Transport &Parkering
Storebælt tilbyder en særlig rabat for handicapkøretøjer, som du kan ansøge om gennem Danske Handicaporganisationer.
Læs mere om Storebælt Handicapaftale og hvordan du ansøger, på Storebælts hjemmeside her
Ved bestillingen af din flyrejse, skal du oplyse at du har behov for at medbringe en kørestol. Tjek evt. flyselskabets egen hjemmeside for mere information.
Skal du rejse med fly og rejser du fra Københavnslufthavn, kan du her læse om mulighederne for handicapservice i lufthavnen: Rejsende med handicap (cph.dk)
Rejser du fra Billund, kan du læse mere her: Handicap faciliteter (bll.dk)
Rejser du fra Aalborg, kan du læse mere her: Handicaphjælp | Dine behov dækket | Aalborg Lufthavn
Kørestol med i toget
Krav om pladsbillet afhænger af, hvilket tog du kører med. Hvis du rejser i kørestol i Regionaltog eller S-tog, skal du ikke have Pladsbillet til kørestolen. Hvis du rejser med InterCity eller InterCityLyn, skal du have en pladsbillet.
Læs mere
Har du brug for hjælp under rejsen, så læs mere her:
Lægeattest
Selvom du har fået amputeret dit ene ben/fod, behøver du ikke opgive at være bilist. Der er i dag mange muligheder for at indrette en bil, så du kan køre den sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Ønsker du at køre bil efter din benamputation, skal din egen læge udfylde en lægeattest, hvoraf det fremgår, at du er benamputeret og hvorvidt der er andre helbredsmæssige betingelser, som skal vurderes for, at du kan få udstedt et nyt kørekort.
Blanketten hedder officielt ”Blanket til helbredsmæssige oplysninger ved udstedelse af kørekort”, men benævnes ofte ”Kørekortattesten” eller ”Motorattesten”.
Vurderer lægen, at dit helbred kan påvirke din evne til at køre bil, vil lægen anbefale en vejledende helbredsmæssig køretest.
Se mere om lægeattest og kørekort her
Nyt kørekort
Efter at din læge har udfyldt lægeattesten, kan du ansøge om at få fornyet dit kørekort hos borgerservice i din kommune. Husk at tjekke om tidsbestilling er nødvendig.
Ved fremmøde skal du medbringe;
-
Dit gamle kørekort
-
Et vedlignende foto
-
Id (pas eller sygesikringsbevis)
-
Lægeattest "Kørekortattesten"
Læs mere om at forny dit kørekort på borger.dk her
Køretesten
Hvis det vurderes, at du skal aflægge en vejledende helbredsmæssig køretest, skal du – evt. sammen med en kørelærer – booke en vejledende helbredsmæssig køretest.
Det er Færdselsstyrelsen, der afholder de vejledende helbredsmæssige køretests. Køretesten er gratis, men Færdselsstyrelsen kan kræve, at du stiller et køretøj, der er godkendt til øvelseskørsel (eksempelvis en skolevogn) til rådighed. Det kan derfor være nødvendigt at leje en skolevogn gennem en kørelærer.
Køretesten bruges til at kunne vurdere, om kørekortet skal udstedes eller fornyes, om du har brug for særlig indretning af køretøjet, eller om du bør stoppe med at køre bil.
Hvis du af helbredsmæssige årsager har behov for specialindretning af dit køretøj, skal du også gennemgå en vejledende helbredsmæssig køretest. I den forbindelse vurderer den prøvesagkyndige dels om du har behov for specialindretning, dels om det pågældende udstyr kan betjenes sikkert.
-
At kørekortet kan udstedes eller fornyes, evt. på baggrund af krav om særlige vilkår eller indretning af køretøjet
-
At kørekortet pga. alders- eller syg - domsbetinget svækkelse ikke kan fornyes
-
At der indkaldes til en kontrollerende køreprøve fordi køretesten har vist et manglende kendskab til færdselsregler, manglende orienteringer eller farlig betjening af køretøjet, der ikke har årsag i alders- eller sygdomsbetinget svækkelse
Parkeringskort til at parkere på handicap pladser på offentlige områder, kan ansøges og købes via Handicaporganisationernes hjemmeside:
Transport til og fra sygehuset
Reglerne for befordring i Region Sjælland er fast sat i Sundhedsloven. Det betyder, at du selv skal sørge for befordring til og fra undersøgelse eller behandling på sygehuset, hvis dit helbred tillader brug af offentlige transportmidler.
Hvis dit helbred ikke tillader brug af offentlig transport, ud fra en sundhedsfaglig vurdering lavet af personale på sygehuset eller egen læge, kan du i nogle tilfælde få godtgjort transportudgifter.
Læs reglerne for transport til og fra sygehuset i Region Sjælland her
Transport i kommunen
Har du ikke din egen bil og har du brug for at komme til lægen eller andre aftaler, kan du via din kommune få hjælp til dette, når du lever med et fysisk handicap, såsom en benamputation.
På borger.dk kan du læse mere om hvad der er gældende i din kommune, og søge via selvbetjeningen.
Gå til borger.dk her
Eksempler på hvad du kan søge om:
-
Ledsagerkort – har du fx et fysisk handicap, og har du brug for hjælp, når du skal rejse med kollektivtransport, så kan du søge om et ledsagerkort. Herved får du ret til at køre på en børnebillet og medtage en ledsager på en børnebillet.
-
Kørestol, elscooter og trehjulede knallerter – Har du svært ved at komme rundt og færdes, kan du søge om at låne en kørestol, elscooter eller lignende hos kommunen. Når køretøjet kører under 30 km/t, er det ikke nødvendigt med et kørekort.
-
Bestil individuel transport: via flextrafik kan du bestille en rejse, hvis du har et særligt behov for individuel transport som fx handicapkørsel, Flextur og teletaxi. Du skal først oprette dig med MitID på flextrafik.dk (movia) og herefter kan du booke transport. Gå til flextrafik her
Du kan søge om støtte til den særlige indretning i bilen hos din kommune, når færdselsstyrelsen har stillet krav om det i dit kørekort. For nogle vil det også være muligt at få bevilget støtte fra kommunen til køb af selve bilen.
Få mere viden på helbredsprofilen her
Specialindretning af din bil
Har du følger efter sygdom eller ulykke, og har bil og kørekort i forvejen, kan det være nødvendigt at tilpasse din bil til dit aktuelle funktionsniveau.
Du har fx brug for specialindretning i bilen, hvis det er blevet:
- Tungt at dreje rattet
- Svært at bremse
- Svært eller umuligt at betjene en eller flere pedaler
Indretningen kan fx være:
- Lettere servostyring
- Kraftigere bremseforstærker
- Automatgear
- Speeder til venstre fod
- Håndbetjent speeder og bremse
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret onsdag den 4. sep. 2024