Gå til indhold

Ansættelsen af fire iranske sygeplejersker skal styrke rekrutteringen

Erfaringerne skal hjælpe andre afdelinger og sygehuse med at skaffe kvalificeret udenlandsk arbejdskraft i en tid med mangel på sygeplejersker.
Iranske sygeplejersker
De fire iranske kvinder, der i januar er startet på hhv. Mave-Tarm medicinsk afdeling og Ortopædkirurgisk afdeling, ses her til sprogundervisning, som har stort fokus det første halve år. Fra venstre Maryam Niknamsafarikoochi, Somayeh Azizi, Neda Rajabi Khalilsaraei og Ayda Dehghannayeri.

Hvordan hjælper vi bedst udenlandske læger og sygeplejersker i job på Region Sjællands sygehuse?

Det skal Slagelse Sygehus være med til at finde svar på. Derfor er fire iranske sygeplejersker her i januar blevet ansat i et forløb, der skal bane vej for, at de kan få en dansk autorisation.

En af dem er 27-årige Ayda Dehghannayeri og hun har fået en god start på ansættelsen:
- Alt er helt nyt, så det kan godt være lidt forvirrende og svært - især i første omgang, men alt i alt er det så fint. Alle har været så venlige og søde på afdelingen.

Mangel på sygeplejersker

De fire er kommet til Danmark, fordi vi mangler sygeplejersker - og til en start er de ansat i et halvt år. Her er der fokus på danskundervisning og undervisning i dansk sygehuskultur. Og så skal afdelingerne afdække deres sygeplejefaglige kompetencer. Er de ting i orden, fortsætter ansættelsen yderligere et halvt år, der skal bane vej for, at de kan opnå dansk autorisation, så de kan arbejde på lige fod med danske sygeplejersker.

At der er så massivt fokus på sprog i den første del af ansættelsen, er 27-årige Ayda Dehghannayeri meget glad for, fortæller hun ved dagens sprogundervisning på Slagelse Sygehus, hvor der er fokus på sygeplejefaglige udtryk.

Det vigtigste er sproget

- Det har været rigtig vigtigt for mig, da jeg søgte. Det hjælper mig med at blive godt integreret, fordi jeg vil jo være en god kollega for mine kolleger. Det handler ikke kun om at udføre nogle opgaver og være sygeplejerske - det handler om at kunne forstå hinanden.

37-årige Somayeh Azizi er enig:
- Det vigtigste er sproget, for hvis man ikke kan forstå kollegerne og patienterne, kan man ikke arbejde på afdelingen. Så det vigtigste for mig er sproget og også kultur, fordi vi kommer jo fra forskellige kulturer.

Fokus på det sundhedsfaglige

Selvom de begge har været i Danmark i mindre en to år, taler de godt dansk. Men det er ikke alle fagudtryk, de kender. Så der er fokus på at styrke deres sundhedsfaglige sprog, fortæller Tine Olesen, der står for undervisningen:
- De iranske sygeplejersker er topmotiverede for at udvikle deres dansk. I undervisningen arbejder vi derfor med alt det sprog, der knytter sig til de basale sygeplejefaglige handlinger. Vi har samtidig fokus på udtale og lytteforståelse. Det er jo lige så vigtigt, at sygeplejerskerne forstår, hvad patienterne, de pårørende og deres kollegaer siger, forklarer hun.


Og for 37-årige Somayeh Azizi er der meget at lære:
- Før jeg har ikke arbejdet på ortopædkirurgisk, jeg har heller ikke arbejdet med voksne. Jeg arbejdede på neonatal og med nyfødte så det er meget anderledes, hvor jeg har arbejdet. Det er meget udfordrende fagligt og med sproget og patienterne. Alt er helt nyt for mig, fortæller Somayeh, der har været 13 år på en neonatalafdeling i Iran.

God modtagelse i afdelinger

Heldigvis har personalet på Ortopædkirurgisk afdeling taget godt imod hende, fortæller Somayeh:
-Alle er meget hjælpsomme og søde ved mig og jeg kan altid spørge, hvad jeg kan ikke forstå - og de siger, at det er godt, at du spørger meget, for at du kan komme i gang med at arbejde selvstændigt med patienterne.
Samme oplevelse har Ayda Dehghannayeri på Mave-Tarm medicinsk afdeling:
- Alt er helt nyt, så det kan godt være lidt forvirrende og svært - især i første omgang, men alt i alt er det så fint. Alle har været så venlige og søde på afdelingen.

To af de iranske sygeplejersker er ansat på Ortopædkirurgisk afdeling - og selvom de på samme tid knokler med sprogundervisningen, er det landet godt i afdelingen, fortæller oversygeplejerske Katrine Schade Mortensen:
- De er kommet med et fantastisk gå-på-mod, og et stort engagement i forhold til at lære vores speciale, vores arbejdsgange og den øvrige personalegruppe at kende. Så vores fælles håb er naturligvis, at de begge ender ud med en dansk autorisation i slutningen af 2025, siger hun.

Det er en win-win

På Mave-Tarm medicinsk afdeling er oversygeplejerske, Jeanette Krogh Palmer også begejstret for projektet:
- Det giver så god mening at være med i projektet og jeg ser det virkelig som en win win, fordi vi kan lære noget af hinanden.
Hun er også imponeret over, hvor dygtige de iranske sygeplejersker er til dansk, og selvom de hver har to mentorer, er alle i afdelingen med til at skabe et godt fællesskab omkring dem.

Erfaringer kan bruges i alle afdelinger

Får de iranske sygeplejersker en positiv evaluering fra sygehuset efter et år, er det op til Styrelsen for Patientsikkerhed at udstede en dansk autorisation til dem, så de kan arbejde som sygeplejersker i Danmark.

Men projektet vil ikke kun komme de fire iranske sygeplejersker til gode.
- Det vil give en ny styrke og bredde til både mentor og kolleger fremover, når nye kolleger skal oplæres og introduceres. Vi ser meget frem til at blive klogere på, hvordan man kan strukturere evalueringsforløbene, så de fungerer optimalt for parterne, og håbet er, at vi med vores erfaringer kan etablere et tilbud, der kan bruges af alle vores afdelinger i fremtiden, lyder det fra vicedirektør på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse, Anne Grethe Larsen.

 

iranske sygeplejersker
En mandel er ikke kun en spise, men også noget man har i halsen. Når sprogkonsulent i Koncern HR - Uddannelse og Udvikling i Region Sjælland, Tine Olesen underviser i dansk, er det med fokus på det sygeplejefaglige sprog.