Intimitet, krop og seksualitet
Den nye krop & anden sygdom
Indholdet på denne side er udarbejdet i samarbejde med sexolog Rikke Thor.
Der er mange ting, der kan påvirkes efter en amputation, også forholdet til kroppen, det intime og det seksuelle. Tabet af en legemsdel kan påvirke ens identitetsfølelse og følelsen af at være attraktiv som partner og som mand/kvinde. Afhængig af årsagen til amputationen, kan en underliggende sygdom også spille ind.
Diabetes og hjerte - karsygdom med åreforkalkning og/eller nerveskader, samt den medicin man får og den behandling, man har været igennem samt eventuelle smerter og træthed, kan alt sammen påvirke lysten og kønsorganernes funktion. Det kan f.eks. hos nogle give rejsningsproblemer, orgasmeproblemer eller smerter ved samleje.
Tal om det
Hvis man oplever disse problemer, kan det hjælpe at tale om det. Det kan være med en eventuel partner, en tæt ven eller andre, som er i en lignende situation som én selv. Måske skal lægen/sygehuset inddrages i medicin eller behandling.
Det vigtigste er, at finde sin egen vej til at forlige sig med den nye krop og genfinde kærligheden, nærheden og intimiteten. Måske skal det seksuelle og intime ses på en ny og anden måde end før? Nogle har i en kortere eller længere perioder, brug for mere berøring og nærhed, frem for mere traditionelt samleje og sex. Det værste er, hvis man begynder at isolere sig, undgår kontakt og undgår at berøre emnet.
Der er mange muligheder for at gøre noget selv, eller få hjælp udefra og de allerfleste genfinder lysten til berøring, sanselighed, nærhed og det seksuelle igen, og får det til at fungere. For nogle bliver det endda bedre end før.
Få mere viden her:
Mange gange kan misforståelser i par gøre, at man går skævt af hinanden. Måske tror partneren, at der er noget i vejen med ham/hende, hvis den anden har mistet lysten til det seksuelle. Mange mennesker er desuden slet ikke vant til at tale om seksualitet, og det kan gøre det værre.
Hvis du har en partner, så sæt jer sammen på et roligt tidspunkt og stil hinanden nogle spørgsmål:
-
Hvad gør al denne sygdom ved dig og din seksualitet?
-
Hvilke tanker, ønsker og drømme har du for jeres intime liv lige nu og på sigt?
-
Hvad har stor betydning for dig lige nu?
-
Hvad er det ved den anden du rigtig godt kan lide? Hvad forelskede du dig i?
-
Hvad oplever du er anderledes nu?
-
Hvad kan du godt lide ved din krop, - og ved den andens krop?
-
Hvad vil være dejligt at genoptage? Og hvordan gør vi det?
-
Hvad kan nytænkes?
-
Hvad vil du ikke undvære sammen med din partner?
Og måske finder I selv på flere spørgsmål og emner undervejs og får talt om jeres behov og fælles vej lige nu.
Efter en måned - tag spørgsmålene op igen og se om noget skal justeres og måske nytænkes.
Hvis du er single kan du selv reflektere over spørgsmålene, og måske få nye idéer.
Vend dine tanker med en god ven og få måske nye perspektiver.
Overvej om du gerne vil møde en ny kæreste, om du vil bruge dating eller tage på højskole eller andet. Tænk over hvornår du vil fortælle om, at du har fået amputeret en legemsdel. Det er ikke det første man skal sige. HUSK at du er MEGET mere end det, og for partneren fylder det ofte slet ikke så meget, som du tror, og som det fylder for dig selv.
Måske skal en potentiel partner lige vænne sig til situationen, så når du er klar, og I måske har lært hinanden bedre at kende, kan du fortælle og gå forsigtigt frem, så I begge kan følge med. Fortæl og vis udenpå tøjet, så under tøjet og derefter lad måske vedkommende røre, men nok ikke det hele på én gang. De fleste vænner sig hurtigt til, at det er sådan det er. At det er sådan du er! Måske kan det også hjælpe dig selv rigtig meget i din proces. HUSK også, at når man er nyforelsket, er man oftest utrolig flexibel og synes alt ved den anden er dejligt, og især at DU er dejlig.
Det kan også være, at du ikke savner at have en partner, men får dækket dine behov for gode snakke og oplevelser med venner eller andre. Det er dig, der skal mærke efter.
Hvis du savner berøring, så kan en professionel blid massage måske hjælpe dig med, at du hurtigere ”lander” i din nye krop, samt giver afslapning og udløser gode stress nedsættende hormoner i dig. Berøring fra kæledyr og måske en god ven, der holder om dig eller masserer dig lidt i nakken, eller du gør det ved vedkommende, kan også være afslappende og helende.
Det at miste en del af sin krop kan være en stor sorg og samtidig kan man føle sig ramt på sin identitet og følelsen af at være attraktiv som partner, elsker og som mand/kvinde.
Igen kan det hjælpe at tale med gode venner eller en partner om det, men du kan også selv gøre noget:
-
Se dig selv i spejlet og se alt det andet DU også ER.
-
Langsomt væn dig til at se på det/de amputerede ben og smør det gerne ind i creme sammen med resten af kroppen, medens du tænker kærligt om det.
-
Hav ømhed for din ”sårede” krop. Det er dig, der skal kunne lide den og acceptere/påskønne, at den har udstået meget, for at du kan være her nu.
-
Brug alt det ”camouflage” du kan finde på i perioder, hvor det kan være svært. Brug måske dynen til at dække ved intimt samvær, dæmp lyset mm. og væn dig langsomt til situationen.
-
Hvis du er seksuelt sammen med en anden, så er I ofte begge to optaget af hinanden og nydelse og partneren tænker oftest meget mindre på, at du har fået amputeret et ben eller måske to. Langsomt kan det også være med til, at du glemmer det, eller at det fylder mindre.
-
Massage kan for nogle være med til at genfinde sig selv i den nye krop. Hvis man er et par så kan man massere hinanden blidt og sanseligt, og det kan samtidig være en ny måde at genfinde det seksuelle og intime på. Man kan også have glæde af professionel massage.
-
Hvis du har svært ved at være nøgen sammen med andre, så skal du måske starte med at gå i svømmehallen med en god ven, eller på et hold for andre, der har udfordringer, op på den måde vænne dig langsomt til, at kroppen er ændret, og at andre ser på dig.
-
For de fleste bliver det på den måde lettere med tiden, men det er vigtigt, at udfordre dig selv i sit eget tempo.
-
Jo mere man lærer sin nye krop at kende og at acceptere den som den er, jo lettere bliver det at tage tøjet af sammen med andre.
Der kan være mange årsager til seksuelle problemer.
Fysiologiske årsager: åreforkalkning, nerveskader, eventuelt i kombination med kvindens overgangsalder, medicin og behandlinger.
Psykologiske årsager: kropsforandring med tab af legemsdel, angst for fremtid, stress mm.
Disse ting bevirker at der kommer mindre blod og nerveforsyning til kønsdelene og kan bevirke nedsat følesans i kønsorganerne, rejsningsbesvær, orgasme, udløsnings og/eller lyst problemer og tørre slimhinder i skeden hos kvinder.
Spørg lægen, om den medicin, du får, kan give seksuelle bivirkninger, og om den kan ændres.
Du kan selv gøre noget for at bedre blodcirkulationen i underlivet, og derved bedre den seksuelle funktion:
-
Bækkenbundstræning/knibeøvelser kan laves af begge køn. Få vejledning af en fysioterapeut. Det er vigtigt at du kniber rigtigt og slapper godt af mellem knibene.
-
At være aktiv dagligt, få pulsen op ved motion.
-
Mindfulness/vejrtræknings øvelser kan give ro og mere følelse i underlivet.
-
Mænd kan få potenspiller ordineret af lægen (husk de ikke må tages sammen med hjertemedicin, der indeholder nitroglyceren), og få vejledning om andre muligheder såsom injektion eller stikpiller til selve penis, hvis pillerne ikke er nok.
-
Der findes også hjælpemidler som vibrator, penisring og penispumpe, som mange mænd har glæde af. Mænd kan også nyde berøring og få orgasme med en slap penis.
-
Kvinder kan få østrogenholdige stikpiller til skeden af lægen, der findes også nogle uden østrogen fx repadina i håndkøb.
-
Kvinder kan også have glæde af en vibrator, der foruden at hjælpe ved nedsat følsomhed også kan bedre blodcirkulationen omkring klitoris og skeden og skedens slimhinder.
-
Glidecreme såsom mandelolie (dog må olie ikke bruges med kondom) eller silikonebaseret glidecreme er oftest nødvendigt ved seksuelt samvær.
Styrk også den seksuelle funktion ved dagligt at stimulere/røre ved kønsorganerne. Onani er godt for blodforsyningen og nerveforbindelsen til kønsdelene. Det behøver ikke at føre til orgasme, men bare nydelsesfuld berøring. Du kan også bruge en vibrator.
Se også punktet om at ´Se intimitet og berøring i et anderledes lys´, da dette i mange tilfælde også hjælper på de seksuelle udfordringer.
Bevar intimiteten – det er ofte det vigtigste. Man kan klare sig uden seksualitet, men oftest ikke uden intimitet, i et forhold.
Find ud af hvad der er intimt for jer:
-
Gå tur med hinanden i hånden, gå i bad sammen og sæb hinanden ind, eller noget helt tredje.
-
Rør ved hinanden i hverdagen uden at det skal lede til sex. Tal om det, så I er enige om det, og undgår misforståelser og præstationsangst.
-
Planlæg berøring og intimitet på tider af døgnet hvor I er mest friske.
-
Giv hinanden blid massage måske uden at inddrage kønsorganerne. Det kan I inddrage hen ad vejen hvis I får lyst til det. Massagen kan blive en ny form for intimt/seksuelt samvær.
Vidste du, at berøring af en anden i over ½ minut bl.a. udløser det vigtige hormon Oxytocin, som dæmper stresshormoner, øger dit immunforsvar, og gør dig mere afslappet i forhold til din partner. Nogle kalder det ”kærligheds hormonet”. Man kan også godt give sig selv blid massage eller få massage hos en professionel massør.
Der er mange, der tror, at lyst skal være spontan lyst til sex.
Undersøgelser har vist, at mange kvinder i langvarige forhold og at mange, både mænd og kvinder, der er udsat for stress eller kronisk sygdom, ikke oplever spontan lyst. Man taler om, at man så kan være ”modtagelig” for lyst. Det vil sige, at når de rette omstændigheder er til stede, så kan lysten opstå.
Find ud af hvordan din lyst viser sig og hvad der skal til, for at den kan opstå. Måske noget der virkede før, eller noget nyt? Måske er tid, ro og nærvær vigtigt for din lyst? Eller erotiske billeder? Eller berøring? Eller noget helt andet?
Og find ud af hvad du egentlig gerne vil have lyst til? Og hvis du har en partner så tal om hvad vedkommende egentlig har mest lyst til? Nogle gange er man tættere på hinandens tanker og lyster, end man egentlig tror.
Efter en benamputation kan man mangle funktionen af benet eller benene i de positioner, man ellers har været vant til. Det kan kræve at man tænker i nye baner, i forhold hvilke stillinger, der er bedst at bruge når man vil have sex/samleje. Det er vigtigt at stillingen fungerer for begge, så kroppen kan slappe af og man oplever mest nydelse og nærvær. Hvis man spænder, og det måske også gør ondt, kan man ikke nyde nærværet, det seksuelle og intime, og med tiden vil man ofte få mindre og mindre lyst. Tal med din partner om det.
Gigtforeningen har eksempler på samlejestillinger på deres hjemmeside, men prøv jer frem og find selv på stillinger, du/I vil afprøve. Gør det på et tidspunkt, hvor det ikke er under seksuelt samvær. Afprøv (gerne med en partner) forskellige stillinger en eftermiddag med tøj på, og mærk efter hvad der måske vil kunne fungere for dig/jer.
Hvis du har benprotese
Protesen kan ikke helt det samme som et biologisk ben, så det er værd at spørge sig selv, om den vil hjælpe dig, eller måske vil den være en hæmsko? Stående positioner kan måske laves om til knæstående (hvis det er en mulighed) osv. Tænk over hvilke stillinger, der er vigtige for dig og din partner, om det er noget, du kan bruge protesen til eller det er bedre at tage protesen af. Man kan bruge puder og andre støttemuligheder, - tænk kreativt og få også din partner til at komme med idéer. Protesen kan holde til rigtigt meget, men den har også sine begrænsninger fx kan en lårbensprotese ”knække” sammen i nogle stående positioner, især samtidig med bevægelse.
Liner og lugtgener
Nogle er generet af lugt fra lineren, når man tager den af, da man sveder under den meget tætte silikone liner, og især hvis den sidder tæt på kønsdelene. Huden vænner sig ofte til linerens silikone efter 3-4 måneder, så svedproduktionen mindskes, men dette er forskelligt fra person til person.
Nogle har vådservietter stående på natbordet, som de tørrer ben stumpen af med, når de tager protesen og lineren af. Ofte er det noget man selv kan lugte meget mere, end en evt. partner kan, så tal om det i stedet for at tænke en hel masse selv. Måske er det slet ikke et problem. Hvis det er en mulighed, kan man også gå i bad sammen først, sæbe hinanden ind og på den måde føle sig lækker og ren og samtidig gøre badet til en del af det intime.
Proteser med et knæled
Ved en lårben eller hofteprotese, sidder den øverste kant af protesen (hylstret) og/eller lineren ofte meget tæt på kønsdelene. Nogen kan derfor opleve ømhed, da lineren hiver i den tynde hud ved kønsdelene fx i kønslæberne eller kønsbehåringen – spørg din bandagist om der kan gøres noget ved det i forhold til protesen. Smør gerne kønsdele/kønslæberne og området omkring med en fed creme eller mandelolie, og massér området med roterende bevægelser dagligt, så blodcirkulationen styrkes.
Tal med nogen
Hvis du/I har spørgsmål ang. protesen/ben stumpen i forhold til seksualitet og intimitet, så kontakt endelig din bandagist. Bandagisterne er vant til at få spørgsmål om det seksuelle og intime. De er vant til, at det kan føles lidt grænseoverskridende for protesebrugeren, at bandagisten skal røre helt oppe ved kønsdelene når protesen skal tilpasses, så de kommer ”tæt på” på mange måder og tager oftest det hele meget professionelt.
Det kan også være at du i første omgang hellere vil tale med en anden sundhedsfaglig person om dine spørgsmål. Det vigtigste er, at du får spurgt nogen, der kan hjælpe dig videre.
Større bandagistfirmaer har ofte en rehabiliteringsafdeling, hvor man også kan maile eller ringe direkte til med spørgsmål ang. protesen. Da de taler med rigtig mange borgere, har de måske hørt netop dit spørgsmål før, og kan komme med en idé. De kan være meget kreative og kan måske se nye muligheder, fx ved at lave en tilpasset protese til bestemte formål, så hold dig ikke tilbage.
Smerter
Smerter og fantomsmerter kan dæmpe lysten, også hvis de opstår under intimt samvær. Tal med lægen, fysioterapeuten eller andre der måske kan hjælpe med smerterne.
Måske skal du planlægge intimitet og sex på tider, hvor du ved, at du ikke er træt og har mindst ondt eller du kan tage smertestillende medicin inden.
Man ved, at berøring og intimt samvær udløser kroppens naturlige morfinstoffer ”endorfiner”, og nogle oplever at smerterne bliver mindre, når man modtager og giver blid berøring. Et varmt bad eller massage kan også få kroppen til at slappe af og mindske smerterne.
Det kan være godt at høre andres udfordringer, og hvad de har gjort.
-
På helbredsprofilen kan du finde mere information om sex og samliv ved kronisk sygdom: Helbredsprofilen - Sex og samliv
-
Se et filmklip med mand, der er amputeret: Film - benamputeret
-
Helbredsprofilen - Diabetes: Intimitet og parforhold ved diabetes
Hvis du hører til en patientforening, har de ofte også noget om seksualitet på deres hjemmesider fx:
-
Diabetesforeningen: Sexlivet med diabetes
-
Hjerteforeningen: Hjerteforeningen - Sex og samliv
-
Kræftens bekæmpelse: Kræft og seksualitet
-
Gigtforeningen: Sex og gigt
Du kan få henvisning fra egen læge til en sexologisk klinik i nærheden af hvor du bor og få gratis sexolog samtaler.
Nogle patientforeninger tilbyder også dette, samt nogle hospitaler og kommuner har ansat en sexolog eller har oplæg om seksualitet v. kronisk sygdom ved en sexolog.
Man kan selv betale for konsultationer ved sexolog – se sexologer: Find sexolog
Rikke Thor sexolog, der har været konsulent på at lave denne del af hjemmesiden, har forskellige links på sin hjemmeside til øvelser, ting man selv kan gøre, sexologiske klinikker i landet mv.: Artikler & Links
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret onsdag den 11. dec. 2024