Opbygning af en indholdsside
Strukturering af sidens indhold
Indholdssidernes primære indhold er tekst. Skriv dine tekster korte og forståelige, så brugerne nemt kan finde de vigtigste informationer på siden – gerne i den øverste del af siden.
Overskrifter og mellemoverskrifter
Overskrifter gør det nemt for brugeren at finde den information, de leder efter. Formater dine overskrifter og mellemoverskrifter som H2, H3, H4 eller H5. H2 er den største overskrift på en side udover sidens titel, som altid er en H1. H5 er den mindste.
Du har ikke altid brug for alle overskrift-niveauer i en tekst, men du skal bruge dem, der er relevante for dit indhold. Udover at fremhæve overskriften visuelt, bliver de formaterede overskrifter af søgemaskiner som Google.
Søgemaskinerne bruger overskrifterne til at finde struktur i dit indhold. Hvis du ikke bruger overskrifter i din tekst - eller kun markerer dem med fed skrift, kan søgemaskinerne ikke læse din side rigtigt. Det tæller ned i deres søgeresultater.
Accordions
Du kan lægge noget af dit indhold i en accordion for at undgå, siden bliver for lang. På den måde kan du sortere din tekst i mindre bidder under specifikke overskrifter - for eksempel i en FAQ (Spørgsmål og svar).
Punktopstilling
Du kan også bruge punktopstillinger til at give hurtigt overblik over korte, konkrete informationer. Det kan være lister, nummererede trin eller lignende. Alt dette gør det lettere for brugeren at overskue indholdet.
Sidens længde
Der er ikke noget enkelt svar på, hvor lang en side må være. Det skal altid være en afvejning af indholdets karakter og formål. En indholdsside må ikke blive så lang, at brugeren mister overblikket over siden. Alligevel er det mest brugervenligt at samle informationer om det samme overordnede emne på 1 side, hvor brugeren kan scrolle ned på siden, i stedet for at skulle klikke sig rundt mellem flere sider.
Med andre ord: Færre længere sider i stedet for mange korte sider.
Hver gang brugeren skal klikke sig rundt, er brugeren nødt til at orientere sig i strukturen og lure, hvor de har størst chance for at finde det, de leder efter. Det kræver mere af brugeren end at scrolle i velstruktureret indhold. Det er samme princip som på sociale medier, hvor brugeren scroller i et "feed" i stedet for at klikke rundt på de mange sider.
Det er også en fordel for os, at brugerne bliver længere tid på siderne. Det fortæller os, hvad for noget indhold, de finder relevant. Søgemaskiner som Google tolker brugerens tid på en hjemmeside som en indikator for, om siden er relevant. På den måde er det med til at gøre siden nemmere at se i søgemaskinernes resultater, hvis brugeren er længere tid på side.
Brug af billeder
Udover tekst kan du også bruge billeder på en indholdsside. Du må kun bruge billeder som et supplement til teksten på din side. Dine billeder skal tydeligt kunne kobles til teksten, så det giver mening for brugeren. Billederne må ikke ikke skubbe vigtige informationer langt ned på siden.
Alle billeder skal have en alt-tekst, der fortæller en skærmlæser hvad, der er på billedet. Alt-teksten sikrer, at vores website er tilgængeligt for brugere med et synshandicap eller lignende. Ved hjælp af alt-teksten kan brugerens skærmlæser læse billedet op, hvis de ikke kan se billedet.
Læs vores retningslinjer for brug af billeder på hjemmesider
Brug af visitkort
Visitkort skal vise kontaktoplysninger til en afdeling på et sygehus, en enhed eller lignende, som er ansvarlig for informationerne på siden. Det skal altså ikke bruges til at vise kontaktoplysninger til enkeltpersoner eller ansvarlige for sidens indhold.
Du kan dog tilføje op til 3 telefonnumre i visitkortet, som kan bruges til at vise telefonnumre til specifikke personer eller funktioner hos afdelingen/enheden. Det skal være tydeligt hvilken person eller funktion, telefonnummeret gælder for.
Du skal kun lægge visitkort på sider, hvor det er relevant for brugeren at kontakte den ansvarlige enhed eller afdeling - for eksempel ved spørgsmål til indholdet.
Find flere uddybende informationer, retningslinjer og tips i vores indholdspolitik
Opdateret tirsdag den 17. dec. 2024