Præhospitale forskere
Med mange års erfaring som Øre-, Næse-, og Halsspecialist og Epidemiolog har Helle Collatz Christensen dedikeret de seneste 5 år til at undersøge akutområdet og EMS. Som epidemiolog bringer Helle en stærk metodisk baggrund, der gør det muligt at designe og planlægge alt fra interventionsprojekter til retrospektive opgørelser og lægemiddelafprøvninger.
I samarbejde med direktionen på Præhospitalt Center i Næstved er der over de seneste 2 år blevet planlagt og finansieret 4 ph.d.-projekter, som nu er under udvikling. De tilknyttede forskere arbejder med emner som førstehjælp, hjertestop, drukneulykker og stroke-erkendelse under 1-1-2-opkald.
Forskningsenheden står klar til at samarbejde med både kolleger og studerende. Har du udfordringer i driften eller spørgsmål til patientreaktioner, kan forskerne hjælpe med at formulere projekter, der skaber indsigt og udvikling. Der er også mulighed for at udvikle bachelor- og masterprojekter i tæt samarbejde med enheden.
Døren er altid åben – tøv ikke med at tage kontakt og udforske mulighederne.
Siden marts 2022 har Signe Amalie Wolthers været tilknyttet Præhospitalt Center med fokus på hjertestop udenfor hospital. Forskningen undersøger forskellige omstændigheder, blandt andet hjertestop under sport og traume-relaterede hjertestop. Ved at anvende data fra Det Danske Hjertestop Register og den Præhospitale Patient Journal søger projektet at kaste lys over forekomst, overlevelse og faktorer, der kan forbedre overlevelsen.
Kunstig intelligens spiller en central rolle i arbejdet og bruges til at udvikle mere effektive metoder til dataindsamling og analyse. Målet er at skabe en lean tilgang, der kan danne grundlag for fremtidige forbedringer inden for præhospital behandling og forskning.
Med en ambition om at blive anæstesilæge, har Signe tidligere erfaring fra forskellige afdelinger, herunder Bornholm, Hvidovre og Roskilde, hvor anæstesiologisk arbejde har været i fokus.
Igangværende projekter
Traumatisk hjertestop
- Assessing Different Machine Learning Algorithms to Identify Traumatic Cardiac Arrest
- Potentially Preventable Deaths in Traumatic Cardiac Arrest in Denmark
Øvrige hjertestop
- Electrocardiographic Abnormalities in Patients with Psychiatric Disorders and Out-of-Hospital Cardiac Arrest
Præhospital forskning
- Treat and Release: An Observational Study of Non‑conveyed High‑acuity Dispatches in a Danish Emergency Medical System
Med en ph.d. fra Københavns Universitet leder Theo Walther-Jensen et projekt i Præhospitalt Center, der dykker ned i de cirka 4% af den danske befolkning, som hvert år deltager i førstehjælpskurser. Formålet er at kortlægge, hvor førstehjælpskyndige bor, og analysere, hvordan det geografiske mønster relaterer sig til hjertestop og overlevelse.
Projektet undersøger, om der ydes mere hjælp i områder, hvor mange har gennemført kurser, og omvendt, om der er færre, der træder til i områder med lav deltagelse. Der ses også nærmere på, om dette har en direkte effekt på overlevelsesraterne ved hjertestop. Resultaterne skal give ny indsigt i, hvordan uddannelse i førstehjælp kan styrke den præhospitale indsats.
Igangværende projekter
- Brug af AI ved opkald til 1-1-2 om stroke
I samarbejde med Corti har projektet udviklet og testet en machine learning-løsning, der kan analysere 1-1-2-opkald og identificere opkald med høj risiko for stroke. Løsningen er nu under tilpasning til Region Sjællands 1-1-2-system og implementeres i Præhospitalt Center. Efter implementeringen evalueres effekten af AI-teknologien på strokegenkendelsen i praksis. - App til strokevurdering og triagering på skadested
Projektet undersøger, hvordan triagering af stroke-patienter kan forbedres med vurderingsskalaen NIHSS ved hjælp af en app. Ambulancepersonalet bruger appen til at registrere symptomer, som straks kan deles med trombolysevagten på SUH Roskilde, hvilket skaber en fælles forståelse af patientens tilstand. Formålet er at vurdere, om brugen af appen kan øge antallet af patienter, der modtager trombolyse i Region Sjælland. - Effekt af afstand til trombolysested på chance for trombolyse for stroke-patienter
Projektet undersøger sammenhængen mellem kørselsafstand til trombolysesteder og sandsynligheden for, at stroke-patienter modtager trombolyse. Resultaterne vil give vigtig indsigt i, hvordan transporttid påvirker behandlingsmuligheder og -resultater.
Forskningsområde: Virtuelle konsultationer, telemedicine, hospital@home
Igangværende projekter
- Undersøgelse af lægevagten i Region Sjælland
Studiet ser tilbage på forandringen fra en lægevagt, som blev drevet af praktiserende læger, til en lægevagt, der nu er integreret og styret af Region Sjælland (1818). - Beskrivende undersøgelse af implementeringen af eHospitals-modellen og samarbejdet mellem sektorer i Region Sjælland
- Hvor kommer patienterne fra?
En undersøgelse af patienternes vej til akutafdelingen.
Igangværende projekt
- Projektet undersøger ultralyd af lungerne udført af ambulancereddere i patientens hjem. Det er en hurtig, sikker og røntgenfri metode, der i mange tilfælde er mere præcis end traditionelle røntgenundersøgelser til at undersøge patienter for lungesygdomme og kan være særligt nyttig til hurtigt at vurdere patienter med vejrtrækningsbesvær. Vi undersøger, om ambulancereddere kan integrere lungeultralyd som et ekstra værktøj med henblik på at:
- Reducere unødige hospitalsindlæggelser
- Understøtte behandling i hjemmet
- Forkorte tiden til diagnosticering og behandling
- Styrke reddernes faglige kompetencer
- Optimere ressourcerne i et presset sundhedsvæsen
- Sikre sammenhængende patientforløb
Projektet gennemføres i samarbejde mellem NSR, Præhospitalt Center i Region Sjælland og Det Nære Sundhedsvæsen.
Vejleder: Daniel Hägi-Pedersen, forskningsansvarlig overlæge.
Med en stærk passion for drukning, genoplivning og akutmedicin har Niklas Breindahl en solid baggrund i både teori og praksis. Under studietiden arbejdede han som kystlivredder, instruktør og kursusleder for TrygFonden Kystlivredning, hvor han nu er tilknyttet som læge.
Som medlem af International Life Saving Federation Medical Committee bidrager Breindahl til at udarbejde medicinske anbefalinger og retningslinjer for livreddere verden over.
Forskningsprojektet har til formål at oprette en dansk druknedatabase. Herigennem undersøges befolkningens første kontakt med sundhedsvæsenet ved drukningstilfælde, herunder 1-1-2-opkald, samt de præ- og in-hospitale behandlinger og deres resultater. Målet er at skabe et solidt grundlag for bedre behandling og forebyggelse.
I samarbejde med forskere fra Region Hovedstaden arbejder denne forsker på at samle landsdækkende præhospitale data fra alle regioner i Danmark. Dataene bliver samlet i en projektmappe hos Danmarks Statistik, hvilket skaber unikke muligheder for at gennemføre epidemiologiske studier. Denne tilgang gør det muligt at koble præhospitale data med patienternes sygdomshistorik, sociale forhold og demografiske faktorer.
Et af de planlagte projekter undersøger, hvordan præhospitale kontakter påvirker den samlede hospitalsbyrde og patienternes overlevelse. Målet er at analysere både korttids- og langtidsprognoser for patienter med præhospital kontakt ved at sammenholde data fra præhospitale systemer med registerdata. Derudover undersøges den præhospitale håndtering af patienter for at forstå, hvordan denne indsats påvirker de samlede behandlingsforløb.
Resultaterne forventes at afdække betydningen af præhospitale indsatser for hospitalsbyrden og identificere de patientgrupper, der har størst gavn af disse interventioner. Studiet vil også hjælpe med at identificere patienter med høj risiko for akut sygdom, evaluere effektiviteten af eksisterende præhospitale behandlinger og prioritere ressourcerne til de patienter, der vil have størst udbytte af særlige præhospitale interventioner.
Indsigterne vil kunne anvendes direkte af ambulancepersonalet til at målrette behandlingen i ambulancen og sikre effektiv overførsel til specialiserede centre. Samtidig kan resultaterne danne grundlag for fremtidig forskning, herunder randomiserede forsøg med nye præhospitale behandlingsmetoder.
Kontakt
Adresse
Præhospitalt Center
Forskning
Ringstedgade 61, 13. etage
4700 Næstved
Se kort
Find vej på Næstved SygehusRing til os
Opdateret tirsdag den 4. feb. 2025