Gå til indhold

Brug af digitale muligheder giver en mere nær lægevagt

Mulighederne for at få nær sundhedshjælp er blevet bedre i lægevagten. Samtidig har lægevagten haft succes med at afslutte flere patienter, hvilket kan hjælpe med at lette presset på akutmodtagelserne på regionens sygehuse. Det viser ny evaluering.
Brug af digitale muligheder giver en mere nær lægevagt
Flere borgere i Region Sjælland får en videokonsultation, når de ringer til lægevagten. Det giver lægerne mulighed for både at se og lytte til patienten. Foto: Jakob Vind

Når borgerne i Region Sjælland har brug for akut lægehjælp, er lægevagten via akutnummeret 1818 den primære indgang store dele af døgnet.

Siden oktober 2022 har regionen selv drevet lægevagten. Nu viser en ny evaluering af de 330.000 borgerhenvendelser til lægevagten i 2023, at de politiske målsætninger om mere nærhed og tilgængelighed er på rette kurs.

- Jeg er glad for, at vi er lykkes med at skabe en stærk og god lægevagt. Vi valgte selv at overtage driften af lægevagten med den målsætning at skabe en mere nær og tilgængelig lægevagt, og ikke mindst at det skulle være nemmere for borgerne at få akut sundheds- og lægehjælp, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

20.000 flere videokonsultationer

For eksempel har borgerne i 2023 fået 20.000 flere videokonsultationer end året før. Lægevagten gennemførte i 2023 ca. 50.000 videokonsultationer mod ca. 30.000 i 2022. I modsætning til en telefonsamtale kan vagtlægen på en videokonsultation både lytte og se, hvilket giver bedre mulighed for at afklare, hvad borgeren fejler. På den måde kan flere borgere hjælpes i eget hjem.

Samtidig har brugen af udkørende sundhedsmedarbejdere med et væld af udstyr til at tage mange forskellige prøver gjort det muligt i højere grad at udrede og i nogle tilfælde også sætte gang i behandlingen i borgerens eget hjem.

- Vi ved, at borgerne gerne vil blive hjemme, så længe det er trygt og sikkert. Derfor vil vi gerne give den mulighed til så mange borgere som muligt. Det kan i dag i højere grad ske med brug af teknologi, siger formand for Det Nære Sundhedsudvalg Susanne Lundvald.

Kort transport til lægevagten

Også når det handler om konsultationer hos vagtlægen, får de fleste af regionens indbyggere det mest nære tilbud. Tre ud af fire borgere, som har behov for en fysisk konsultation, kommer nemlig til på det nærmeste af de 11 konsultationssteder.

- Nogle gange har lægen brug for at sidde over for borgeren, og der ser vi gerne, at borgerne skal transportere sig så lidt og så kort som muligt. Tallene viser, at vi er kommet godt fra land, selvom vi visse steder i regionen er udfordret på kapaciteten. Nu skal evalueringen her bl.a. danne grundlag for en politisk drøftelse af behovet for at tilbyde endnu flere borgere nærhed og tilgængelighed så tæt på bopælen som muligt, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Færre borgere bliver henvist fra lægevagten til akutafdelinger

I dag havner for mange borgere på sygehuset, selv om det kunne undgås. Såkaldte forebyggelige indlæggelser.

En sidegevinst ved at have fokus på at hjælpe borgerne nært og at gøre lægevagten mere tilgængelig er, at den regionsdrevne lægevagt afslutter flere patienter. Den nye evaluering viser, at færre borgere har brug for at komme på sygehuset som følge af kontakten til lægevagten. Omkring 7000 færre borgere havde brug for en tur på sygehuset i 2023 i forhold til 2022. Det gode resultat skal dog ses i sammenhæng med et stadigt større pres på akutmodtagelserne, der samlet set oplever et stigende antal henvendelser.

- Det glæder mig, at flere borgere kan afsluttes i lægevagten og dermed bidrage til at minimere presset på akutafdelingerne. I fremtiden vil der være flere ældre og flere kronisk syge, så der er brug for et fortsat fokus på at hjælpe flere i eller tæt på eget hjem i stedet for på sygehuset. Man skal kun på sygehuset, hvis man rent faktisk har brug for det. Derfor skal vi bygge videre på de positive takter, siger formand for Det Nære Sundhedsudvalg Susanne Lundvald.

Evalueringen skal blandt andet benyttes til den videre udvikling af lægevagten.

Information ikon

Fakta:

Region Sjælland overtog i oktober 2022 driften af den fulde lægevagt fra PLO.

Med overgangen til en regionsdreven lægevagt blev akutnummeret 1818 samtidig etableret. Foruden at være nummeret til lægevagten er det også det nummer, borgerne skal taste, hvis de vil have fat i skadestuen eller psykiatrisk akuthjælp.

Lægevagten er borgerens primære indgang til akut lægehjælp i tidsrummet 16-8 på hverdage og hele døgnet i weekender og helligdage.

Lægevagtsevalueringen viser, at Region Sjælland er kommet i mål med en række indsatser:

  • Flere borgere får en videokonsultation (en stigning på 20.000 videokonsultationer): Videokonsultationer øger kvaliteten af visitationen, da lægerne både kan se og lytte til patienterne. Derudover kan en videokonsultation være det greb, der er brug for, for at borgeren kan få hjælp uden at skulle transportere sig til et af de fysiske konsultationssteder.
  • Færre borgere kommer på sygehuset: I forhold til 2022 har lægevagten henvist godt 7000 færre borgere til et sygehus.
  • Investering i tilgængelighed på konsultationssteder bærer frugt: 3 ud af 4 borgere blev i 2023 set på det konsultationssted tættest på deres bopæl.