Genoptræning efter benamputation
Den tidlige genoptræning
Træning er vigtig for at bevare mobilitet og styrke i den tilbageværende del af det opererede ben. Genoptræningen starter lige efter operationen. Den skal gøre dig i stand til at klare dig selv, hvad enten du skal have en benprotese eller ej. Nogle ønsker ikke protese, og foretrækker at lære at klarer sig i kørestol.
Det er i tilfælde af begge senarier vigtigt at fastslå, at jo mere aktivt du deltager i din genoptræning, jo bedre bliver resultatet.
Det er fortsat vigtigt, at du bevæger dig dagligt og laver de øvelser som du har fået med fra sygehuset. Hofte og knæ skal gerne strækkes ud dagligt, for at mindske risikoen for muskelstramhed. Stramhed af musklerne omkring din hofte og knæ, kan gøre det sværere at lære at gå med en protese og flytte dig fra kørestol til fx seng.
Læg gerne på maven 30min af gangen, flere gange om dagen, for at strække din hofte ud. Er du underbensamputeret, er det også godt at ligge på ryggen med benene strakt, for at sikre du ikke bliver stram i knæhaserne.
Al bevægelse tæller - gør det du kan!
Underbensamputation: Træningsøvelser_underbensamputation
Lårbensamputation: Træningsøvelser_lårbensamputation
Genoptræning i kommunen
Når du er kommet hjem, vil den kommunale fysioterapeut tage kontakt til dig, hvis der er udarbejdet en genoptræningsplan på sygehuset.
Fysioterapeuten vil sammen med dig, lave en plan for din genoptræning. Her skal I bl.a. snakke om, hvad du ønsker for dit liv, hvordan dit liv var inden amputationen (arbejde, sport og fritidsaktiviteter), hvad du gerne vil kunne, men også om du vil have glæde af at bruge en benprotese.
Dit genoptræningsforløb kan både være rettet mod et liv uden protese og et liv med protese. Vurderer fysioterapeuten sammen med dig, at du har potentiale til at genoptræne hen imod protese og gangfunktion, vil h*n hjælpe dig med at kontakte en bandagist.
OBS: Der er frit valg af bandagist. Se de bandagister som findes på www.danskebandagister.dk.
Om en protese er et godt valg for dig, afhænger blandt andet af din fysik og dit engagement og det er vigtigt at huske, at en protese ikke er den rigtige løsning for alle. Det er krævende at lære at gå med en benprotese, og det tager tid. Et godt alternativ til en protese er en kørestol. Den kommunale genoptræning hjælper dig med øvelser til, hvordan du får hverdagen med en kørestol til at fungere.
Proteser er kropsbårne hjælpemidler, som bevilges af kommunen på baggrund af en ansøgning (link til serviceloves paragraf om hjælpemidler). Fysioterapeuten og bandagisten kan hjælpe dig med ansøgningen. Bliver du bevilget en protese, vil kommunen ofte bede om at der bliver indhentet tilbud fra flere bandagister, inden den kan sættes i produktion.
Fysioterapeuten og bandagisten kan hjælpe dig med, at ansøge om en protese ved din kommune (via www.borger.dk ).
Bandagisten kan tale med dig om forskellige typer af proteser. Bandagisten vil så spørge ind til din hverdag inden amputationen, dit hjem og dine egne forventninger til eventuelt at få en protese. Alt dette for, at I sammen kan finde den bedste løsning til dig. Bandagisten vil fremadrettet være den person, som vil hjælpe dig, hvis du får problemer med protesen.
Det er vigtigt at du får et godt forhold til bandagisten, og at i får oparbejdet en god relation. Fortæl gerne bandagisten om dit liv inden amputationen, hvad der er vigtigt for dig og hvad du forventer af en protese. Jo mere bandagisten ved om dig, jo nemmere er det at vejlede dig i protesevalget. Valg af bandagist kan lidt sammenlignes med valg af læge, og oplever du at relationen ikke er som du ønsker, så tal med bandagisten eller bandagistfirmaet om det.
Hvad vil det være en god ide du har prøvet, inden du afslutter din kommunale genoptræning?
Listen herunder kan være til inspiration. Den er lavet i samarbejde med ViRSA´s brugerpanel, som består af klinikere som arbejder med borgere med en benamputation, samt borgere der selv lever med en benamputation.
Aktiviteterne skal selvfølgelig afstemmes til dit aktivitetsniveau, dine behov, samt om du anvender protese, andet ganghjælpemiddel og/eller kørestol.
-
Komme ind og ud af en bil
-
Komme op og ned fra gulvet
-
Bevæge dig udendørs på forskelligt terræn (græs, grus, hældninger, kantstene). Fx gå/køre rundt i haven, ud til postkassen eller lign. i nærmiljøet.
-
Klare dig selvstændigt på badeværelset (bad og toilet), med og uden protese.
-
Gå på trapper
-
Afprøve rulletrapper
-
Afprøve elevator
-
Afprøve at cykle (hvis det er relevant for vedkommende)
-
Afprøve offentlig transport
-
Komme over vejen inden det bliver rødt
-
Købe ind med rygsæk, pakke og betale stående (kan også udføres som kørestolsbruger)
-
Klare opgaver i dit køkken og hus. Er der opgaver som kræver mere af fx balancen, kan det være en god ide at afprøve det sammen med en plejer/fys/ergo/pårørende.
-
Svømmehal (hvis det er relevant for dig)
-
Træningscenter – afprøv maskiner med og uden protese
-
Andre fritidsaktiviteter som du plejede at gå til inden amputationen – afprøv at komme derhen, test af toiletforholdene etc. Hvad skal der til for at du/borger kan genoptage aktiviteten?
-
Tal om flextrafik og om der er udfordringer ved det, og hvordan de kan løses.
-
Ta imod al den genoptræning du kan få og bevæg dig det du kan. Det er vigtigt at holde din krop i gang, også når du sidder i en kørestol og måske ikke bruger en protese.
-
Hvis din fysioterapeut ikke allerede har øvet med dig, hvordan du kommer op fra gulvet uden protese, så spørg om I kan øve det næste gang du er til træning. "Op og ned fra gulv" er vigtigt at kunne, så du ikke skal frygte at falde og ikke kunne komme op igen.
-
Når kommunen kommer hjem til dig for, at lave gennemgang af dit hjem, så sørg for at have en pårørende med.
-
Vent med at lave de store ombygninger, til du ser hvordan det går og hvad du har brug for.
-
Hjælpemidler i hjemmet kan være midlertidige. Måske ændrer dit behov sig, når du har været hjemme noget tid, og det er helt ok.
-
Få sat håndtag op der hvor det er nødvendigt, så du aflaster det raske ben og nemt kan flytte dig fra fx kørestol til wc.
-
Ryd gulvene, så du nemt kan køre rundt i kørestolen.
-
Få tilpasset højden på dine borde, så den passer til kørestolen.
-
Måske skal du en tid lave mad ved et lavere bord, hvis du ikke kan stå op i lang tid. Kommunen kan evt. stille en "ståstol" til rådighed, så du fx kan lave mad stående, indtil du er stærk nok til at stå op med protesen i lang tid. For nogen fungerer en stabil barstol også fint.
-
Hvis du er ny protesebruger og er oppe at stå og gå, så kan du med fordel flytte fx tunge ting køkkenting fra overskabe ned i et underskab, så du nemmer kan komme til dem.
-
Klods din sofa og seng op, så du nemt kan komme komme fra kørestolen og over i seng eller sofa.
Har du brug for flere tips, så meld din ind i Facebook-gruppen 'Aktive Amputerede' eller læs mere på helbredsprofilen her: Amputation - Helbredsprofilen
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret torsdag den 5. sep. 2024