvikling og afprøvning af en model for udbredelse af peerstøtte til pårørende.

Psykiatrien havde i maj 2023 28 peermedarbejdere ansat på sengeafsnit, i F-ACT teams, Psykiatriske Klinikker og i de psykiatriske akutmodtagelser.

Psykiatrien har gennemført en evaluering af pårørende-peer indsatsen blandt pårørende og medarbejdere, som viser tilfredshed blandt de pårørende, der har benyttet tilbuddet.