Før amputation
Inden operationen bliver du kaldt ind til en samtale med kirurgen, som skal udføre amputationen. Det er helt naturligt at have mange tanker, bekymringer og spørgsmål inden operationen.
For at forberede dig bedst til samtalen, anbefaler vi at du skriver alle dine tanker og spørgsmål ned. Det er ofte en god ide, at tage nogen med til samtalen, som kan hjælpe dig med at huske spørgsmålene og hjælpe dig med, at lytte til det som kirurgen fortæller.
Hvis du ikke har nogen som kan tage med dig, så medbring dine spørgsmål og spørg om lægen, vil hjælpe dig med at skrive svarene ned.
Ønsker du mere viden om forløbet omkring amputationen, kan du læse mere på helbredsprofilen: Amputation - Helbredsprofilen
Hvad kan være godt at spørge om:
-
Er amputation den bedste og eneste løsning for mig?
-
Hvilken erfaring har du med denne type operation?
-
Hvor lang tid tager operationen?
-
Bliver jeg helt bedøvet under operationen?
-
Hvad er de væsentligste risici ved operationen? Hvad vil du gøre for at minimere disse risici?
-
Hvilken type smerte vil jeg have efter operationen og hvor længe?
-
Hvordan håndterer jeg smerten efter operationen? Og på lang sigt?
-
Hvor længe skal jeg være sengeliggende?
-
Hvornår kommer jeg hjem igen?
-
Vil jeg have brug for hjælp efter operationen? Hvor længe?
-
Får jeg protese? Hvor hurtigt efter operationen får jeg min protese?
-
Kan jeg mødes med en bandagist før operationen?
-
Hvis jeg vil tale med en person, der har gennemgået et lignende forløb, kan du så henvise til en støttegruppe?
Forberedelse inden operationen
Når du kommer hjem fra hospitalet efter benamputationen, kommer du hjem med en kørestol. Kørestolen får du brug for, uanset om du skal genoptræne til at bruge protese eller til at klare dig med kørestol. Du skal derfor lære at komme rundt i dit hjem og klare dig i en kørestol. Hvorvidt du fremadrettet får brug for en kørestol hjemme, er meget individuelt og afhænger bl.a. af dit aktivitetsniveau.
Det kan derfor være en god ide, allerede inden operationen, at få fjernet løse tæpper og skabe plads mellem dine møbler, så du nemt kan komme rundt i en kørestol. Tæpperne kan gøre det svært for kørestolen at komme rundt, og du kan snuble over dem, når/hvis du begynder at skulle gå rundt med protese derhjemme.
Kan du eller dine pårørende allerede inden operationen fastslå, at der vil være/er problemer med at komme rundt i dit hjem i en kørestol, og har i tid og overskud til det, kan I tage kontakt til kommunen.
Kommunen kan hjælpe jer med at finde ud af hvilke hjælpemidler du kan ansøge om, allerede inden operationen. Det kunne fx være en rampe til hoveddøren, så du kan komme ind i dit hjem, greb på badeværelset og en badestol, for at gøre det muligt for dig at komme på toilettet eller i bad. Ansøgningen om hjælpemidler kræver dokumentation på den forstående amputation fra en læge.
På hospitalet vil fysioterapeuten eller ergoterapeuten tale med dig om din bolig.
De vil typisk spørge ind til følgende:
- Hvor stort er dit soveværelse, kan du komme rundt med en kørestol? Skal der rykkes rundt på sengen, inden operationen?
- Hvor stort er dit badeværelse? Kan du komme derud med en kørestol?
- Er der dørtrin i huset og hvor brede er dine døre?
- Er der niveauforskelle i dit hjem? Kan du komme op til din hoveddør, eller er der brug for ændringer? Tal med personalet på hospitalet om dette.
Mange tror at når de sidder stille efter en operations som eksempelvis en benamputation, så har de ikke det samme behov for at spise som tidligere, hvor de var fysisk aktive. I virkeligheden har kroppen et meget højere behov for næring efter en operation, hvorfor din kost er meget vigtig for, hvor hurtigt du kommer dig og for at du kan deltage aktivt i genoptræningen.
En benamputation er en stor operation og en fysisk udfordring for kroppen. For at komme bedst igennem operationen og tiden derefter, kan du forberede dig på forskellige måder.
Vi ved i dag, at der er tæt sammenhæng mellem hvad du spiser og hvor hurtigt du kommer dig efter en operation. Når du spiser en velnærede kost med et højt protein indtag (eks kød, fisk, æg, mælkeprodukter som smør, ost, fløde og is, samt bønner, linser og nødder) kan dette forbedre sårhelingen efter operationen og risikoen for at du taber muskelstyrke mindske. Salat og grønsager har ofte et lavt indhold af protein, men indeholder modsat vigtige vitaminer.
I tiden efter operationen er det vigtig at du forsætter med, at spise en kost med et højt protein indhold, da din krop har behov for ekstra energi til at hele. For nogle personer kan det være svært at spise som følge af nedsat appetit og derfor tilbydes der supplerende drikke med et ekstra højt protein indhold.
Det er vigtigt, at du spiser til alle hovedmåltiderne og spiser mellemmåltider (eks en protein drik hver formiddag og aften), så tiden mellem måltiderne minimeres. Hvis du har nedsat appetit, kan små hyppige måltider der suppleres med protein drikke anbefales. Det anbefales også at du forsætter med at supplere din normale kost med ekstra protein tilskud, når du kommer hjem.
Yderligere information kan fås på sundhedsstyrelsens hjemmeside om mad til ældre og proteinholdig mad:
-
Din vanlige medicin i original indpakning.
-
Løstsiddende tøj til udskrivelsen. Gerne løse bukser med brede ben, som nemt kan foldes op, da det vil gøre det nemt at tilse operationssåret.
-
Gode rummelige sko, som sidder fast på foden og som er nemme for dig at tage af og på.
-
Kørestol/gangredskaber, hvis du allerede bruger disse.
-
Toilettaske.
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret onsdag den 11. dec. 2024