Jobtilbud til udenlandske læger og sygeplejersker
tirsdag den 12. november 2024
Regionsrådet har i budget 2025 afsat otte millioner kroner til at tilbyde evalueringsansættelser på de to sygehuse. Det er nemlig en forudsætning for, at læger og sygeplejersker med en uddannelse fra udlandet kan få permanent autorisation og faste stillinger.
- Region Sjælland skal være en attraktiv arbejdsplads at søge til som sundhedspersonale, også for udenlandsk arbejdskraft. Det er en investering i, at vi kan tiltrække udenlandske læger og sygeplejersker på længe sigt, siger regionsrådsformand Trine Birk Andersen.
Læger til Holbæk
På Holbæk Sygehus har man i mange år haft udenlandske læger i evalueringsansættelser, men er meget glade for, at der nu er økonomi og dermed mulighed for at give dem et mere struktureret uddannelsesforløb.
- Udenlandske læger i evalueringsansættelser er den gruppe, som har mest brug for vejledning, supervision og evaluering fra erfarne læger, siger konstitueret sygehusdirektør Dan Brun Petersen, Holbæk Sygehus.
- Om man har de ekstra ressourcer både i forhold til økonomi og vejledere har hidtil været op til de enkelte afdelinger. Det har blandt andet givet den udfordring for evalueringslægerne, at de først skulle finde én stilling og derefter en anden for at kunne færdiggøre deres uddannelse. Nu kan vi tilbyde et struktureret, sammenhængende forløb til gavn for både sygehuset og lægerne, siger Dan Brun Petersen.
Målet er, at lægerne efter et års ansættelse har opnået de kompetencer – svarende til kravene til en dansk læge i Klinisk Basisuddannelse (KBU-læge) - der gør dem klar til at søge om tilladelse til selvstændigt virke og for alvor starte lægelivet i Danmark. Stillingerne opslås som evaluerings-KBU.
Dan Brun Petersen håber, at stillingerne kan være med til at tiltrække flere læger til Holbæk Sygehus.
- Det er en investering i, at lægerne kan se os som en fremtidig attraktiv arbejdsplads. Det er vores erfaring, at lægerne får lyst til at blive, hvis de har oplevet et godt forløb her hos os. For os er det også en fordel, at lægerne begynder deres uddannelse hos os. Så kender de vores patienter og den behandling, vi tilbyder her, siger Dan Brun Petersen.
Sygeplejersker til Slagelse
Slagelse Sygehus modtager ofte ansøgninger fra sygeplejersker, der ønsker en evalueringsansættelse, og ser frem til at kunne tilbyde det til fire ansøgere fra 1. januar.
Vicedirektør Anne Grethe Larsen fortæller, at de erfaringer, man gør sig med evalueringsansættelserne, skal bruges i fremtiden.
- Evalueringsansættelserne er både en rigtig god mulighed for dem, der bliver ansat i stillingerne for at blive dygtige sygeplejersker, og det er også en speciel mulighed for vores egne medarbejdere til at udvikle deres kompetencer som mentorer, siger Anne Grethe Larsen.
- Det vil give en ny styrke og bredde til både mentor og kolleger frem over, når nye kolleger skal oplæres og introduceres. Vi ser meget frem til at blive klogere på, hvordan man kan strukturere evalueringsforløbene, så de fungerer optimalt for parterne, og håbet er, at vi med vores erfaringer kan etablere et tilbud, der kan bruges af alle vores afdelinger i fremtiden.
Der vil fra projektet kunne høstes erfaringer i forhold til regeringens mål om at indgå partnerskaber med tredjelande om rekruttering af sygeplejersker.
Evalueringsansættelsen strækker sig over et år, da de fire sygeplejerskers forløb kommer til at rumme seks måneder i præ-evaluering og seks måneder i selve evalueringsansættelsen.
Ulighedspulje
Det et-årige projekt finansieres med otte millioner kroner fra ulighedspuljen, som Region Sjælland fik del i ved forhandlingerne med regeringen om regionernes økonomi i 2025.