Under indlæggelsen
Lige efter operationen kommer du hen på opvågningen. Her vil du være indtil du er helt vågen. Du vil få væske og medicin igennem et drop, som sidder i din hånd. Efter operationen vil du få smertestillende medicin, dette kan foregå via droppet eller via en slange, som indsættes i operationssåret.
Punkter som kan være gode at huske under indlæggelsen:
-
Fortæl altid personalet hvis du har smerter, hvordan smerten opleves og hvor den befinder sig. De kan hjælpe dig med smertestillende medicin. Det er vigtigt at du bliver smertedækket, da dette vil hjælpe med at forebygge kroniske smerter i stumpen.
-
Mange oplever perioder hvor de bliver forvirrede/konfuse under indlæggelsen. Dette skyldes flere ting og er helt almindeligt og forbigående, men det kan opleves meget ubehageligt. Tal med personalet, hvis det sker for dig.
-
Husk at det er helt normalt, at du kan opleve at mærke benet/foden, som ikke længere er der. Dette kaldes fantomfornemmelser og de vil som regel aftage med tiden. Det er også normalt, at opleve at få smerter i benet/foden, som ikke er der længere. Dette kaldes fantomsmerter, og smerterne vil som oftest blive mindre med tiden. Har du store gener af fantomsmerterne, så tal gerne med personalet om dette.
-
Husk at få nok at spise og drikke, så du kan komme dig ovenpå operationen.
-
Det er vigtigt, at du kommer ud af sengen flere gange dagligt, og at du bevæger knæ og hofte på begge ben. Dette vil personalet/fysioterapeuten hjælpe dig med.
-
Snak gerne med personalet om dine tanker og evt. bekymringer om at skulle hjem igen. De hjælper dig med at komme i kontakt med kommunen og de kan også hjælpe med at planlægge, hvis der er noget som skal ændres i det hjem.
Kilde: Helbredsprofilen.dk.
Læs mere om amputation og tiden efter, på helbredsprofilen: Amputation - Helbredsprofilen
Godt at vide under indlæggelsen
Lige efter operationen vil amputationsstumpen være hævet og øm. Dette er helt normalt. Stumpen skal ligge vandret, og må ikke ligge på en pude. Operationssåret må ikke få tryk, da dette vil forsinke helingen.
Personalet på sygehuset vil tilse operationssåret, og de vil vurdere hvornår stumpen er klar til kompressionsbehandling.
Kompressionsbehandlingen skal få hævelsen i stumpen, til at blive mindre. Dette er især vigtigt for at såret heler, men også vigtigt for at forberede stumpen til en evt. protese. Kompressionsbehandlingen foregår med en kompressionsstrømpe og/eller en liner. En fra afdelingen vil tage mål til dette og vil hjælpe dig med at bruge den.
-
Lineren/kompressionsstrømpen skal hjælpe med at fjerne hævelse/ødem i det amputerede ben efter operationen. Dette er vigtigt for at operationssåret kan hele.
-
Når ødemet begynder at forsvinde, vil stumpen bliver mindre/slankere og du får derfor brug for en mindre størrelse liner/kompressionssok. Snak gerne med personalet om dette, inden du udskrives.
-
Det er vigtigt, at du lærer selv at tage din kompressionsstrømpe/liner af og på. Når du tager den af, skal du altid kigge godt på stumpen, hele vejen rundt. Se om der er ændringer i området med såret, er der kommet blærer, udslæt eller andre ændringer. Brug gerne et håndspejl, så du også kan se undersiden af benet. Hvis du er i tvivl så spørg personalet.
Specielt når du bruger liner:
-
Når du starter med at bruge en liner, er det normalt at benet i starten vil producere mere sved end ellers. Efter nogle uger med lineren, vil din hud tilpasse sig det nye miljø inde i lineren, og så forsvinder eller formindskes svedproblemerne.
-
Du vil få udleveret et skema til, at holde styr på hvor meget du skal have lineren på. Tiden med lineren øges stille og roligt. Oplever du problemer med at bruge lineren, eller med at tage den af og på, så tal med personalet.
-
Du må aldrig sove med en liner på.
Det er vigtigt, at du begynder at genoptræne hurtigst muligt efter operationen. Genoptræningen minimerer risikoen for komplikationer, den øger din bevægelighed og muskelstyrke, og hjælper med at fremme sårhelingen.
Fysioterapeuten på sygehuset vil vise dig, hvordan du bevæger og strækker dit knæ og/eller hofte på den amputerede side. Dette er vigtigt, da du får brug for at kunne strække din hofte og knæ ud, når du enten skal flytte dig fra din kørestol og/eller når du skal lære at bruge en protese.
Fysioterapeuten vil give dig nogle øvelser, både nogle hvor du sidder og nogle hvor du ligger ned. Øvelserne er både til det amputerede ben og det ”raske” ben, samt hele kroppen. Det er vigtigt at du træner hele kroppen, så du får de mest optimale betingelser, så du kan blive så selvstændig som muligt.
På sygehuset får du udleveret en kørestol med støtte til det amputerede ben. Fysioterapeuten eller ergoterapeuten vil fortælle dig om, hvordan den virker og de vil lære dig hvordan du bedst flytter dig fra kørestolen til fx sengen og toilettet.
Se mere om den tidlige genoptræning på helbredsprofilen: Genoptræning efter benamputation - Helbredsprofilen
Udskrivelsen
Inden du udskrives fra hospitalet, er det vigtigt at du og/eller dine pårørende har talt med personalet om, hvad der er nødvendigt for at du kan komme hjem. Sygehuset skal hjælpe dig med at bestille de hjælpemidler, som gør det muligt for dig at komme hjem.
Dette kan fx handle om;
-
Har du brug for ekstra hjælp den første tid hjemme?
-
Er der sørget for en kørestol til dig, som du kan komme igennem døre og bevæge dig rundt i dit hjem?
- Kan du komme ud på dit badeværelse? Er der brug for greb eller en toiletforhøjer?
-
Har du brug for en rampe ved hoveddøren, så kan komme ind i dit hjem?
-
Hvordan kommer din genoptræning til at foregå?
Får du brug for andre hjælpemidler efter din hjemkomst, skal du selv ansøge om dem via borger.dk.
Stationær tilstand (varig)
Tidligere skelnede man mellem midlertidige og varige hjælpemidler, hvor de midlertidige hjælpemidler var regionens ansvar, og varige hjælpemidler var kommunens ansvar. Nu skelner man mellem behandlingsredskab og et hjælpemiddel, og her er det afgørende om en tilstand/sygdom er stationær eller ej.
For at kommunen vil bevilge dig et hjælpemiddel (Fx en protese), skal din tilstand være stationær. I tilfældet med en benamputation, defineres tilstanden som stationær.
Læs mere om hjælpemidler her: Region Sjælland & Hjælpemidler
Læs mere her: Varig - midlertidig - Region Sjælland - Vi er til for dig (regionsjaelland.dk)
Proteseegnethed & Genoptræning
Under indlæggelsen vil personalet tale med dig om, hvorvidt en protese vil være gavnlig for dig. Om en protese er et godt valg for dig, afhænger blandt andet af din fysik og dit engagement og det er vigtigt at huske, at en protese ikke er den rigtige løsning for alle. Det er krævende at lære at gå med en benprotese, og det tager tid.
Et godt alternativ til en protese er en kørestol. Den kommunale genoptræning hjælper dig med øvelser til, hvordan du får hverdagen med en kørestol til at fungere. Hør en bandagist fortælle mere om proteseegnethed på helbredsprofilen her: Film
Når du er kommet hjem igen, fortsætte din genoptræning i kommunen. Læs mere om dette og hvordan du ansøger om hjælpemidler her: Hjem igen & Genoptræning og Hjælpemidler
Kontakt
Adresse
Holbæk sygehus
ViRSA
Forskningens Hus
Sofievej 13
4300 Holbæk
Ring til os
Opdateret onsdag den 11. dec. 2024