Tilbage i job efter benamputation
Når du skal tilbage til job efter en benamputation, er der mange ting, der kan spille ind og det tager tid at vænne sig til den nye hverdag. Vi har forsøgt at samle information, som kan hjælpe dig godt på vej herunder.
Efter benamputationen skal du lære at leve med en fysisk funktionsnedsættelse, som vil indvirke på store dele af det liv, du kendte før amputationen. Det er meget individuelt, hvor hurtigt man er klar til at vende tilbage til job.
Siden her er tænkt som et overblik over information, som kan være relevant, når man som amputeret skal tilbage til job.
Kontakt Kommunen/ Jobcentret, din fagforening, din arbejdsgiver og/eller Amputationsforeningen for yderligere vejledning m.v.
Sørg for, at din protese er veltilpasset, og at du kan klare daglige aktiviteter i jobbet uden smerter eller besvær. Overvej sammen med din arbejdsgiver og/eller sagsbehandler i jobcentret, om arbejdspladsen skal tilpasses, f.eks. med adgangsforhold eller pauser.
Læs mere herunder:
Hjælpemidler til job, hvis du har handicap (borger.dk)
Når du skal tilbage til arbejdsmarkedet efter længere tids sygemelding og/eller amputation, er der flere ting, som er vigtige at få talt med din rådgiver/sagsbehandler i jobcenteret om.
Det er jobcenterets opgave at hjælpe dig tilbage på den bedst mulige måde. Når man har været væk fra arbejdsmarkedet i længere tid og været igennem livsændrende begivenheder, kan det være nødvendigt at man starter gradvist op, så man kan vænne sig til at arbejde igen under de nye vilkår. Det kan også være nødvendigt at justere på arbejdsopgaverne, så de passer til din nye situation. Tal med din arbejdsgiver og din rådgiver/sagsbehandler om hvad der giver bedst mening i din situation.
Hvis du ikke kan komme fuldt tilbage til arbejdsmarkedet, kan det være nødvendigt at din arbejdsevne bliver afklaret, og kommunen derved kan tage stilling til om du er i målgruppen for en kompenserende ordning.
Læs mere om det her:
Revalidering, fleksjob og ressourceforløbsydelse, hvis du har nedsat arbejdsevne (star.dk)
Kommunen laver en afklaring, hvis der er tvivl om, du kan arbejde på almindelige vilkår.
De undersøger, om alle behandlingsmuligheder er prøvet. Målet er at se, om behandling kan forbedre din funktion og gøre dig klar til arbejde.
De vurderer også, om din helbredstilstand er stabil, og hvad der skal tages hensyn til.
Afklaringen kan munde ud i, at du bliver vurderet til at være i målgruppen for førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb.
Hvis du efter en konkret og individuel vurdering, bliver vurderet til ikke at være i målgruppen for nogle af disse, og din helbredstilstand er stationær, er du ikke længere berettiget til sygedagpenge. (sygedagpengelovens § 7, stk. 5)
Tal med din arbejdsgiver om dine behov og eventuelle hensyn, der skal tages. Arbejdsgivere kan være forpligtede til at tilbyde fleksible løsninger, såsom ændrede arbejdstider eller arbejdsopgaver.
Husk at tal om hvorvidt du kan tage til Bandagist i arbejdstiden (hvis og når det er nødvendigt) og hvem der betaler for den tid. Mange bandagister tilbyder tider først og sidst på dagen, så tal også med din bandagist om din jobsituation.
Der kan opstå situationer, hvor du må sætte alt andet på pause for ar få ordnet problemer med protesen. Det kan derfor være til stor hjælp for dig selv og din arbejdsgiver, hvis I på forhånd har tydelige aftaler omkring den type af situationer.
Tilbagevenden til arbejde kan være følelsesmæssigt udfordrende. Sørg for at have støtte fra familie, venner eller en mentor, og overvej om der er behov for psykologisk støtte undervejs. At tage små skridt og søge den rette støtte er vigtigt for en succesfuld tilbagevenden til arbejdsmarkedet.
Overvej at søge hjælp fra jobcentre eller andre rådgivningstjenester for personer med handicap. De kan ofte hjælpe med genplacering, opkvalificering eller støtteordninger.
Der findes også private aktører som støtter og vejleder mennesker med fysisk funktionsnedsættelse tilbage til livet med job og som nogle kommuner samarbejder med.
Læs mere om de handicapkompenserende ordninger der findes, på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (star.dk): Handicapområdet (star.dk)
Find mere information om netværk her:
AHA, videnscenter om handicap og unge med handicap (jobsøgende): https://videnomhandicap.dk/netvaerket-aha-for-jobsoegende-med-handicap/
Akademikere med fysisk handicap - DM
Skal du have møde med kommunen og har du brug for en bisidder, så tilbyder Dansk handicap forbund gratis socialrådgivning og bisidderordning til deres medlemmer. Læs mere på deres hjemmeside her:
https://www.danskhandicapforbund.dk/socialradgivning-og-bisidderordning
Har du brug for at vide hvad andre med en ben amputation har gjort i din situation, kan du også tage kontakt til Amputations foreningen:
Nogle pensionskasser udbetaler et engangsbeløb ved kritisk sygdom/handicap. Kontakt din pensionskasse for at høre hvad der gældende i din situation.
Beskæftigelsesområdet
Området dækker som regel dagpenge, sygedagpenge, jobafklaring, kontanthjælp, ledighedsydelse, ressourceforløb. Det kan dog variere fra kommune til kommune.
- For at have ret til sygedagpenge fra kommunen, skal man opfylde beskæftigelseskravet.
Læs mere på: Lov om sygedagpenge § 32 (danskelove.dk) - Hvis du er i tvivl om du opfylder kravet, kan du kontakte Jobcenterets ydelseskontor i den kommune, hvor du bor.
- Læs mere om ret til sygedagpenge på: Sygedagpenge (borger.dk)
Få mere viden:
Førtidspension kan være en mulighed, hvis man er fyldt 40 år og ens arbejdsevne er varigt og så væsentligt sat ned, at man ikke kan arbejde i et almindeligt job eller i et fleksjob.
Hvis man er under 40 år, kan man kun i særlige tilfælde få tilkendt førtidspension.
Man er ikke berettiget til førtidspension, hvis man kun mister sin arbejdsevne i en periode, eller hvis man kan forbedre sin arbejdsevne gennem en beskæftigelsesrettet indsats, behandling el.lign.
For at få førtidspension skal man også opfylde krav til ens bopæl og statsborgerskab.
Disse betingelser skal være opfyldt, for at kommunen kan bevilge dig et fleksjob:
- Man skal være under folkepensionsalderen
- Kommunen skal vurdere, at arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat
- Alle muligheder for at opnå en almindelig ansættelse, fx gennem omplacering, skal være undersøgt
Ledighedsydelse
Ledighedsydelse gives til personer, der er bevilget fleksjob, som er ledige.
Ressourceforløb
Et ressourceforløb er en tværfaglig indsats, som skal hjælpe mennesker med komplekse problemer i job eller uddannelse.
Formålet med ressourceforløb er at udvikle arbejdsevnen hos mennesker, der har komplekse problemer, for eksempel sociale eller helbredsmæssige, ud over ledighed. Det kan for eksempel være mennesker med større fysiske handicap eller fysiske handicap i kombination med psykiske problemer.
Forløbet er rettet mod mennesker, som er i risiko for at ende på førtidspension. Det bygger på, at det er muligt og realistisk at udvikle personens arbejdsevne, så denne kan komme i enten uddannelse eller job.
Kontanthjælp/uddannelseshjælp/kontanthjælp på ungesats er det nederste sikkerhedsnet vi har i Danmark.
Du kan først få kontanthjælp fra den dag du søger.
Kriterier – kontanthjælp – over 30 år
- Du er fyldt 30 år
- Du har været ude for en social begivenhed, fx sygdom, arbejdsløshed eller ophør af samliv
- Den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig selv eller din familie, og at du ikke forsørges af andre
- Dit behov for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.
Kontanthjælp - Over 30 år (borger.dk)
Kriterier – Uddannelseshjælp – under 30 år – ingen uddannelse
- Du er under 30 år
- Du har ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse
- Du har været ude for en social begivenhed, fx sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør
- Den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig selv og din familie, og at du ikke forsørges af andre
- Behovet for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.
Uddannelseshjælp - Under 30 år og uden uddannelse (borger.dk)
Kriterier – kontanthjælp på ungesats – under 30 år – har uddannelse
- Du er under 30 år
- Du har en erhvervskompetencegivende uddannelse
- Du har været ude for en social begivenhed, fx sygdom, arbejdsløshed eller ophør af samliv
- Den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig eller din familie, og at du ikke forsørges af andre
Dit behov for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret onsdag den 11. dec. 2024