Hjem igen efter amputationen
Tilbage til hverdagen
Den første tid hjemme igen, kan for nogen opleves svær og uoverskuelig. Nogen oplever at de selv skal søge efter information og vejledning, hvor andre får hurtigt hjælp fra kommunen.
Det er helt normalt at opleve en følelsesmæssigreaktion efter amputationen. Du kan læse mere om det her: Bekymring, sorg og krise
Mangler du eller dine pårørende nogen at tale med, anbefaler vi at I tager kontakt til en af patientforeningerne;
- Amputationskredsen: Forside - (amputation.dk)
-
Facebook gruppen: ´Aktiv Amputerede i Danmark´
Vigtige punkter i den første tid hjemme
Du skal forsætte med at tage den smertestillende medicin, som aftalt ved udskrivelsen. I takt med at dine smerter aftager, skal du trappes ud af det smertestillende. Det har du måske fået en plan for med hjem fra hospitalet, ellers tal med din praktiserende læge om det.
Det er også din praktiserende læge du skal tale med hvis du fortsat har smerter eller har spørgsmål til den smertestillende medicin i øvrigt.
Det er vigtigt at du dagligt tjekker stumpen og operationssåret, gerne ved hjælp af et håndspejl.
Hvis du oplever rødme, ny hævelse, varme, smerter og/eller væske- og pusdannelse fra såret, skal du kontakte din praktiserende læge.
Hvis plastret og forbindingen gennemsives af væske/blod, skal det skiftes med det du har fået med ved udskrivningen. På sygehuset fortæller de dig hvem der kan hjælpe dig med at skifte forbindingen. Får du hjemmepleje, kan du også få hjælp af dem.
Har du diabetes/åreforkalkninger og har døjet med sår på fødderne op til amputationen, anbefales det at du dagligt tjekker både det amputerede ben og det gode ben.
Ca. 3 uger efter operationen skal du have fjernet trådene. På sygehuset fortæller de dig hvem der gør det og hvor henne du kan få det gjort.
Når trådene er fjernet, må du vaske og pleje din stump. Dette anbefaler vi at du gør dagligt, hvor du samtidigt tjekker benets/stumpens udseende.
Smertebehandling med morfin, vil ofte give forstoppelse og det vil næsten altid være nødvendigt med afføringsregulerende medicin.
Dette kan hjemmesygeplejersken, apoteket eller din egen læge hjælpe dig med.
Husk at drikke 1,5-2 L væske dagligt og spis rigeligt med fiber fra groft brød og grøntsager, samt bevæg dig dagligt hvis det er muligt.
Læs mere om forstoppelse her: Forstoppelse (helbredsprofilen.dk)
Vigtigt når du bruger en liner
-
Når du starter med at bruge en liner, er det normalt at benet i starten vil producere mere sved end ellers. Efter nogle uger med lineren, vil din hud tilpasse sig det nye miljø inde i lineren, og så forsvinder eller formindskes svedproblemerne.
-
På sygehuset vil du få udleveret et skema til, at holde styr på hvor meget du skal have lineren på. Tiden med lineren øges stille og roligt. Oplever du problemer med at bruge lineren, eller med at tage den af og på, så tal gerne med din fysioterapeut eller plejepersonale.
-
Du må aldrig sove med en liner på.
-
Det er vigtigt, at du lærer at tage din kompressionsstrømpe/liner af og på. Når du tager den af, skal du altid kigge på stumpen hele vejen rundt. Se om der er ændringer i området med såret, er der kommet blærer, udslæt eller andre ændringer. Brug gerne et håndspejl, så du også kan se undersiden af benet.
Rengøring af liner
Efter aftagning af liner vendes indersiden ud og vaskes dagligt i lunkent vand – tilsæt evt. engang imellem tilsat mild uparfumeret farvefri sæbe, hvis der er lugtgener. HUSK - ved brug af sæbe er det yderst vigtigt at lineren skylles grundigt, så der ikke sidder sæberester i lineren, da dette kan give udslæt og hudproblemer. Vend indersiden indad igen, og lad lineren lufttørre på et liner-stativet, en køkkenrulleholder eller med et sammenrullet håndklæde indeni.
Husk, at lineren ikke må ligge med indersiden udad, når den ikke er i brug!
Mere info om hvordan du får en ny liner eller kompressionsstrømpe følger!
Det er fortsat vigtigt, at du bevæger dig dagligt og laver de øvelser som du har fået med fra sygehuset. Hofte og knæ skal gerne strækkes ud dagligt, for at mindske risikoen for muskelstramhed. Stramhed af musklerne omkring din hofte og knæ, kan gøre det sværere at lære at gå med en protese og flytte dig fra kørestol til fx seng.
Læg gerne på maven 30min af gangen, flere gange om dagen, for at strække din hofte ud. Er du underbensamputeret, er det også godt at ligge på ryggen med benene strakt, for at sikre du ikke bliver stram i knæhaserne.
Al bevægelse tæller - gør det du kan!
Eksempler på øvelser
- Underbensamputation: Træningsøvelser_underbensamputation
-
Lårbensamputation: Træningsøvelser_lårbensamputation
Genoptræning
Når du er kommet hjem, vil den kommunale fysioterapeut tage kontakt til dig, hvis der er udarbejdet en genoptræningsplan på sygehuset.
Vi anbefaler at man takker ja til tilbuddet om genoptræning, også selvom det er uvist om du skal lære at bruge protese eller ej. Det er vigtigt at blive trænet op efter den store operation, så du bedst muligt kan lære at klare dig i den nye livssituation.
Læs mere om genoptræning på siden: Genoptræning
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret onsdag den 4. sep. 2024