Gå til indhold

Slesvig-Holsten og Region Sjælland enige om at bygge bro over Femern Bælt

Den tyske delstatsminister Werner Schwarz og regionsrådsformand for Region Sjælland Heino Knudsen underskrevet en ny handleplan for samarbejdet på tværs af Femern Bælt.
Delstaten Slesvig Holsten
Foto: Delstaten Slesvig Holsten

Ude i horisonten i en ikke så fjern fremtid begynder man at kunne ane konturerne på en region, hvor den danske og tyske geografi er smeltet sammen til en sammenhængende geografi over Femern Bælt.

-En væsentlig fordel ved den kommende faste Femern Bælt-forbindelse er, at den vil lette den grænseoverskridende mobilitet i regionen, siger Werner Schwarz, Europaminister i delstaten Slesvig-Holsten, og tilføjer:

-Det vil dog kun blive en realitet og give merværdi, hvis det lykkes os i fællesskab at etablere og udbygge de grænseoverskridende forbindelser. Selve tunnelen er blot en brik i puslespillet for udviklingen af en velintegreret grænseregion.

Brobygning over tunnelen

Samarbejdet står på et godt fundament, da der er stigende interesse blandt både borgere og virksomheder for de muligheder, som opstår, når den faste forbindelse over Femern Bælt åbner i 2029.

-Vi ved, at der mange både borgere og virksomheder, der er nysgerrige på mulighederne på tværs af grænsen. Region Sjælland og delstaten Slesvig-Holsten vil med underskrivelse af handleplanen sammen sikre, at det ikke kun bliver ved nysgerrighed og muligheder, men at vi får koblet geografierne sammen på alle niveauer. Det skal være naturligt for borgere og virksomheder at bevæge sig på tværs og derfor skal vi mere end ’bare’ at bygge en tunnel af beton og sten, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Lokale tog på tværs af Femern Bælt

Med handleplanen vil delstaten Slesvig-Holsten og Region Sjælland blandt andet igangsætte et arbejde, som skal sikre, at der fra 2029 kan køre lokale tog på tværs af den faste Femern Bælt-forbindelse.

Med kun omkring 300 kilometer og omkring 2½ time mellem København og Hamborg i 2029, så giver mulighederne i de to metropoler næsten sig selv. Der eksisterer dog også en verden mellem metropolerne i den nære geografi over Femern Bælt, og her skal man i begge geografier vænne sig til at kigge mod hinanden og arbejde mere med potentialerne. Det er særligt her handleplanens fokus er.

-Vi vil med handleplanen skabe sammenhæng og sikre en tæt integration på tværs af Femern Bælt-geografien. Her er det helt afgørende, at vi får forbundet de nære geografier med lokale togforbindelser, som gør det muligt at komme til både arbejde, uddannelse og oplevelser i den modsatte geografi, og vi skal arbejde på et sammenhængende billetsystem, siger Christian Wedell-Neergaard, formand for Udvalget for Regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde i Region Sjælland.

Handleplanen sætter derfor fokus på at udvikle det gode naboskab gennem flere aktiviteter for borgerne på tværs af grænsen samt samarbejde om sprog og kultur på tværs af geografien. Samtidigt skal mulighederne for uddannelse på tværs af grænsen forbedres.

Desuden har handleplanen en ambition om at udvikle en grøn profil på tværs af Femern Bælt, herunder at understøtte klimavenlig transport af gods. Handleplanen løber i 2025 og 2026, hvorefter den tages op til revision blandt parterne.

Fakta:

  • Region Sjælland og delstaten Slesvig-Holsten underskrev ved Fehmarnbelt Days den 12. juni 2023 fælleserklæringen om regionalt samarbejde mellem de to parter. Fælleserklæringen udgør de overordnede rammer for samarbejdet mellem parterne.
  • Handleplanen, der blev underskrevet i dag i Kiel, løber i 2025-2026 og skal være med til at intensivere samarbejdet over den nye landfaste grænse.