Fælleserklæring om samarbejde mellem delstat Slesvig-Holsten og Region Sjælland
Samarbejde på tværs af Femern Bælt
De to grænseregioner arbejde allerede i dag sammen i en lang række konkrete sammenhænge med afsæt i de udfordringer og muligheder, som den faste forbindelse giver. Dette samarbejde skal med den nye fælleserklæring af 12. juni 2023 stå endnu stærkere.
Målet er, at Fælleserklæringen og den tilknyttede handlingsplan sikrer sammenhæng på tværs af såvel Femern Bælt geografien, som hele den dansk-tyske grænsegeografi. Dette skal ske gennem samarbejde og ved fælles indsatser med de aktører i den dansk-tyske geografi, som både kan og vil bringe de to regioner og borgere fra begge sider af Femern Bælt tættere sammen.
Det gælder især ved hjælp af Interreg A-programmet “Deutschland-Danmark”, som også i det fremadrettede samarbejde vil have en helt central rolle. Her er blandt andet etableret stærke projekter inden for sundhedsområdet, som søges videreført baseret på de sundhedsmæssige potentialer og udfordringer i begge geografier.
Læs mere om Interreg-programmet Deutschland-Danmark her
Fælles vision
Samarbejdet mellem parterne bygger på den dansk-tyske venskabserklæring fra marts 2021 og på de dansk-tyske regeringers handleplan for styrket dansk-tysk samarbejde fra august 2022.
Parterne har en fælles vision om at styrke udviklingen af den dansk-tyske grænseregion og vil koncentrere det strategiske fokus på nedenstående fire temaer:
Temaer
For at indfri de udviklingsmæssige potentialer kræver det et tæt samarbejde, hvor parterne aktivt medvirker til at sammenkoble blandt andet arbejdsmarked, mobilitetsløsninger, uddannelsessystemer og kulturtilbud på tværs af grænsen.
Parterne vil sikre en integreret grænseregion, hvor borgere og erhvervsliv gnidningsløst kan tage en uddannelse, arbejde og opleve uden at skulle skele til grænsen.
Parterne vil derfor sikre overgange, oversættelser og sammenhænge mellem mennesker og systemer, som gør borgere og virksomheder i stand til at udnytte mulighederne for vækst og udvikling, når to geografier vokser sammen til én.
Et vigtigt potentiale ved færdiggørelsen af den faste forbindelse over Femern Bælt er udviklingen af et grænseoverskridende arbejdsmarked. Parterne glæder sig over, at indsatser og projekter allerede nu arbejder med at forberede og udvikle et fælles uddannelses- og arbejdsmarked.
Parterne ønsker at gøre hverdagen nemmere for både grænsependlere og virksomheder i interaktionen på tværs af grænsen.
Parterne vil sammen med relevante aktører sikre mobilitetsløsninger, som gør transporten over grænsen både attraktiv, tilgængelig og så billig som muligt.
Parterne vil i fællesskab arbejde for, at Femern Bælt-forbindelsen trafikalt servicerer såvel den nordeuropæiske som den lokale og regionale geografi og binder geografien sammen.
Læs mere om Region Sjællands arbejde med mobilitet og infrastruktur
Det kulturelle og mellemfolkelige samarbejde er bærende elementer i en integreret grænseregion. Parterne er enige om, at møder mellem borgere, institutioner og virksomheder skal styrkes, så der opbygges stærke relationer, netværk og gensidig forståelse på tværs af grænsen.
Parterne ønsker at øge kendskabet til hinandens sprog, så borgere i regionen i højere grad kan forstå og gøre sig forståelige på tværs af grænsen. Det vil forbedre interaktion og integration i grænseregionen og reducere barrierer, når borgerne ønsker at nyde godt af kultur, natur og fritidstilbud på tværs af Femern Bælt.
Begge parter ser samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og kontakten mellem børn, unge og voksne på tværs af grænsen som en vigtig faktor for grænseregionens fortsatte integration. Derfor ønsker parterne at understøtte aktører og netværk, som fremmer samarbejdet mellem skoler, uddannelsesinstitutioner og udvekslinger mellem lærere og elever.
Den faste Femern Bælt-forbindelse rykker Nordeuropa mod et emissionsfrit samfund og er med til at skære tonsvis af CO2 af transporten som følge af den forbedrede infrastruktur. Tung godstrafik omstilles fra vej til tog og tung vejtrafik skal omstilles til el og brint. Parterne understøtter bæredygtige transporttiltag, samt målet om at etablere en brintkorridor.
Der er i den dansk-tyske geografi stor viden og ekspertise om grønne løsninger, særligt indenfor energiproduktion. Femern Bælt Regionen har potentiale til at blive pionerregion inden for den grønne omstilling og udvikle løsninger til det Europæiske kontinent og til hele verden.
Parterne vil understøtte at viden, uddannelse og arbejdsmarked kobles sammen på tværs af grænsen for at udvikle styrkepositionen indenfor bæredygtig udvikling.
Handleplan for regionalt samarbejde mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Sjælland 2025-2026
Til konkretisering af indsatser mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Sjælland udarbejdes 2-årige handleplaner til fælleserklæringen.
Handleplanerne udarbejdes i dialog mellem Region Sjælland og delstaten Slesvig-Holsten. Handleplanen beskriver konkrete indsatser både på den korte og længere bane frem mod 2029, hvor den faste forbindelse står klar. Indsatserne ligger primært inden for parternes egne områder, men vil samtidig fokusere på indsatser, der styrker samarbejdet for en integreret grænseregion i samarbejde med centrale aktører på tværs af grænsegeografien. Parterne vil arbejde for at sikre finansiering til de nødvendige indsatser og her er Interreg 6A et vigtigt værktøj.
Handleplanen udgør et vigtigt bidrag til at nå de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i FN’s Agenda 2030 - både for samarbejdet mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Sjælland samt for grænseregionen som helhed.
Ud over at bæredygtighedsmålene påvirker de enkelte indsatser, yder handleplanen et særligt bidrag til mål 17 ”Partnerskaber for handling” med delmålet om at forbedre den politiske sammenhæng og den makroøkonomiske stabilitet.
Kontakt
Adresse
Region Sjælland
Regional Udvikling
Alléen 15
4180 Sorø
Åbningstider
Fredag 8.00 - 15.00.
Vi har åbent alle hverdage, undtagen hverdage mellem jul og nytår. Vi holder lukket alle helligdage og weekender.
Ring til os
Skriv til os
Opdateret tirsdag den 3. sep. 2024