Ph.d. projekt slår det fast: Patienter med slidgigt i hofterne kan træne som de vil med samme effekt
MERE END 90 DAGE GAMMEL
tirsdag den 27. august 2024

De sidste tre år har Troels Kjeldsen arbejdet på sin ph.d. Og lige inden sommerferien kunne han afslutte det arbejde - og så endda med noget overraskende resultater.
For i sit studie undersøgte han, hvad den optimale type af træning er til patienter med slidgigt i hofterne.
Det gjorde han ved at sammenligne tung styrketræning med det, man kalder neuromuskulær træning, der dækker over øvelser, der fremmer balancen, stabilitet og koordineret bevægelse af musklerne.
Og inden studiets 160 deltagere med slidgigt i hofterne blev kastet ud i de to træningsformer, havde han en hypotese om, at styrketræning ville være den mest effektiv træningsform. Men resultaterne viste ingen forskel mellem de to træningstyper.
- Vi blev overraskede over, at resultaterne for de to træningsformer var stort set ens. Der var ingen forskel på deltagerne i projektets evne til at udføre fysiske test, og der var heller ikke forskel på deres selvrapporterede smerter og livskvalitet.
Kalder på mere patientinddragelse
De noget overraskende resultater betyder ifølge Troels Kjeldsen, at kliniker og patient i samarbejde må beslutte hvad den mest optimale træningsform er for den enkelte.
For når der ingen forskel er i effekten af de to træningstyper, kalder det på, at patienten i stedet inddrages, når der skal vælges træningstype.
- Det kan være med til at holde patienternes motivation oppe, hvis de selv kan have indflydelse på deres træningsform. Nogle vil foretrække hård styrketræning i et motionscenter, mens andre foretrækker mindre hårde øvelser, der kan laves i eget hjem.
Studiet kan derfor markere et vendepunkt i behandlingen af patienter med slidgigt i hofterne, hvor fokus flyttes fra en 'one size fits-all '-model, til en mere individuel strategi med øget patientinddragelse.
Et opfølgende studie er allerede på vej, og Troels Kjeldsen kommer til at arbejde videre med at undersøge en hypotese om at hård træning kan forbedre kvaliteten af ledbrusken for personer med hofteartrose.
Troels Kjeldsen har skrevet sin ph.d. i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og forsknings- og implementeringsenheden PROgrez på Slagelse Sygehus.
Medvejleder på projektet var forsker og leder af PROgrez Søren Thorgaard Skou.
Vi takker for samarbejdet og ønsker stort tillykke med ph.d.-en.