Tutorlæge i Region Sjælland
Bliv tutorlæge
Du bliver en del af et stort netværk af tutorlæger, hvor faglig udvikling, samarbejde og vidensdeling er højt prioriteret. Du bidrager til at skabe gode og inspirerende læringsforløb for yngre læger og til at præsentere almen praksis som et attraktivt erhverv. Som tutorlæge vil du få stor indsigt i uddannelsen af læger, pædagogiske metoder, kompetencevurdering, vejledning og supervision.
Ønsker du at blive tutorlæge, skal du kontakte Lægeuddannelsens sekretariat på rs-lvu@regionsjaelland.dk
Alle nye tutorlæger modtager en velkomstmail med relevante informationer, så du kommer godt i gang.
Herefter skal du tilmelde dig vores to obligatoriske tutorlægekurser. Det er vigtigt at du gennemfører Hovedvejleder- og tutorkurset først.
1) Hovedvejleder- og tutorkursus
2) Introkursus for nye tutorlæger
Kommende kurser
Hovedvejleder- og tutorkursus
Sted: Center for Uddannelse og Kompetence, Ringsted
- 28.-29. januar og 10. marts 2025
- 5.-6. maj og 16. juni 2025
- 1.-2. september og 9. oktober 2025
- 27.-28. oktober og 8. december 2025
Introkursus for nye tutorlæger
Sted: Regionshuset, Sorø
- 23. maj 2025
- 9. december 2025
Tilmeldingslink
Tilmelding sker i regionens kursusportal Plan2Laern
| Region Sjælland (plan2learn.dk)
Mulighed for Fast-Track
Hvis der er optaget på den ønskede kursusdato, tilbyder vi alle nye tutorlæger en mulighed for Fast-Track til de to obligatoriske tutorlægekurser.
Kontakt Lægeuddannelsens sekretariat, hvis du ønsker hjælp til Fast-Track.
Mail: rs-lvu@regionsjaelland.dk
Godkendelse som tutorlæge
Ansættelsen som tutorlæge sker individuelt. For kompagniskabs- og samarbejdspraksis skal der foreligge en godkendelse for hver af de praktiserende læger i praksis, som ønsker at være tutorlæge.
I forbindelse med Introkursus for tutorlæger bliver du bedt om at udfylde et oplysningsskema, som efterfølgende ligger til grund for din godkendelse og udarbejdelse af tutorlægekontrakten.
Godkendelse af praksis
Hvis din praksis ikke i forvejen er godkendt som tutorpraksis, vil din praksis, som et led i godkendelsen, få besøg af en af Regionens Almen medicinske uddannelseskoordinator (AMU). De vil vurdere om din praksis er egnet som tutorpraksis.
Du vil blive kontaktet af AMU med henblik på at aftale et besøg i praksis.
I Region Sjælland følger vi til enhver tid Tutorlægeaftalen, der danner grundlag for samarbejdet. Aftalen er indgået mellem PLO og Danske Regioner, og er rammesættende for dig som tutor.
Læs mere om kravene på specialeselskabets (DSAM) hjemmeside: krav til tutorlæger.
For at blive tutorlæge i Region Sjælland skal du være opmærksom på følgende:
- At din praksis, som et led i godkendelsen, får besøg af en af Regionens Almenmedicinskeuddannelseskoordinator (AMU), der vil vurdere om din praksis er egnet som tutorpraksis, hvis den ikke i forvejen er godkendt som tutorpraksis.
- At du skal deltage i Regionens Hovedvejleder- og tutorkursus eller har deltaget i et tilsvarende kursus, inden for de seneste 5 år.
- At du som kommende tutorlæge deltager i Region Sjællands Introkursus for nye tutorer i almen medicin.
- At praksis skal have en tilgængelig praksisbeskrivelse og uddannelsesprogram, enten på praksis egen hjemmeside eller på regionens praksisoverblik.
- At du skal underskrive en tutorlægekontrakt med Region Sjælland.
Hvis du har spørgsmål til det faglige arbejde som tutorlæge, samt hvilke krav praksis skal overholder for at blive godkendt. Skal du kontakte regionens PUK'er.
Hvis du har spørgsmål til processen og kursustilmelding skal du kontakte Lægeuddannelsens sekretariat.
Lægeuddannelsen kan kontaktes på rs-lvu@regionsjaelland.dk
Tildeling af uddannelseslæger
Det er Lægeuddannelsens sekretariat der står for fordelingen af uddannelsesstillinger i almen praksis.
Vi bestræber os på at få jeres praksis med i førstkommende opslag med introduktionsstillinger og hoveduddannelsesstillinger (fase 1). Der er ikke garanti for at jeres stillinger bliver besat. I er derfor ikke sikkert en uddannelseslæge, selvom I er med i et opslag.
Der er 4 opslag om året med introduktionsstillinger og 4 opslag med hoveduddannelsesstillinger.
2 gange årligt fordeles KBU-forløbene (Klinisk Basisuddannelse). Tildelingen af KBU-læger planlægges 1 år forud for ansættelses. Når praksis er med i en KBU-runde, er I sikret at få tildelt en basislæge.
Som udgangspunkt starter praksis med introduktionslæger og hoveduddannelselæger i fase 1. Herefter kan der tildeles KBU-læger.
Det er først når praksis har god erfaring, at der kan indgås kontakt med en hoveduddannelseslæge i fase 3.
Det er vigtigt for uddannelseskvaliteten at alle tutorpraksis løbende har uddannelseslæger. Vi bestræber os på at fordele jævnt og med hensyn til hvilke forløb der efterspørges. Vi tager udgangspunkt i regionens samlet behov og kapacitet.
Det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen garanti for kontinuerlig tildeling af uddannelseslæger.
Tildelingen af forløb kan blive lidt uregelmæssig, når bl.a. uddannelseslæger går på barsel eller har fravær af anden årsag. Det kan være svært at finde en anden uddannelseslæge, der kan træde ind i stedet.
Når en uddannelseslæge kommer retur fra barsel, sker det så vidt muligt til samme praksis. Det giver uddannelsesmæssigt det største udbytte.
Lægeuddannelsen arbejder på at forbedre udnyttelsen af den uddannelseskapacitet vi har i praksis, samtidig med at vi arbejder på at øge antallet af tutorlæger/tutorpraksis.
For at kunne udnytte vores samlede uddannelseskapacitet bedst muligt, har vi brug for at alle tutorlæger give besked til Lægeuddannelsen, om væsentlige ændringer i praksis. Dette gælder bl.a. kontaktoplysninger på praksis/tutorlæger, antal tutorlæger, samt uddannelseskapacitet i praksis.
Kontakt Lægeuddannelsen på mail: rs-lvu@regionsjaelland.dk
I den nordlige del af Region Sjælland (Sjællands Universitetshospital og Holbæk Sygehus), får hoveduddannelseslæger i almen medicin tildelt en fase 3 praksis ca. 12 måneder før startdato.
I den sydlige del af Region Sjælland (Slagelse, Næstved og Nykøbings Falster Sygehuse) har hoveduddannelseslægen mulighed for selv at vælge en fase 3 praksis. Ca. 2 år før start, vil Lægeuddannelsen kontakte lægen med henblik på at høre hvilke ønsker de har for en fase 3 praksis.
I både den nordlige og sydlige del af Region Sjælland beder vi hoveduddannelseslægen om at tage kontakt til den valgte fase 3 praksis og aftale et møde, så I begge kan mærke om kemien er i orden. Efter mødet bedes både lægen og praksis melde tilbage til Lægeuddannelsen, om I gensidigt gerne vil skrive kontrakt med hinanden i forhold til fase 3 uddannelsesstilling.
Når begge godkendelser foreligger fremsender Lægeuddannelsen en tillægsaftale til både hoveduddannelseslægen og praksis.
Info til tutorlægen
Alle nye tutorlæger modtager en velkomstmail med en vejledning for tutorlægefunktionen i Region Sjælland. Vejledningen indeholder relevante informationer, så du kommer godt i gang.
Tutorlægeaftalen
I Region Sjælland følger vi den til enhver tid gældende Tutorlægeaftale, der danner grundlag for samarbejdet. Aftalen er indgået mellem PLO og Danske Regioner, og er rammesættende for dig som tutor.
Tutorlægeaftalen vedrørende alment praktiserende læger
Tutorlægekontrakt
Lægeuddannelsen har med støtte fra PLO-Sjælland udarbejdet en tutorlægekontrakt, som alle fungerende tutorlæger i Region Sjælland indgår med regionen.
Praksis skal udarbejde kontrakt til fase 2og 3 læger, men ikke til KBU-, intro- og fase 1 læger.
På Læger.dk finder du en skabelon til ansættelseskontrakter, overenskomst og aktuelle løntabeller.
Ansættelseskontrakt for fase 2 og 3 - Skabelon
Praksisamanuenser fase 2 og 3 - Overenskomst og løntabeller
Dokument på vej...
PLO-Sjælland har samlet 10 gode vaner til praktiserende læger, der er tutorlæger for uddannelseslæger.
Der er også mulighed for at downloade de gode vaner som plakat og hænge op i praksis.
Link til PLO´s hjemmeside: 10 gode vaner til tutorlægen
Tutorpraksis skal sørge for at alle uddannelseslæger er lovgivningsmæssigt forsikret jf. Tutorlægeaftalen §4 stk. 3.
Arbejdsskadeforsikring
Tutorpraksis skal sørge for at alle uddannelseslæger er dækket af en arbejdsskadeforsiring.
Lægeansvarsforsikring
- KBU-, intro- og fase 1 læger er dækket af regionen
- Fase 2 og 3 læger skal være dækket af praksis' egen lægeansvarsforsikring
Region Sjælland udbetaler løn til uddannelseslægen under KBU-forløbet, i introduktionsstillingen og i fase 1 af hoveduddannelsen. Herunder også returdagene under sygehusblokken. Disse læger er alle ansat af regionen.
I fase 2 og 3 er uddannelseslægen ansat af praksis og her giver regionen et tilskud til lønnen. I fase 2 og 3 gælder at regionen udbetaler lønnen direkte til uddannelseslægen på praksis vegne, hvorefter praksis refunderer en andel af lønnen.
Tutorpraksis får tilskud efter følgende tilskudsprocenter:
- For fase-2-læger (6 mdr.) er tilskuddet fra regionen på 68%.
Tutorlægens andel er 32% - For fase-3-læger (12 mdr.) er tilskuddet fra regionen på 61%.
Tutorlægens andel 39%
Beregningen af tutorlægens andel af lønnen til uddannelseslægen foretages hver 6. måned. Opgørelsen sker for perioden 1/1 - 30/6 og 1/7 - 31/12.
Tutorlægen kan forvente en opkrævning 1-2 måneder efter opgørelsestidspunktet.
Læs mere om løn, tilskud og honorar:
Lønudbetaling til uddannelseslæger
Læger.dk - for alle læger (laeger.dk)
Tutorlægeaftalen §3 beskriver gældende staser og vilkår i øvrigt:
De sidste seks måneder af den kliniske basisuddannelse (KBU) foregår i almen praksis.
Læs mere om KBU i almen praksis
Læs mere om KBU generelt i Region Sjælland
Alle KBU-læger modtager en velkomstfolder ved ansættelsesstart.
Introduktionsstillinger
Efter afslutning af klinisk basisuddannelse (KBU) kan uddannelseslægen søge en introduktionsstilling. Ansættelse i en introduktionsstilling er 6 måneder, hvis lægen har haft en praksisansættelse i deres KBU, og 12 måneder hvis de ikke har haft en praksisansættelse i deres KBU.
Læs mere om introstillinger i almen medicin
Hoveduddannelsesstillinger
Med en godkendt introduktionsstilling i almen medicin er uddannelseslægen formelt kvalificeret til at søge en hoveduddannelsesstilling i almen medicin, der samlet varer 54 måneder.
Læs mere om hoveduddannelsesstillinger i almen medicin
Velkomstfolder
Alle Intro- og Hoveduddannelseslæger modtager en velkomstfolder ved ansættelsesstart.
Find information for uddannelsessøgende læger i specialet almen medicin i Region Sjælland. På siden finder du information om bl.a. uddannelsesprogrammer, lægevagtsordning og studiejob.
Læs mere om specialet almen medicin i Region Sjælland.
Kurser og møder for tutorlæger
Hovedvejleder- og tutorkurset uddanner dig til at varetage hovedansvaret for vejledning af uddannelseslæger, så de får effektiv og optimal uddannelse i praksis.
Kurset er obligatorisk for nye tutorlæger.
Tilmeldingslink
Tilmelding sker i regionens kursusportal Plan2Laern
| Region Sjælland (plan2learn.dk)
Introkurset træner nye tutorlæger i almen medicin i anvendelse af specialespecifikke kompetencevurderingsmetoder og andre specialespecifikke elementer i relation til tutorfunktionen.
Kurset er obligatorisk for nye tutorlæger.
Som deltager på kurset skal du have gennemført Hovedvejleder- og Tutorkursus først.
Tilmeldingslink
Tilmelding sker i regionens kursusportal Plan2Laern
| Region Sjælland (plan2learn.dk)
Opdateringskurset er en opdatering af din viden, færdigheder og kompetencer, som du har trænet på Hovedvejleder- og tutorkurset.
For at kunne fortsætte som tutorlæge i Region Sjælland, skal man 5 år efter godkendt Hovedvejleder- og tutorkursus, deltage i Regionens pædagogiske opdateringskursus.
Pædagogiske kompetencer skal opdateres løbende med maksimalt 5 års interval.
Tilmeldingslink
Tilmelding sker i regionens kursusportal Plan2Laern
| Region Sjælland (plan2learn.dk)
To gange årligt afholder regionen tutorlægemøder for alle tutorlæger. Møderne er obligatoriske og finder sted i henholdsvis den sydlige og nordlige del af Region Sjælland.
Møderne skal sikre dig en løbende kompetenceudvikling med fokus på nye pædagogiske metoder, samt formidling af diverse relevante informationer og nyheder på det almen medicinske område. Her er der også mulighed for ”netværksdannelse” for regionens tutorlæger og udveksling af erfaringer tutorlægerne i mellem.
Tilmelding
Alle tutorlæger modtaget to gange årligt en invitation til tutorlægemøder. Invitationen indeholder et link til tilmelding.
Praksisbeskrivelse, uddannelsesprogram og uddannelsesplan
Hver tutorpraksis skal have udarbejdet en beskrivelse af praksis til uddannelseslægerne. Praksisbeskrivelsen giver uddannelseslægerne mulighed for at læse mere om, hvordan uddannelsen foregår i den enkelte praksis.
Praksisbeskrivelsen skal være tilgængelige på praksis egen hjemmeside eller på praksisoversigten.
På Region Sjællands praksisoversigt kan du nemt orientere dig omkring hvilket sygehusområde din praksis er tilknyttet.
På siden bliver der også linket til praksis hjemmeside, samt praksisbeskrivelse og uddannelsesprogram.
Hvis du har ændringer til indholdet vedr. din praksis bedes du skrive til rs-lvu@regionsjaelland.dk
Se uddannelsesprogrammerne for de enkelte afdelinger der indgår i sygehusdelen af hoveduddannelsen i almen medicin.
Uddannelsesprogrammer for sygehusene
Uddannelsesprogrammer for praksis skal være tilgængelige på praksis egen hjemmeside eller på praksisoversigten.
Uddannelseslæge.dk og kompetencevurdering
Find hjælpeskemaer og læs mere om kompetencevurdering, feedback og vejledersamtaler:
Kompetencevurdering og hjælpeskemaer
Uddannelseslæge.dk har en support-hjemmeside med tjeklister, quickguides og videoer til dig som tutorlæge.
Hvis du ikke fik svar på dit spørgsmål kan du kontakte Lægeuddannelsen i Region Sjælland på rs-lvu@regionsjaelland.dk
Alle uddannelseslæger bliver bedt om at evaluere forløbet ved ansættelsens afslutning.
Uddannelseslægen evaluerer praksis via deres profil i Uddannelseslæge.dk.
Evalueringen bør efterfølgende drøftes med uddannelseslægen.
Du kan se alle evalueringerne af din praksis i Uddannelseslæge.dk. Det er muligt at se uddannelseslægernes evalueringer af praksis, både som gennemsnit eller enkeltvis.
Vejledning til håndtering af evalueringer i Uddannelseslæge.dk
Ferie og fravær
Sygefraværspolitikken - Fra fravær til nærvær
3-8-15 modellen
For at nedbringe sygefraværet i Region Sjælland skal alle sygemeldte ansatte kontaktes af nærmeste leder på 3., 8. og 15. sygefraværsdag.
Her finder du de blanketter som uddannelseslægen skal bruge i forbindelse med deres ansættelse i praksis.
Fremover skal uddannelseslægerne registrere deres fravær i regionens Fraværsapp – ”Mit Fravær/Nærvær”. Det er uddannelseslægens eget ansvar at få det registreret rettidigt.
Akutopstået fravær
Registrering skal ske løbende når fraværet opstår. Vælger uddannelseslægen ikke at indberette sit fravær løbende, skal registreringen ske senest d. 5. og d. 20. i hver måned.
Længerevarende fravær
Fremtidigt fravær f.eks. hvis uddannelseslægen allerede har planlagt sommerferie, kan registreres forud. Hvis uddannelseslægen har et længerevarende sygefravær (eller et sygefravær, hvor slutdato er ukendt) må tutor godt orientere HR – Løn og personale herom, så de kan følge op på, at det bliver registreret korrekt.
Besked til praksis om fravær
Den 15. i hver måned vil din praksis modtage et overblik over uddannelseslægens fravær via praksis e-Boks. I modtager overblikket månedligt uanset om jeres uddannelseslæger har haft fravær eller ej. Det er kun dig som tutorlæge der har mulighed for at tjekke om det indberettede fravær er registret korrekt. Vi opfordrer derfor alle tutorlæger til at gennemgå fraværsoverblikket på samme måde som I tidligere gennemgik fraværsskemaet før I underskrev det.
Hvis I oplever uoverensstemmelser, bedes I kontakte HR – Løn og personale på khrlonogpersonale@regionsjaelland.dk
Vejledning
Link til Vejledningen for Mine apps – Mit fravær/nærvær
Få svar på de mest almindelige spørgsmål fra tutorlæger i Region Sjælland vedr. ferie og fravær.
Få svar på de mest almindelige spørgsmål fra uddannelseslæger i praksis vedr. ferie, fravær, orlov, merit og deltid.
Få svar på de mest almindelige spørgsmål fra KBU-læger i praksis vedr. fravær, orlov og deltid.
Kontakt os
Dokument på vej...
Du er altid velkommen til at kontakte Lægeuddannelsens sekretariat, hvis du har spørgsmål på rs-lvu@regionsjaelland.dk
Kontaktoplysninger på medarbejdere i den Lægelige videreuddannelse i Region Sjælland:
Medarbejdere i Lægeuddannelsen
Almen medicinske uddannelseskoordinator (AMU)
Sekretariaterne på sygehusene og i psykiatrien
Kursusafdelingen - Koncern HR Uddannelse og Udvikling (KHR-UU)
Kontakt
Adresse
Region Sjælland
Koncern HR
Lægeuddannelsen
Alléen 15
4180 Sorø
Ring til os
Skriv til os
Øvrig information
Find kontaktinformationer til de ansvarlige for Medicinuddannelsen og Lægelig videreuddannelse her.
Følg os på LinkedIn
Opdateret mandag den 6. jan. 2025