Snus- og røgfri ungdomsuddannelse
Vi oplever heldigvis, at de unge rigtig gerne vil tale med os og at rigtig mange ønsker hjælp til at ændre vane. Men mange er meget afhængige af nikotinen i snus og cigaretter, og mange gange skal der flere forsøg til, før det lykkes.
Vi er allerede i gang med en indsats for snus- og rygestop og vi glæder os til igen at møde de unge på ungdomsuddannelser i samarbejde med kommunerne til en snak om cigaretter og snus og hjælp til at holde op.
Find inspiration herunder.
Vi ved I har haft travlt med opgaven omkring nikotinfri skoletid. I har skulle finde ud af, hvad I kan gøre for at overholde lovgivningen og håndtere elever, der eksempelvis går væk fra skolen og ryger/ snuser i skoletiden og måske forstyrrer naboer med røg eller snus.
Det er en kæmpe kulturændring og det sker ikke lige med et: Det kræver tid og en vedvarende indsats, at skabe ægte forandring og en nikotinfri fremtid for børn og unge i Danmark. Region Sjællands tobaksforebyggelse ønsker at støtte jeres arbejde med nikotinfri ungdomsuddannelse.
Derfor tilbyder vi:
MyterOmSnus til lærerværelset og plakater målrettet de unge
Leveres på skolen og ekstra plakater bestilles via nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Plakater til opslagstavler og SoMe
Billedformat til løbende udskiftning på skolens digitale opslagstavle er vedhæftet som bilag.
Plakater til infoskærme
Bestilles efter pixelformat via nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Relevant undervisningsmateriale
Rekvireres via nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Skabelon til forældrebrev
Forældrebrevet kan anvendes i dialogen med forældre og hvori skolens rygepolitik og sanktioner kan indsættes. Kontakt os for hjælp eller sparring på nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Sparring med ledelse og medarbejdere
Har i brug for at diskutere om fundamentet er på plads? Ved alle ansatte, bestyrelse og ledelse, hvordan nikotinfri skoletid skal håndteres? Er reglerne klare for alle? Tobaksindsatsen kan hjælpe med sparring og vejen frem til gode løsninger for netop jer. Kontakt os på nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Events for elever
Tobaksforebyggelsen kan hjælpe med at holde fokus, det kan være ved 1-3 events på skolen i skolens frikvarter. Vi kommer med viden og event materialer, som sætter lys på nikotinafhængighed, snus, rygning, vandpibe og brug af e-cigaretter.
Vi ved, det virker at ”forstyrre” unges brug af nikotinprodukter - det er en af knapperne, der kan skrues på i forhold til forebyggelse og hjælp til snus- og rygestop. Kontakt os for events via nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Oplæg for eleverne
Tobaksforebyggelsen leverer 30 minutters oplæg (større grupper/flere klasser), hvor vi fortæller om nikotinafhængighed, vaner og mulighed for hjælp til at blive nikotinfri. Bestilling via nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Netværk for tovholdere
Vi har siden 2020 haft et netværk for tovholdere på ungdomsuddannelserne og hvis I som skole ikke har en repræsentant i netværket, så kan I tilmelde jer på nikotinfri@regionsjaelland.dk.
Netværket mødes cirka to gange årligt via Teams, hvor vi bl.a. har fokus på faglig sparring og vidensdeling.
I er velkomne til at komme med input, dele undervisningsmateriale eller komme med jeres generelle spørgsmål til
Lotte Therkildsen, projektleder
Tobaksindsatsen, Region Sjælland
Forebyggelse og Folkesundhed
Det Nære Sundhedsvæsen
Alléen 15
4180 Sorø
Telefon 41 87 83 65
nikotinfri@regionsjaelland.dk
Er du i tvivl om, hvilke nikotinprodukter, der findes i dag - og som ikke fandtes, da vi var teenagere - kan du lære mere i videoen nedenfor eller på Sundhedsstyrelsen side.
Diverse gratis materiale til undervisning og events
Her kan du bestille eller hente plakater, go-kort og andre materialer:
Rygning - Kræftens Bekæmpelse webshop (cancer.dk)
Region Sjælland har tilbudt kurser til tovholdere for røgfri skoletid, løbende netværksmøder samt løbende dialog med skolerne i forbindelse med events, hvor tobaksindsatsen har spurgt til snus-, damp- og rygevaner og henvist eleverne til rådgivning.
Tobaksindsatsen har ligeledes haft snusfri hold på Stenhus Gymnasium i samarbejde med ledelsen i forhold til at blive klogere på den stigende snusproblematik og i forhold til udvikling af snusstopkursusmateriale.
Den 31. juli 2021 blev der indført røgfri skoletid på ungdomsuddannelser.
Se forslag fra Røgfri Fremtid i forhold til aktiviteter som man i stedet kan samles om.
Som fagperson kan du tage dialogen med unge om snus. Mange unge anser snus som ufarligt, da de ser sig selv som udødelige og ikke ved, at snus er skadeligt for dem. Det kan være en spændende dialog at tage, da du kan give vejledning og guide dem, komme myter til livs og klæde dem på til at tage en reflekteret beslutning.
For at få styr på fakta, kan du finde spørgsmål, svar og mere viden på Snusfornuft, der er en hjemmeside til unge om snus.
Link til information om snus og tyggetobak
Myter om snus hjemmesiden har til formål at mindske myter og give mere viden om nikotinprodukter, og gode råd til hvordan der kan arbejdes med at mindske forbruget af snus blandt unge.
Mange forældre kender ikke til de unges nikotinvaner. Unge bruger nikotin, men forældrene ved det ikke.
Læs mere om unges brug af nikotin på Sundhedsstyrelsens side
Relevante artikler
Rygestop gør humøret bedre, fastslår stort studie (videnskab.dk)
Advarer forældre om nikotinprodukt til unge: - Børn ned til 11 år bruger dem (TV2 Fyn)
»Vi risikerer, at en hel ungdomsgeneration bliver afhængige af nikotin« (Information.dk)
Brug af snus, vapes og nikotinposer er farligt for dit barn (Sundhedsstyrelsen.dk)
Nikotin kan give skader på hjernen og øge risikoen for angst og depression (Sundhedsstyrelsen.dk)
Flere og flere børn og unge bruger snus, nikotinposer, e-cigaretter og vapes - Sundhedsstyrelsen
Relevante undersøgelser
Unges brug af og forældres perspektiv på røgfri nikotin (Sundhedsstyrelsen.dk)
Opdateret mandag den 17. apr. 2023