Gå til indhold

Shaimaa arbejder med implementering af patientnær dokumentation: Forandring tager tid

Shaimaa Hussein var gennem både op- og nedture, da hun deltog i Forbedringsrejsen i foråret. Nu er rejsen afsluttet, og hun har masser af motivation til at arbejde videre.
Shaimaa dokumenterer på en patientstue
Shaimaa arbejder på at implementere patientnær dokumentation i sin afdeling.

For Shaimaa Hussein, der er klinisk ansvarlig sygeplejerske på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit på Slagelse Sygehus, er det blevet slået fast, at forandring tager tid.

Det har hun i hvert fald kunne konstatere, efter at have deltaget i Forbedringsrejsen på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Men selvom forandring tager tid, ser hun tilbage på forløbet med stor glæde.

- Der er stadig lang vej igen, men det er spændende at følge med i den forandring, der er ved at ske. Og efter at have deltaget i Forbedringsrejsen har jeg en masse redskaber til at komme videre, siger Shaimaa Hussein.

Patientnær og tidstro dokumentation

Forbedringsrejsen er et kompetenceforløb, som Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse står bag.

Forløbet varer fire måneder, og deltagerne arbejder med en problemstilling fra deres egen afdeling, hvor der er potentiale til at gøre noget på en bedre eller smartere måde.

Shaimaa Hussein kom til forløbet med en bunden opgave i rygsækken. For i afdelingen var det blevet besluttet, at man i stedet for at dokumentere ved en computer placeret i en arbejdsstation, nu skal gøre det inde på patientstuerne.

Der var derfor blevet indkøbt computere til alle patientstuer og med hæve-sænkeborde og hurtigt login på Sundhedsplatformen var alt det praktiske på plads.

Det eneste problem var bare, at ingen benyttede de nye computere.

- Så man ønskede i afdelingen, at nogle tog teten og gjorde en indsats for at ændre arbejdsgangen. Og så blev jeg sendt på Forbedringsrejsen, fortæller Shaimaa Hussein og uddyber:

- I starten var jeg meget motiveret. En af mine kolleger havde været på forbedringsrejsen lige inden mig og var lykkedes med sin målsætning, så det inspirerede og motiverede mig til at forsøge at starte en forandring. Men jo længere vi kom, jo flere barrierer mødte jeg.

Forandring tager tid

For Shaimaa handlede det om at have tålmodighed, for forandring tager tid. Og når motivationen dalede, var det vigtigt at holde fast.

- Der var det virkelig godt, at jeg kunne tale med min mentor og med underviserne på Forbedringsrejsen, for de havde alle forskellige idéer til, hvordan jeg kunne komme videre. Og det var virkelig rart, at man blev grebet på den måde, siger hun.

Da Forbedringsrejsen sluttede, var Shaimaa Hussein endnu ikke i mål med sin forandring - og det er hun stadig ikke. Men hun oplever, at Forbedringsrejsen har givet afdelingen et stort skub og løft i den rigtige retning.

- Jeg minder stadig mine kolleger om det en gang i mellem, og på de dage er der rigtig mange, der husker at dokumentere inde på stuerne. De dage, jeg ikke italesætter det, er der færre, der husker at dokumentere på stuerne. Og derfor fortsætter mit arbejde med de redskaber, jeg har fået med fra Forbedringsrejsen, siger Shaimaa Hussein.

Ud over mange gode redskaber til at understøtte en forandring, så har forbedringsrejsen også givet hende et bredt netværk i de andre afdelinger på sygehusene.

- Det betyder, at man nu kender nogle fra andre afdelinger rigtig godt og ved, hvem man kan gå til, hvis man har brug for noget. Netværket er virkelig en stor gevinst, som følger med forbedringsrejsen, afslutter hun.