Casper er en lokal helt - uden ambulance
At hjælpe i nødsituationer
Casper begyndte sin rejse i beredskabet i Stenlille, hvor han sammen med en kollega startede 1-1-2 Akuthjælper-ordningen i området. ”Efter mere end 140 udrykninger det første år blev det klar for mig, hvor meget jeg brænder for at gøre en forskel,” fortæller han. Efter sin flytning til Sorø, blev Casper deltidsbrandmand og kort efter nødbehandler. ”Det er en fantastisk mulighed for at kunne hjælpe sin lokalsamfund direkte. Jeg føler mig som en vigtig del af beredskabet.”
Hvordan arbejder man som nødbehandler?
Casper forklarer, hvordan en vagt fungerer: ”Når vi har vagt på nødbehandlerbilen, har vi altid en håndterminal, som fungerer som en alarm. Når den bipper, er det tid til at rykke ud.”
Nødbehandlerne sendes som udgangspunkt kun ud til akutte patienter med eksempelvis hjertestop, svær tilskadekomst eller ved trafikuheld. De sendes afsted i tilfælde, hvor ambulancen er mere end 5 minutter væk fra patienten.
Som nødbehandler er man alene – også i bilen – og det kræver både overblik og ro i pressede situationer. ”Vi kører oftest med blink og sirene – og er typisk fremme før ambulancen. Det betyder, at vi hurtigt kan gøre en forskel for borgere, der har akut brug for hjælp.”
Fleksibel indsats for lokalsamfundet
Casper har en fleksibel arbejdsplan, der gør, at han kan tage nødbehandlervagter i sin fritid. ”Det er en god følelse at vide, at jeg kan hjælpe og samtidigt opretholde mit fuldtidsarbejde,” fortæller han. For nogle nødbehandlere er det endda muligt at få støtte fra deres arbejdsgivere til at forlade jobbet i nødsituationer. På den måde kan nødbehandlerbilen altid bemandes og sikre hurtig hjælp.
En lokal helt – uden ambulance
Selvom han kunne vælge at blive ambulancebehandler, foretrækker Casper sin rolle som nødbehandler i Sorø. ”Det handler om lokalkendskabet og om at være tilgængelig for mine egne naboer. Jeg kan mærke, at jeg er med til at gøre en forskel, og det driver mig at kunne hjælpe andre. Bare det at vide, at jeg er der, når nogen har brug for mig, er en fantastisk følelse.”
At blive nødbehandler handler om mere end bare at køre udrykning. Det kræver fleksibilitet, vilje til at hjælpe og en stærk lyst til at gøre en forskel i sit nærmiljø. ”Man er måske en lille brik i en stor maskine, men man er en vigtig brik,” afslutter Casper.
Kontakt
Adresse
Ambulance Sjælland
Præhospitalt Center
Ringstedgade 61, 13. etage
4700 Næstved
Se kort
Find vej på Næstved SygehusRing til os
Opdateret tirsdag den 4. feb. 2025