Journalgennemgang af benamputationsområdet: Sådan gør vi
Undersøgelserne omfatter patientforløb på regionernes sygehuse, som har ført til amputation ved hofte, lår, knæ eller underben i perioden 15. juni 2013 til 31. december 2022. Borgere der i samme periode har fået foretaget amputationer i andre regioner, men er bosat i Region Sjælland, vil også få deres patientforløb gennemgået.
Formålet er at finde de borgere, der på baggrund af oplysningerne om behandlingsforløbet kan have gavn af at klage og/eller søge erstatning og derfor skal klage og erstatningsvejledes.
Det er eksterne og uvildige speciallæger i karkirurgi og ortopædkirurgi, som gennemgår journalerne. Formålet er at kunne vejlede borgere til at klage ved Patientklagenævnet eller søge erstatning ved Patienterstatningen, hvis den uvildige vurdering er, at et behandlingsforløb har grundlag for klage eller erstatning.
Region Sjælland igangsatte journalgennemgangen 22. maj.
Oversigt over den udvidede journalgennemgang i Region Sjælland
(Opdateret mandag 10. juli)
- Antal patientforløb, der i alt skal gennemgås i Region Sjælland: 1.993*
- Antal patientforløb, der er færdiggennemgået: 1.993
- Antal patienter der er vejledt i at søge erstatning: 150
- Antal frasorterede patientforløb – patienten er amputeret på grund af ulykke eller kræft**: 120
* Udover de 1.975 patienter, der tidligere har været opgjort på regionens hjemmeside, har de uvildige auditorer nu gennemgået forløb på 18 patienter, som både var amputeret i Region Syddanmark og Region Sjælland. De 18 patienter var bosiddende i Region Sjælland og er derfor endeligt opgjort under Region Sjælland.
** Nogle patienter vil blive frasorteret undervejs, fordi det først ved gennemgangen kan ses, at patienten er amputeret på grund af en ulykke eller kræft.
Ofte stillede spørgsmål
Region Sjælland og Region Syddanmark har i samarbejde ansat uvildige speciallæger i karkirurgi og ortopædkirurgi til at gennemgå journalerne for de to regioner. Region Sjælland havde ved igangsættelsen af gennemgangen ansat 11 uvildige speciallæger til at gennemgå journalerne.
Region Sjælland forventer, at alle patientforløb er gennemgået inden udgangen af 2023. Patienter, der vejledes i at klage eller søge erstatning, får besked umiddelbart efter, at deres patientforløb er gennemgået af de uvildige speciallæger.
Borgere kan altid klage til Patientklagenævnet eller søge erstatning hos Patienterstatningen. Det er gratis, og borgere behøves ikke vente på et brev fra Region Sjælland, før der klages eller søges erstatning. Det er vigtigt, at patienter eller pårørende reagerer hurtigst muligt, da lovgivningen på området betyder, at det er muligt at klage for patientforløb senest 5 år efter behandlingen har fundet sted. For erstatningssager er grænsen 10 år.
Det er alene de uvildige instanser Patientklagenævnet og Patienterstatningen, som kan afgøre en klage- eller erstatningssag. Formålet med Region Sjællands journalgennemgang er at finde de borgere, der på baggrund af oplysningerne om behandlingsforløbet kan have gavn af at klage og/eller søge erstatning og derfor skal klage og erstatningvejledes. Patienter kan, hvis de ønsker det, herefter gøre brug af den gennemgang, de uvildige speciallæger har foretaget.
Det er vigtigt for Region Sjælland, at borgerne kan have tillid til gennemgangen. Derfor har vi valgt at få eksterne, uvildige speciallæger til at gennemgå journalerne for Region Sjælland. Der er derudover lagt en stor indsats i det forberedende arbejde, så borgerne får en så ensartet og grundig gennemgang som muligt - der er blandt andet udviklet et it-system til at håndtere gennemgangen.
Undersøgelsen vil fra start gennemgå journalforløb fra 2013. Herefter vil perioden 2014 – 2022 gennemgås. Patienterne, der fortsat er i live, vil først få gennemgået deres forløb. Derefter følger gennemgang af afdøde patienter. Denne rækkefølge er valgt for at tage hensyn til den lovbestemte forældelsesfrist for klage- og erstatningssager.
Region Sjælland vil løbende tage kontakt til levende patienter via digital post, hvis undersøgelsen viser, at der kan være tvivl om, hvorvidt de har fået den rette behandling, og de derfor skal vejledes om at klage og/eller søge erstatning. Region Sjælland vil ligeledes kontakte pårørende til afdøde patienter. Det vil ske efter kontakt til skifteretterne.
I forbindelse med politisk behandling og vedtagelse af en handleplan igangsat 9. august 2022 for hele det karkirurgiske område, hvor en undersøgelse af en række patientforløb indgik, var Forretningsudvalget enige om, at man var klar til at undersøge flere patientforløb.
I første omgang har Region Sjælland undersøgt patientforløb fra 2019-2022, hvor patienten ikke er set eller vurderet af en karkirurg et år forud for amputationen. I alt 150 forløb blev gennemgået, og her blev fundet fem patienter, hvor der er tvivl om, hvorvidt deres amputationer kunne have været undgået eller udskudt.
Efterfølgende har administrationen, som aftalt med regionens politikere, drøftet resultaterne med relevante aktører. Det er på den baggrund, at en udvidet journalgennemgang blev besluttet og nu er sat i gang.
Opdateret mandag den 10. jul. 2023