Om at være frivillig
Region Sjælland samarbejder med frivillige, patientforeninger og frivilligorganisationer. De frivillige indsatser har stor betydning for regionen, sygehusene, personalet, pårørende og patienter.
Hvis du ønsker at blive frivillig, er det en god ide at overveje, hvad du kunne tænke dig at lave som frivillig.
Har du lyst til at være vejviser på et sygehus eller spise middag med patienterne juleaften? Eller vil du helst dele din viden om din sygdom eller lidelse til andre, der står i samme situation.
For at komme i gang som frivillig kan du enten:
- Kontakte det sted, hvor du gerne vil yde en indsats uden at være medlem af en frivilligorganisation
- Kontakte en af de foreninger eller organisationer, som allerede levere en frivillig indsats i Region Sjælland.
Som frivillig vil du altid gennemgå et introduktionsforløb, hvor du bliver præsenteret for både praktiske forhold og etiske overvejelser.
Frivillige bidrager med noget ekstra til regionens borgere - hvad enten det er et lyttende øre eller en hjælpende hånd. Det giver også medarbejderne mere ro til at udføre deres primære arbejdsopgaver.
Frivillige erstatter aldrig medarbejdernes professionelle pleje, behandling og omsorg, og borgere kan til enhver tid sige nej tak til hjælp fra en frivillig.
Hvis du ikke længere har tid eller lyst til at yde en frivillig indsats, tager du kontakt til frivillighedskoordinatoren på det sygehus eller den organisation, hvor du er frivillig.
Center for frivilligt socialt arbejde
Centeret er et landsdækkende viden-, kompetence- og udviklingscenter for det frivillige sociale arbejde. Centrets hjemmeside er et godt sted at starte, hvis du søger viden om frivilligt social arbejde.
Social- bolig- og ældreministeriet
Ministeriet er resortministerium for det frivillige sociale arbejde. Læs om nationale målsætninger og indsatser for det frivillige sociale arbejde, herunder om puljer, Servicelovens § 18 mv.
Frivilligrådet er et politikudviklende organ, der rådgiver regeringen og Folketinget om den frivillige sektors rolle og indsats i forhold til sociale udfordringer.
Alle kommuner skal samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger, jf. Servicelovens § 18. Find mere om din kommunes indsats på kommunens hjemmeside.
Se mere på det enkelte sygehus' hjemmeside om det lokale samarbejde med frivillige.
Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe) er en landsdækkende medlemsorganisation for frivilligcentre og selvhjælpsorganiseringer. FriSe er uafhængig af offentlige, partipolitiske og religiøse interesser.
Bemærk at vi her ikke linker direkte til specifikke foreninger og organisationer på social- og sundhedsområdet. I stedet henviser vi dig til Center for frivilligt socialt arbejdes Foreningsportal, som er en guide til landsdækkende organisationer og foreninger.
Region Sjælland ønsker, at patienter, brugere og pårørende får den bedst mulige hjælp og støtte.
Regionsrådet har derfor i 2021 formuleret 'Politik for frivillige', som skal medvirke til at styrke samarbejdet med frivillige og øge muligheden for, at frivillige løfter opgaver, der supplerer det professionelle arbejde.
Opdateret torsdag den 22. aug. 2024